Γιατί φταίει ο ταχυδρόμος;

Φταίνε ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο απεσταλμένος του για τα αδιέξοδο στο κυπριακό; Ο Ν. Αναστασιάδης για να συγκαλύψει την προειλημμένη απόφασή του να διαλύσει το τοπίο στο Κραν Μοντάνα διέδιδε ότι ο ΓΓ «δεν κατάλαβε καλά», «ότι παράκουσε», «ότι παρανόησε» κλπ. Τα ντοκουμέντα όμως δείχνουν οτι ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες και άκουσε και κατάλαβε και κατέγραψε. Το απόσπασμα από τα πρακτικά του δείπνου στο Κραν Μοντάνα, όπως δημοσιεύτηκε στην εφ/δα «Πολίτης» στις 21/11, αποκαλύπτει τι παίχτηκε πίσω από τις πλάτες της νήσου εκείνο το βράδι:

«Τότε παρενέβη ο ΓΓ και διευκρίνησε ότι «η Τουρκία θα μπορούσε να αποδειχθεί το τέλος του δικαιώματος επέμβασης στο πλαίσιο μιας διευθέτησης όπου όλα τα απαραίτητα στοιχεία θα ήταν στη θέση τους». Ο κ.  Αναστασιάδης ρώτησε τον Τσαβούσογλου γιατί η Τουρκία δεν παρουσίασε τη δική της πρόταση. Ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι «μόλις την είπε ο ΓΓ, αλλά,  δυστυχώς ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Αναστασιάδης δεν την πιστεύουν. Ο κ Αναστασιάδης επέμεινε ότι δεν κατάλαβε τι πρότεινε η Τουρκία».

Πιο κάτω: «Ο ΓΓ απαντώντας στη θέση Αναστασιάδη ότι η πρότασή του για τον Μηχανισμό Παρακολούθησης της λύσης (που θα αντικαθιστούσε την Συνθήκη Εγγύησης), ήταν «διφορούμενη», ο ΓΓ απάντησε «δεν ήταν διφορούμενη, μπορεί να απορριφθεί, αλλά δεν ήταν διφορούμενη».

Οι φράσεις, «δεν κατάλαβα την πρόταση Τσαβούσογλου», ή «ήταν διφορούμενη η πρόταση του ΓΓ», ήταν ο τρόπος για να γλυστρίσει μια και καλή από τις συνομιλίες και έτσι να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση του πλαισίου λύσης του ΓΓ που προνοούσε ομοσπονδιακή λύση. Έτσι μηχανεύεται διάφορους τρόπους με στόχο να αποσύσει τις ιστορικές του ευθύνες για το σημερινό στρατηγικό αδιέξοδο. Το επιχειρεί, ψαρεύοντας στα θολά νερά της παραπληροφόρησης, του φόβου και της κινδυνολογίας.

Μερικές ερμηνείες γύρω από τις αποκαλύψεις στο Κραν Μοντάνα.

Ο Α. Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ, θεωρεί ότι  «το Κραν Μοντανά υπήρξε μια μεγάλη επιτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη». Βέβαια, ήταν εκεί και γνωρίζει πολύ καλά τι έγινε, αλλά δεν θέλει να υστερήσει σε πλειοδοσία συνθημάτων από τον υπεξ, στο πλαίσιο του ιδιότυπου ανταγωνισμού ανάμεσά τους ενόψει του 2023.

Ο Υπεξ Ν. Χριστοδουλίδης ομιλεί στα ασήμαντα και σιωπά στα δύσκολα. Με κάθε άνεση υπηρετεί με «ευελιξία» την πορεία προς τα «δύο κράτη». Ήταν μαζί με τον Αναστασιάδη σε όλες τις τραγικές αποφάσεις σε Λευκωσία, Μον Πελεράν, Γενεύη, Κραν Μοντάνα. Αυτός είπε ότι στο Κραν Μοντάνα «φτάσαμε στο παρά πέντε της λύσης»! Τεσσεράμιση χρόνια μετά την απόφαση για καθόλου συνομιλίες, θέλει ο ίδιος να φτιάξει προεδρικό κοστούμι. Αλλά ο Abraham Lincoln είναι επίκαιρος: «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό». Ενώ για όλους εκείνους που βάζουν την προσωπική τους φιλοδοξία πάνω από το συμφέρον της χώρας, ο Γ. Βλάχος αφιερώνει την φράση:

– «Φύγε απ’ εδώ. Άνθρωπε μ ι κ ρ έ, που περιμένεις να κατασκευάσεις φράκον από τα ράκη».

