Εκδήλωση με θέμα: “Νέες τεχνολογίες και ΜΜΕ”

Η σημερινή εκδήλωση –και η ανάλογή της στις 28 Ιανουαρίου στη Λεμεσό- δείχνουν δύο πράγματα, πρώτον ότι τίποτα δεν πρέπει να το αφήνουμε χωρίς ανάλυση, και δεύτερο, ότι χωρίς σχέδιο επί του πρακτέου θα μείνουμε στη σφαίρα της ουτοπίας.

Ο χώρος των ΜΜΕ υφίσταται στο πιο υψηλό επίπεδο τις επιπτώσεις από την τεχνολογική μεταβολή και την οικονομική κρίση. Στην Ευρώπη οι αλλαγές έχουν γίνει πολύ πιο ορατές. Στην Κύπρο περισσότερα «ακούγονται», παρά διατυπώνονται με έναν σαφή, δημόσιο διάλογο.

Είναι για αυτό που σήμερα οργανώνουμε την εκδήλωση αυτή γιατί θέλουμε να συνεισφέρουμε στην δημόσια συζήτηση, στην περιγραφή του ζητήματος και την εξ αυτής ανάγκη για να δούμε πιθανές αλλαγές ή πιθανές λύσεις στο προσεχές μέλλον.

Οι τεχνολογικές μεταβολές είναι μια ιδιαίτερη καθοριστική παράμετρος της αλλαγής. Η καλύτερη λύση είναι να τις αξιοποιείς, να τις θέτεις στην υπηρεσία της νέας εποχής, να είναι μέρος της λύσης.

Αυτά που συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκό χώρο, έρχονται με κάποια καθυστέρηση και στην Κύπρο, άρα μπορούμε να προβλέψουμε βάσιμα ότι τα επόμενα 2 με 3 χρόνια ο κυπριακός τύπος θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στο δίλημμα: προσαρμογή στα νέα δεδομένα ή σταδιακή συρρίκνωση. Προσαρμογή στο σύνολο της ηλεκτρονικής αλλαγής ή συρρίκνωση με απώλεια θέσεων εργασίας, λιγότερη κυκλοφορία, άρα ζητήματα επιβίωσης για μια μερίδα των ΜΜΕ.

Αν θέλουμε να είμαστε προμηθείς, ας αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες όσους βιώνουν ότι η Κύπρος θα ζήσει σύντομα. Η εμπειρία τους θα μας κάνει πιο δραστήριους, ίσως, πιο ικανούς να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις:

συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού,

δημοσιογράφοι με περισσότερες δεξιότητες,

συνένωση δυνάμεων,

εμπορικές δραστηριότητες στηριγμένες στην ηλεκτρονική διαδικασία,

στροφή στα social media,

περιορισμός του κόστους της είδησης με αξιοποίηση της τεχνολογίας,

συνεργασίες ανάμεσα σε ΜΜΕ στο κυπριακό και το διεθνές πεδίο.

Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω την σημερινή μας εκδήλωση. Ευχαριστώ το Πανεπιστήμιο Frederick, την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και το ΡΙΚ για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε. Ευχαριστώ επίσης όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ: ΛΑΡΚΟΣ ΛΑΡΚΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΚΥΠΕ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΜΕ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΥΠΕ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERIC,  ΑΡΧΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ,

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012