Ευρωεκλογές με “Ελιά”

Στις 14 Οκτωβρίου 2013 δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της «Πρωτοβουλίας των 58» για την ανασυγκρότηση της σοσιαδημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, με την κωδική ονομασία «Ελιά», μια υπενθύμιση ενός ανάλογου εγχειρήματος στην Ιταλία. Με τον τίτλο «Πρόσκληση σε ιδρυτική συνέλευση για μια δημοκρατική προοδευτική παράταξη» κάλεσε σε κοινή πορεία τους υποστηρικτές της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού» με σκοπό « να συνεργαστούν για την ανασυγκρότηση του χώρου. Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς ηγεμονισμούς» Πάνω σε αυτό το σκεπτικό προτείνεται ιδρυτική Συνέλευση το επόμενο διάστημα «για τη δημιουργία ενός κοινού πολιτικού φορέα που θα συστεγάσει όλους, χωρίς να απαιτήσει τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων, με συμφωνημένες διαδικασίες και να εξελιχθεί στο κέντρο των κοινών επεξεργασιών για το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Σήμερα τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως οι πρωτεργάτες της ελληνικής «Ελιάς» θα ήθελαν. Η αποτυχία έχει υπεύθυνους και αυτοί βρίσκονται στην ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Τόσο ο Φ. Κουβέλης όσο και ο Ε. Βενιζέλος διαχειρίστηκαν την υπόθεση με ιδιοτελή κίνητρα. Έτσι ο Κουβέλης υπονόμευσε ανοικτά και απροκάλυπτα το εγχείρημα, ο δε Βενιζέλος το χειρίστηκε με «ευέλικτο» τρόπο την υπόθεση ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα στη δική του προεδρία στο ΠΑΣΟΚ. Στην πράξη αποδυνάμωσε το εγχείρημα όταν σε συνεργασία με τον Α. Σαμαρά συμφώνησαν αιφνιδιαστική και φωτογραφική αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε οι ευρωεκλογές να διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης και με αύξηση του αριθμού των υποψηφίων. Έτσι η «Ελιά» δεν έφερε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ούτε κατέφερε να δικαιολογήσει την αρχική της εκτίμησή της ότι «η ισχυροποίηση της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης θα αποσυμπιέσει τη σημερινή αίσθηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης. Θα συμβάλει στην αποκατάσταση μιας ελάχιστης εθνικής συναίνεσης ώστε ο πολιτικός αντίπαλος να μην γίνει πάλι εσωτερικός εχθρός. Θα επαναφέρει την πολιτική και κοινωνική δυναμική στον αστερισμό της δημοκρατίας και του πλουραλισμού. Θα συνδέσει την εθνική ανασυγκρότηση με ένα προοδευτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα αλλαγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Στην μερική «Ελιά» συμμετέχουν οι «58», το επίσημο το ΠΑΣΟΚ, και διάφορες κινήσεις του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Η «Ελιά» κατέρχεται στις ευρωεκλογές στις 25 Μαίου και αυτό, έστω και έτσι, είναι πολύ σωστό. Η μάχη χρειάζεται την δική της πρώτη δοκιμή σε μαζικό επίπεδο. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός έχει αντικατασταθεί από αβεβαιότητες. Το «Ποτάμι» του Σ. Θεοδωράκη κερδίζει αρκετές ψήφους, πιέζει την «Ελιά» και πιο πολύ την ΔΗΜΑΡ. Οι ευρωεκλογές μπορεί να είναι σταθμός στις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα Ίσως ο Σ. Θεοδωράκης να βοηθήσει ως προς αυτό.