Δεν κατάλαβε ο Γκουτέρες, δεν κατάλαβε ο Έιντε. Αλλά υπάρχει κανένας ΓΓ και κάποιος απεσταλμένος «που να κατάλαβε»; Η μέθοδος «καταστρέψτε τη διαδικασία, πυροβολώντας τον ταχυδρόμο» έχει βαθειές ρίζες στην διαχείριση του κυπριακού από ε/κ ηγέτες.

Οι διαρροές εγγράφων «σφραγίζουν» την επόμενη ημέρα: ποιος θα ασχοληθεί ξανά μαζί μας; Τα έγγραφα του ΟΗΕ είναι εμπιστευτικά, θεωρητικά όλα τα μέρη δεσμεύονται να σεβαστούν το πλαίσιο αυτό. Οι διαρροές καταστρέφουν την εγκυρότητα μιας διαδικασίας και προφανώς στρώνουν το δρόμο για καθόλου συνομιλίες-ο πραγματικός στόχος εκείνουν που έδωσε την εντολή για τις διαρροές. Αλλά διαρροές σημαίνει πλήρης αναξιοπιστία απέναντι στον μηχανισμό που (υποτίθεται) θέλουμε να στείλει (και) εκπρόσωπό του στις συνομιλίες που δεν υπάρχουν!

Η αδιαφορία ισούται με τη συνάντηση με την προσέγγιση «γαία πυρί μιχθήτω». Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Ν. Αναστασιάδης δεν  ενδιαφέρεται για τι θα αφήσει πίσω του. Κορυφαίο παράδειγμα: στις 24/11, η προεδρία της δημοκρατίας, η νομική υπηρεσία και η ΜΟΚΑΣ θεώρησαν καλό να μην παραστούν στη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της βουλής για τα Pandora Papers!  Ο πρόεδρος της Επιτροπής  Δ. Δημητρίου ανέφερε ότι «η Προεδρία τηλεφώνησε την Τρίτη στην Γραμματεία της Βουλής και δήλωσε πως θα έρθει όταν ακουστούν όλες οι απόψεις», ενώ η «ΜΟΚΑΣ λέει πως δεν έχει λάβει το οποιοδήποτε ερώτημα, οπότε δεν κρίνει σκόπιμο να παρευρεθεί. Επιπρόσθετα «η Γενική Εισαγγελία λέει πως η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της 29ης του Οκτώβρη, την οποία επισυνάπτει στην Επιστολή, καλύπτει πλήρως το ζήτημα, δεν έχουν να προσθέσουν κάτι άλλο στη συνεδρίαση» (πηγή: ρεπορτάζ, «Διάλογος, 24/11).

Η Γενική Εισαγγελία με την χθεσινή απουσία της στέλλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η συζήτηση για τα Pandora Papers δεν θα φτάσει πουθενά. Ένας σημαντικός θεσμός στη συζήτηση, πώς κρίνει μόνος του «σκόπιμο» να μην παρευρεθεί; Η Α. Ατταλίδου, βουλευτίνα των Οικολόγων, ανέφερε πως «η ΜΟΚΑΣ μας απείλησε κιόλας ότι δεν θα ξανά έρθει γιατί δε άρεσαν της προϊσταμένης οι ερωτήσεις που κάναμε»!

Η ευκολία με την οποία απουσιάσαν οι τρεις, η παντελής αδιαφορία τους για τις εντυπώσεις που δημιουργούνται στην κοινή γνώμη δείχνουν ότι η λειτουργία του κράτους δικαίου στη νήσο πάσχει. Οι ανεξάρτητες αρχές δεν μπορεί να είναι «απούσες» και να υποτιμούν τοσο πολύ την νοημοσύνη των πολιτών! Όλα στο πλαίσιο της προσπάθειας για διατήρηση κεκτημένων και της πρόσκαιρης εξουσίας!

Λάρκος Λάρκου