Έτσι έσβησε ο καταλύτης!

Η έρευνα για φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο ήταν ένα πολλά υποσχόμενο έργο. Μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα (καταλύτης) και να δημιουργήσει τις προϋποθεσεις για επίλυση του κυπριακού:

1 H Ε/Κ κοινότητα αισθάνθηκε ότι αποκτά κάτι τόσο σημαντικό, ανάπτυξη σε ευνοϊκότερες συνθήκες

 1. Με περισσότερες αναπτυξιακές δυνατότητες αλλάζει η ψυχολογία-δεν είμαστε η Κύπρος της μόνιμης γκρίνιας. Τώρα μάς προσέχουν, μπαίνουμε στον μεγάλο χάρτη των ενεργειακών συμφερόντων. Μια πολύ κρίσιμη παράμετρος στην αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στο κυπριακό.
 2. Κλειδί για την γεωπολιτική αλλαγή το δίπολο «πρώτα επίλυση, ύστερα αξιοποίηση του ΦΑ» για να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή. Η Τουρκία θα μπορούσε να απορροφήσει, ίσως το μεγαλύτερο ποσό ΦΑ, με φθηνότερους αγωγούς. Τα κοινά συμφέροντα δημιουργούν σταδιακά ανθεκτικές σχέσεις.
 3. Γι’ αυτό το λόγο,
 • Επίσκεψη Τ. Μπάιντεν στη νήσο το 2014.
 • Γι’ αυτό το λόγο προκαταρκτικές μελέτες από την ΕΕ.
 • Γι’ αυτό το λόγο το μπαράζ επισκέψεων από υπουργούς εξωτερικών σημαντικών χωρών που ήρθαν στη Λευκωσία το τέλος του 2015. Τα ονόματά τους: ΕΕ με Φ. Μογκερίνι, Γερμανία με Στάινμαγιερ, Μ. Βρετανία με Χάμοντ, ΗΠΑ με Κέρυ, Ρωσία με Λαβρόφ, ΟΗΕ με τον ΓΓ Μπα κι Μουν.
 1. Ολοένα και περισσότερο γίνεται κατανοητό πως καθώς ο Αναστασιάδης έφευγε από τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, την ίδια ώρα διέλυε και το κυπριακό ενεργειακό project. Μόνο με ψευδαισθήσεις μπορεί να ισχύσει η επιλογή «διαλύω τις συνομιλίες και θα κερδίσω με τριμερή σχήματα». Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Κάποια στιγμή θα δικαιωθεί ο Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό»

Ο EastMed με την μορφή Eastdream «έσβησε» με την σφραγίδα του αμερικάνικου ΥΠΕΞ: «Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν και (την παροχή) φυσικού αερίου και ΑΠΕ». Aποδέκτες του non paper Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος και η ΕΕ.

 • Σε άλλο δημοσίευμα, οι ΗΠΑ αποσύρουν την, έστω λεκτική, στήριξη στο σχήμα 3+1 (Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, + ΗΠΑ).

Η μεγάλη σχολή των μικρών τεχνασμάτων θα πει «φταίει ο Μπάιντεν, με τον Πομπέο πήγαιναν καλά τα πράγματα». Έτσι θα βρούμε τον «φταίχτη», αλλά όχι  την λύση στο ζήτημα. Μπορούμε όμως να δούμε περισσότερο φως στην άκρη του τούνελ γιατί,

 • Ο αγωγός Eastdream ήταν πολιτικό προϊόν για εσωτερική κατανάλωση σε δύο χώρες, όχι ένα βιώσιμο ενεργειακό έργο με την σφραγίδα εταιρειών.
 • Στήθηκε ως αντιτουρκικό project γιατί υπηρετούσε ταυτόχρονα Νετανιάχου-Αναστασιάδη με την χαζοχαρούμενη συμμετοχή στην κάθε photo-opportunity των Τσίπρα και Μητσοτάκη.
 • Ο Ν. Αναστασιάδης πέταξε στον κάλαθο τις συνομιλίες στο κυπριακό υπό τον ΟΗΕ-ΕΕ και έπαιξε με EastMed και «τριμερείς». Η Τουρκία, στο σκηνικό μετά το Κραν Μοντάνα, με την ισχύ του ναυτικού της, επέβαλε άλλες ισορροπίες: «Σουπιά», Τουρκολυβικό Σύμφωνο, Nautical Geo. Τώρα οι ΗΠΑ σβήνουν και τους κωμωδιαγράφους του «3 συν 1».

