Ευρωεκλογές στη σκιά του Ουζόχο!

Η υπόθεση με το δελτίο υγείας του ποδοσφαιριστή Φράνσις Ουζόχο για την «Ανόρθωση» αποκαλύπτει μια σειρά από τις γενικότερες παθογένειες της κοινωνίας μας. Όλα άρχισαν από την επιλογή διοικητικών παραγόντων της Ανόρθωσης, του ιατρού-αντιπροέδρου της μη εξαιρουμένου, να τρέξουν τις διαδικασίες έκδοσης του δελτίου πριν να φτάσει ο ποδοσφαιριστής στο νησί! Τα υπόλοιπα πήραν το δρόμο τους:

1. Επειδή ο χώρος του κυπριακού ποδοσφαίρου δεν διαφέρει και πολύ από άλλες κοινωνικές μας δραστηριότητες, πολλοί ακολούθησαν το δρόμο της αλλοίωσης της ουσίας: στην τάδε περίπτωση έγινε αυτό, στην άλλη κάτι άλλο, τώρα γιατί να φταίξει για όλα ο Ουζόχο; Αυτή η λογική δεν οδηγεί πουθενά. Στην περίπτωση αυτή έχουμε τα στοιχεία που οδηγούν σε ποινικές έρευνες. Όπως η έκδοση ενός πλαστού εγγραφου με ψευδή υπογραφή. Με χρησιμοποίηση ανάλυσης στοιχείων από άλλους ποδοσφαιριστές της ίδιας ομάδας. Με έκδοση πιστοποιητικού από τον ΚΟΑ με βάση τα πιο πάνω. Με χρησιμοποίηση του ποδοσφαιριστή στον αγώνα κατά του Απόλλωνα. Με δήλωση του Ουζόχο ότι αυτός ήταν μέσα στο αεροπλάνο στο ταξίδι για την Κύπρο όταν έβγαινε το δελτίο!

2. Η αποκάλυψη, οι καταγγελίες, έφεραν την ακύρωση του δελτίου και την καταδίκη της Ανόρθωσης με αφαίρεση 6 βαθμών από το πρωτάθλημα. Αν δεν έχουμε χάσει την επαφή μας με την κοινή λογική, οι φίλοι και άλλοι παράγοντες της ομάδας αυτής, θα έπρεπε να καταδικάσουν την πράξη της διοίκησης, να μιλήσουν δημόσια κατά των υπευθύνων και να πουν το αυτονόητο: πηγαίνετε σπίτι σας, αυτά ευτελίζουν τις διαδικασίες διεξαγωγής του αθλήματος. Αυτοί οι φίλαθλοι δεν βγήκαν μπροστά, δεν ακούσαμε πολλούς να θέτουν τα πράγματα πάνω σε μια ορθολογική βάση. Δυστυχώς, κυριάρχησε μια κακώς νοούμενη αντίληψη ότι με τη σιωπή θα προστάτευαν την ομάδα τους από κινδύνους, και, έτσι, δεν αναζήτησαν την ουσία (ψευδές δελτίο με σειρά από έκνομες ενέργειες) αλλά το πώς διέρρευσε το θέμα προς την πλευρά του Απόλλωνα!

3. Οι διαστάσεις του ζητήματος Ουζόχο απασχόλησαν την κομματική ατζέντα στον ΔΗΣΥ. Στις 25 Φεβρουαρίου οι έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ στο Δήμο Αμμοχώστου εξέφρασε «στήριξη στο σωματείο, που ανέλαβε τα ηνία της ποδοσφαιρικής εταιρείας, καλώντας τους απανταχού οπαδούς και φίλους του ιστορικού συλλόγου της πόλης να αγκαλιάσουν και αυτή την προσπάθεια…και να βοηθήσουμε τα βέλτιστα για την ανόρθωση της Ανόρθωσης».

