Γιάννος Κρανιδιώτης

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι.

Το βραβείο πρωτοποριακής δημιουργίας « Γιάννος Κρανιδιώτης » καταξιώνεται στην κυπριακή κοινωνία, γίνεται ένας θεσμός με κύρος και αξιοπιστία. Αυτό θέλαμε να ήταν από τα πρώτα του βήματα, από το 1999. Δηλαδή να ταιριάζει στο χαρακτήρα του Γιάννου Κρανιδιώτη.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι το βραβείο συναντά κατά μια σπάνια συγκυρία ένα πρωτοπόρο της δημοσιογραφίας , τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη, που συμβαίνει να είναι καλός φίλος του Γιάννου. Η επιτροπή του βραβείου έκανε μια εξαιρετική επιλογή. Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης με το ήθος , τη σεμνότητα και την ικανότητά του κόσμισε τη δημοσιογραφική οικογένεια. Άνοιξε νέους δρόμους στον τομέα που υπεράσπισε με συνέπεια για δεκαετίες.

Σήμερα , αυτή η εκδήλωση είναι και μια δυνατή ευκαιρία να φέρουμε στη μνήμη μας τον αρχιτέκτονα του ευρωπαϊκού μας δρόμου, τον Γ. Κρανιδιώτη . Ο Γιάννος ταύτισε τις πολιτικές του αγωνίες με το πάθος που τον λύτρωνε , τον αγώνα για την ελεύθερη, ευρωπαϊκή Κύπρο.

Ο Κώστας Σημίτης στο βιβλίο του «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, 1996-2004» υπογραμμίζει τα εξής για το Γιάννο.

«Η σύνδεση της ένταξης της Κύπρου με την ευρύτερη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ σήμερα φαίνεται προφανής, δεν ήταν καθόλου αυτονόητη…Το αίτημα της Κύπρου για ένταξη που εκκρεμούσε επί χρόνια έγινε δεκτό προς εξέταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κέρκυρας τον Ιούνιο του 1994.

Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης και προτάσεων του αείμνηστου Γ. Κρανιδιώτη που μέχρι τον αδόκητο θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 1999 παρακολουθούσε το θέμα και διαμόρφωνε τη στρατηγική μας…»

Οι διαπιστώσεις του Κ. Σημίτη έχουν σήμερα μια ιδιαίτερη αξία. Σε μια εποχή σύγχυσης, είναι σημαντικό να αποτυπώνεται με σαφήνεια αυτό που ήταν ο Γ. Κρανιδιώτης.

Πολιτικός με διορατικότητα, με σχέδια, με στόχους. Σκληρός διαπραγματευτής, δημιουργικός, πρωτοπόρος.

Έθεσε τη σφραγίδα του σε μια σειρά από τομείς της πολιτικής δράσης: πρώτα – πρώτα στον αγώνα για την ελεύθερη Κύπρο, στις πολιτικές δράσεις για την ισχυρή Ελλάδα, στις προσπάθειες για την ολοένα και πιο ενοποιημένη ΕΕ, στους αγώνες για μια δικαιότερη κοινωνία. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής μπορούμε να πούμε ότι ήταν και εκπροσωπούσε μια σχολή πολιτικής. Αυτή που άλλαζε ισορροπίες , που οδηγούσε σε αποτελέσματα, και έφερε την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Πολιτικός με ευαισθησίες στο χώρο του πολιτισμού, των γραμμάτων, με καλές σχέσεις με το βιβλίο, τη ζωγραφική, την ποίηση.

Φίλες και φίλοι

Είχα το σπάνιο προνόμιο να μετέχω σε κοινές συσκέψεις στην Αθήνα στις οποίες ήταν παρόντες και ο Γ.Κρανιδιώτης και ο Α.Χριστοδουλίδης. Δεν θα προσποιηθώ τον αντικειμενικό, ούτε το θέλω ούτε και θα μπορούσα να είμαι.

Κρατώ ζωντανά στη μνήμη μου αυτές τις συναντήσεις γιατί είχαν τη σφραγίδα των ιδεών δύο σημαντικών κυπρίων που μετέχοντας στα αθηναϊκά δρώμενα διέπρεψαν με εφόδιό τους την ικανότητα, την εργατικότητα, το ήθος και το ταλέντο τους.

Σήμερα το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» για το 2005 απονέμεται στον Α. Χριστοδουλίδη .

Θεωρώ ότι η Επιτροπή του βραβείου έπραξε το άριστον.

Εκ μέρους του ΟΠΕΚ απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο της Επιτροπής Ξένιο Ξενόπουλο,

και τα μέλη της

Λοίζο Αντωνίου,

Μαρίνα Αρμεύτη ,

Άννα Γιάλλουρου

Αλέξανδρο Παπαναστασίου,

Νίκο Περιστιάνη ,

Παύλο Παύλου, και

Ανδρέα Στυλιανού.

Εκφράζω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου στον Όμιλο Λαϊκής και προσωπικά στον Κίκη Λαζαρίδη γιατί πλέον ο θεσμός είναι ταυτισμένος με τη Λαϊκή και τις ευαισθησίες της σε μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας μας.

Ευχαριστώ επίσης την Ένωση Συντακτών και τον πρόεδρό της Ανδρέα Καννάουρο γιατί φιλοξενούν αυτή την εκδήλωση στη Δημοσιογραφική Εστία.

Ευχαριστώ και όλους εσάς που με την παρουσία σας τιμάτε την εκδήλωσή μας.

Είναι η παρουσία σας αυτή ένα δείγμα γραφής ότι η Κύπρος που δημιουργεί αξίζει τις καλύτερες ημέρες.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 2005
ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
16/11/2005