Παίξαμε το λάθος παιχνίδι, σε λάθος γήπεδο και χάσαμε πανηγυρικά! Αλλά, αν θέλουμε, βλέπουμε, πως:

 1. Χωρίς επίλυση του κυπριακού, όπου πάμε, προσκρούουμε πάνω στα τεχνάσματά μας.
 2. Με κανένα σχήμα (με Ισραήλ, Ελλάδα, ΗΑΕ, κλπ) η Κύπρος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την στρατηγική υπεροχή στη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας.
 3. Η Κύπρος έχει δυνατότητες μόνο με αναθεώρηση πολιτικής. Ένα μικρό κράτος μεγιστοποιεί τις δυνατότητες του μόνο ως κράτος- μέλος της ΕΕ. Με αξιοποίηση της θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας, με επίκεντρο την επίλυση του κυπριακού.

Παρά ταύτα, μερικοί στη Λευκωσία επιμένουν να βλέπουν μέσα από παραμορφωτικό φακό τις τελευταίες ειδήσεις. Έτσι,

Α) Διορίζεται «Μόνιμη Γραμματεία Τριμερών Μηχανισμών»

Β)  Αναζητείται με δημόσια αγγελία χώρος για ενοικίαση ή παραχώρηση άδειας για τρία έτη για την Γραμματεία

Γ) Η εφ/δα «Πολίτης», 9/1 μάς ενημερώνει ότι «η  κυβέρνηση Αναστασιάδη «ετοιμάζεται να διορίσει στη θέση του Γενικού Γραμματέα  της Γραμματείας τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα με απολαβές και ωφελήματα υπουργού». Η κυβερνηση διορίζει στη θέση αυτή εκείνον που προπαγάνδιζε την προπώληση φυσικού αερίου, ίσως, ως επιβράβευση για την τόσο ευφάνταστη πολιτική του κρίση!

Τα πιο πάνω, μαζί, δείχνουν πως η ανευθυνότητα κτυπά στα ύψη. Για ένα ανύπαρκτο project στήνονται παιχνίδια επιρροής με φόντο τις επόμενες προεδρικές, καθώς τα πιο πάνω οργάνωσε ο τέως υπεξ Ν. Χριστοδουλίδης με την ανοχή ή και την έγκριση από τον Ν. Αναστασιάδη.

Όλα μαζί μετρούν:

 • Η αγνόηση των εξωτερικών ειδήσεων που έρχονται από τις πρωτεύουσες ισχυρών παικτών στην περιοχή-Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον
 • Η αδιαφορία για το δημόσιο συμφέρον- φτάνει να τρέξει μια καριέρα
 • Η περιφρόνηση στα δημόσια οικονομικά, αυτά που ο κύπριος φορολογούμενος στηρίζει με την εργασία του
 • Η συγκάλυψη που παρέχουν ΜΜΕ στις σκανδαλώδεις αυτές διαδικασίες- αρνούμενα έτσι να παίξουν τον θεμελιώδη ρόλο τους.

Παρά την συστηματική μάχη για να μην βλέπουμε τα πασιφανή, τα γεγονότα είναι εκεί. Ο EastMed μάς έμεινε ως αναζήτηση στο Google. Οι ΗΠΑ, με την αποχώρηση Νετανιάχου, επιχειρούν αποσύνδεση από τις καλούμενες 3+1 ατελέσφορες συναντήσεις. Και ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες με την Έκθεσή του (13/1) υπογραμμίζει πως «χωρίς αποφασιστική δράση, η συνεχής δυναμική μέσα και γύρω από την Κύπρο και τα εκλογικά χρονοδιαγράμματα, θα μπορούσαν να καταστήσουν ανέφικτες τις μελλοντικές προσπάθειες για επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού»…

Λάρκος Λάρκου