Η ηγεσία του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε «αυθαίρετη» την ενέργεια των δημοτικών του συμβούλων του στην Αμμόχωστο», λέγοντας ότι το κόμμα αυτό «δεν παρεμβαίνει στα ποδοσφαιρικά πράγματα». Η σύσκεψη στη Λάρνακα, όπως γράφει η εφημερίδα «Πολίτης», στην παρουσία του προέδρου του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου, «ήταν η αφορμή για να διατυπωθούν τα συσσωρευμένα παράπονα των Αμμοχωστιανών του ΔΗΣΥ έναντι της κυβέρνησης και του κόμματος- απουσία Αμμοχωστιανών και γενικά εκτοπισθέντων από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς και για το τέλμα των διαπραγματεύσεων από το καλοκαίρι του 2017, που έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες για άνοιγμα της κατεχόμενης πόλης».

4. Η συνέχεια έγινε ακόμα πιο περίπλοκη. Κύκλοι με εσωκομματική επιρροή στην Αμμόχωστο διακινούσαν τη σκέψη ότι αν δεν πέσει στα μαλακά η υπόθεση Ουζόχο, «δεν θα ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές τον ΔΗΣΥ, θα ψηφίσουμε το ΕΛΑΜ!». Το ανάποδο σενάριο κυκλοφουρούσε στη Λεμεσό από οπαδούς του Απόλλωνα: «μη γυρίσετε στην πόλη μας, αν δεν φέρετε τους 3 βαθμούς του αγώνα με την Ανόρθωση, αλλιώς θα αποδοκιμαστεί ο ΔΗΣΥ στις Ευρωεκλογές με το ΕΛΑΜ να γίνεται αποδέκτης της διαμαρτυρίας».

5. Από τη δεκαετία του ?40, τα κόμματα έπαιζαν ποδόσφαιρο, ή έπαιζαν με το ποδόσφαιρο. Αυτό όμως με την υπόθεση Ουζόχο, δεν έχει προηγούμενο. Παρασκήνιο, καθυστερήσεις από τον αθλητικό δικαστή, κομματικό παζάρι, εκβιασμοί με φόντο τις Ευρωεκλογές. Έλειψε το στοιχειώδες θάρρος από την ηγετική ομάδα της Ανόρθωσης, έλειψε η νουνεχής παρέμβαση από άλλους. Πολλοί ζουν, δυστυχώς, με την πεποίθηση ότι αν συνεχίσουμε ένα πρωτάθλημα στο βούρκο, η μαρμάγκα θα καταπιεί κάθε παρατυπία, όλα θα ξεχαστούν σε πέντε μέρες για να συνεχίσουμε αμέριμνοι πάνω σε όλα όσα έχουν καταστήσει το πρωτάθλημα αναξιόπιστο. Χάνει την μαζικότητά του, χάνει την επιρροή του ως μια κοινωνική διεργασία, χάνει την μαγεία που διαθέτει, αλλά φαίνεται πως αυτιά δεν ιδρώνουν. Στην πεπατημένη. Δεν γνωρίζω τι σκέφτεται ο Ουζόχο, ίσως να μονολογεί «είδες πού έμπλεξα;».

6. Γενικότερα στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου έχουμε στροφές σε γκρίζες ζώνες: παράγοντες με σχέσεις με τον υπόκοσμο (εις εξ αυτών συνελήφθη στην κατεχόμενη πόλη της Αμμόχωστο με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών). Αδιαφορία των αρμοδίων για τις καταγγελίες της UEFA για παράξενη στοιχηματική δραστηριότητα σε συγκεκριμένους αγώνες. Στροφή από οργανωμένες «θύρες», τουλάχιστον σε τρία σωματεία, στον εθνικολαϊκισμό και την τυφλή επιρροή του ακροδεξιού ΕΛΑΜ. Εξελίξεις που δεν ηχούν κανέναν καμπανάκι. Ο Γενικός Ελεγκτής αναλύοντας τις μορφές κακοδιοίκησης στον ΚΟΑ, στις 28 Φεβρουαρίου στη Βουλή, προσέθεσε νέο, επιβαρρυντικό υλικό. Θέλει κάποιος να πάρει τα ηνία για την αλλαγή στο χώρο του αθλητισμού; Θέλει κάποιος να πάει πέρα τη συγκάλυψη στο χώρο του ποδοσφαίρου;

Λάρκος Λάρκου