Έκθεση προόδου χωρίς ουσία.

Είναι, δυστυχώς, όλη η αλήθεια ότι στην Έκθεση Προόδου για την Τουρκία απουσιάζει κάθε αναφορά στην ουσία του κυπριακού-εισβολή/κατοχή/επίλυση. Στην Έκθεση όπως αυτή είδε το φως της δημοσιότητας στις 6 Νοεμβρίου 2007 γίνεται αναφορά στο ότι η Τουρκία «συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για περιεκτική επίλυση του κυπριακού». Γα την κατοχική δύναμη αυτή είναι, δυστυχώς, η διατύπωση/διαπίστωση! Αυτά παράγει η πολιτική που αρνείται επίμονα να θέσει την ουσία του κυπριακού στη θεσμική ΕΕ: στην πράξη με τέτοιες διατυπώσεις έχουμε αποενοχοποίηση της Τουρκίας και μάλιστα στο πιο προνομιακό πεδίο μας, στην ΕΕ, εκεί που είμαστε εμείς πλήρες μέλος και η Τουρκία υποψήφια.

Επίσης γίνεται αναφορά στο ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και αυτό ικανοποιεί μόνο όσους εθελοτυφλούν. Το πρωτόκολλο είναι αυτονόητη, συμβατική υποχρέωση της Τουρκίας και το ότι αναφέρεται δεν μπορεί να μας ικανοποιεί. Άλλωστε δεν γίναμε μέλος της ΕΕ για να βλέπουμε από χρόνο σε χρόνο να καταγράφονται τα αυτονόητα και μάλιστα και εκείνα χωρίς χρονοδιαγράμματα και σαφείς δεσμεύσεις στην εφαρμογή τους.

Δυστυχώς έχουμε και ακόμα πιο πιεστικές εξελίξεις: Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή-αναλύοντας την πλήρη ακινησία στο κυπριακό- κατέληξε στη θέση να αποδέχεται τη διασύνδεση ανάμεσα στην Εφαρμογή του Πρωτόκολλου από την Τουρκία με το απ’ ευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος! Δύο ανόμοια πολιτικά μεγέθη (Πρωτόκολλο- απ’ ευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος), συνδέονται επειδή κυριαρχεί από την πλευρά της Λευκωσίας η σύγχυση, η ασάφεια, η πολιτική του επιμέρους, η πολιτική που δεν πείθει ότι η βασική μας επιδίωξη είναι η συνολική λύση. Είναι γι’ αυτό που το περιεχόμενο της Έκθεσης Προόδου είναι φτωχό, αυτό είναι το τίμημα της απουσίας ευρωπαϊκής πολιτικής από την πλευρά της Λευκωσίας.