Γιάννος επίκαιρος

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 ο Γ. Κρανιδιώτης χάθηκε σε ένα αεροπορικό δυστύχημα απίστευτης σπανιότητας. Έντεκα χρόνια μετά, και έξι χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ (2004), η Κύπρος παραπαίει στο κυπριακό. Με την προσπάθεια του Γ. Κρανιδιώτη η Κύπρος πήρε το μέγιστο κέρδος με την ένταξη στην ΕΕ. Αντί αυτό να γινει εργαλείο της προόδου, σήμερα είμαστε στα πρόθυρα της ταϊβανοποίησης. Τι έγινε αυτά τα χρόνια; Η κυπριακή κομματική ελίτ χαμένη στον μικρόκοσμό της, αρνήθηκε να εργαστεί ή να κατανοήσει τις μεγάλες πολιτικές που οδήγησαν στην ένταξη. Δεν ήθελε να μάθει. Προτιμούσε να καταγγέλλει γιατί δεν αισθανόταν καλά με τη δημιουργία -και κυρίως με την επιτυχία.

Ο Γ. Κρανιδιώτης υπέβαλλε προτάσεις με συνδυασμούς συμφερόντων ή επωφελείς για πολλούς ισορροπίες και με αυτή την πολιτική κατόρθωσε να αλλάξει τη μοίρα της Κύπρου. Διέθετε ευελιξία και αποφασιστικότητα γιατί δούλευε με αυτοπεποίθηση σε κάθε πρωτεύουσα. Αισθανόταν εξίσου άνετα τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες. Έτσι άλλαξε το πεπρωμένο της Κύπρου. Κορυφαίος στόχος του ο Γ. Κρανιδιώτη ήταν να αξιοποιηθεί η ΕΕ ως ο καταλύτης της λύσης. Δυστυχώς, δεν αξιοποιήθηκαν ευκαιρίες και ορόσημα. Χάθηκε η κορυφαία σύμπτωση συμφερόντων στις 3 Οκτωβρίου 2005. Αντί να διασυνδεθεί η έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία με την επίλυση του κυπριακού –προϋποθέσεις, κατοχικός στρατός, χάρτης διαδρομής-, η πιο δυνατή στιγμή της Κύπρου χάθηκε στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης με το «πρωτόκολλο»!. Μετά η ευρωτουρκική σχέση αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο. Στην ουσία ο χρόνος δούλεψε χωρίς σχέδια. Έτσι φθάσαμε σήμερα σε μια περίοδο που όλα έγιναν πιο πολύπλοκα και οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν εξαρτώνται από τη δική μας ψήφο.

Ο Γ. Κρανιδιώτης πίστευε ότι η λύση στο κυπριακό ή θα είναι με την σφραγίδα της ΕΕ ή αλλιώς το αδιέξοδο θα συνεχίσει την κυριαρχία του. Οι διαδικασίες της λύσης μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εάν η ΕΕ δουλέψει ως ο πραγματικός καταλύτης της λύσης όπως την σχεδίαζε ο Γ. Κρανιδιώτης (διάσκεψη, ασφάλεια, εγγυήσεις, οικονομία κλπ). Όλες οι προτάσεις του στο θέμα της αξιοποίησης της ΕΕ είναι γνωστές σε όσους θέλουν να δουν τι σημαίνει εφικτή και νικηφόρα πολιτική -δημοσιευμένες σε βιβλία, άρθρα, εκδόσεις, και κυρίως με έργα. Αυτό το σχέδιο – η ΕΕ καταλύτης της λύσης- για το οποίο αφιέρωσε όλη τη ζωή του ο Γ. Κρανιδιώτης, μπορούμε να το κάνουμε πράξη με τις δικές μας πρωτοβουλίες, με την Κύπρο ελεύθερη, χωρίς στρατεύματα κατοχής, ενωμένη μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφαλείας. Έστω και τώρα, μέσα σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, με λιγότερη χρονική δυνατότητα, μπορούμε να δουλέψουμε για να αποφύγουμε τον ορατό κίνδυνο της ταϊβανοποίησης της κατεχόμενης πατρίδας μας.