Έξι βήματα για το Ιράν

Στις 2 Απριλίου οι «έξι» παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν έφτασαν σε συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το αθηναϊκό «Βήμα γράφει: «Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο ιρανός ΥΠΕΞ με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φρ.Μογκερίνι, τονίστηκε ότι υπήρξε συμφωνία για τις βασικές παράμετρους του τελικού κειμένου. Η Μογκερίνι διευκρίνισε ότι η τελική συμφωνία -οι λεπτομέρειες της οποίας θα γίνουν γνωστές μέχρι τις 30 Ιουνίου- θα εγκριθεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Ζαβάντ Ζαρίφ, τόνισε ότι μετά την 30ή Ιουνίου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη και σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, θα πάψουν να ισχύουν και όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγές από ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι υπάρχουσες ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει η Τεχεράνη, είτε θα διαλυθούν είτε θα σταλούν σε άλλη χώρα. Συνολικά θα «χαθούν» τα 2/3 της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ η χώρα θα παρακολουθείται από τη διεθνή κοινότητα για τα επόμενα 10 χρόνια.

Στο ίδιο ρεπορτάζ του «Βήματος» ο Μ. Ομπάμα εκτίμησε ότι η συμφωνία -την οποία χαρακτήρισε ιστορική- θα εμποδίσει τελικά το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Μ. Ομπάμα προειδοποίησε ακόμα ότι η Μέση Ανατολή θα ήταν πιο επικίνδυνη, αν δεν υπήρχε συνεννόηση με την Τεχεράνη, ενώ αναφέρθηκε και στις γνωστές αντιδράσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Νετανιάχου, λέγοντας: «Η κίνηση αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για το Ισραήλ». Στο Ισραήλ ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να εξηγήσουμε και να πείσουμε τον κόσμο, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε μια κακή (τελική) συμφωνία».

Στο Ιράν, σύμφωνα με το «Βήμα», «οι ιρανοί υποδέ