Γκάλοπ εν κινήσει…

Το τρέχει στην τ/κ κοινότητα; Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασαν στο ΚΥΠΕ στις 31 Μαίου η Οντούλ Ασίκ και η Ραλλή Παπαγεωργίου, τα πράγματα εμφανίζουν σημαντικές ανατροπές- τις παρουσιάζει η εταιρεία ερευνών και δημοσκοπήσεων «Γκεζιτζί».

Έτσι στην ερώτηση «εάν αύριο είχαμε γενικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», ο κόσμος απάντησε: το κόμμα του Λαού 30,8%, το κόμμα Εθνικής Ενότητας 23,4%, το Ρεπουμπλικανικό τουρκικό κόμμα 18,1%, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 10,2%, το Δημοκρατικό κόμμα 7,8%, το κόμμα Αναγέννησης 4,8%, το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας 2,2%, το κόμμα Νέα Κύπρος 1,5%, το κόμμα Ενωμένη Κύπρος 1,2%. Διευκρινίζεται ότι τα ποσοστά αυτά είναι μετά την αναγωγή των ψήφων.

Ο Γενικός Διευθυντής της, Μουράτ Γκεζιτζί υπενθύμισε ότι είναι η εταιρεία του είχε προβλέψει το ποσοστό του Μουστφά Ακιντζί στις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» και στην Τουρκία προέβλεψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Απριλίου. Ο κ. Γκεζιτζί προέβλεψε επίσης ότι σε περίπτωση «βουλευτικών» θα είναι πεντακομματική η νέα «βουλή» με την προσθήκη στα ήδη υφιστάμενα κόμματα εκείνο του κόμματος του Λαού, του Κουτρέτ Οζερσάι.

Παρατήρησε δε ότι από όλα τα υφιστάμενα τ/κ κόμματα το μόνο που έχει σημειώσει άνοδο είναι το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας. Έχει αυξηθεί, είπε, το ενδιαφέρον του κόσμου για τα εκτός «βουλής» κόμματα και ιδιαίτερα το κόμμα του Λαού και το κόμμα Αναγέννησης (που επανασυγκροτήθηκε πρόσφατα από τους έποικους).

Η πλειοψηφία των Τ/κ βρίσκει πετυχημένη την πολιτική του Τ/κ ηγέτη στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα στην ερώτηση «πώς αξιολογείτε την απόδοση του Μουσταφά Ακιντζί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», ποσοστό 18,1% απάντησε πολύ πετυχημένη, 40,5% πετυχημένη, ενώ ποσοστό 15,5% αποτυχημένη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Κυπριακό με 33,11% και ακολουθούν η διαφθορά με 26,59%, η υγεία με 26%, η παιδεία με 22,7% και η έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού με 21,88%.

Κληθέντες να κρίνουν το επίπεδο επιτυχίας της παρούσας «διακυβέρνησης» στα κατεχόμενα, ποσοστό 60,2% δίδει στην «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ 1-4 πόντους, ποσοστό 25% 5-7 πόντους και 14,8% 8-10 πόντους, που είναι και η υψηλότερη βαθμολογία.

Σε ερώτηση για την πολιτική της αρεσκείας τους, έχοντας το δικαίωμα για πέραν της μίας επιλογής, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν με ποσοστό 45,38% την πολιτική υπέρ της ειρήνης, ποσοστό 33,28% υπέρ της εθνικιστικής πολιτικής, 27,63% υπέρ της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής, 7,27% υπέρ της σοσιαλιστικής πολιτικής, ποσοστό 24,95% υπέρ της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής ενώ ποσοστό 1,9% απάντησε «άλλη πολιτική».

Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 13 και 15 Μαϊου με προσωπικές συνεντεύξεις 1481 ατόμων και το ποσοστό λάθους είναι +/- 2,5%», (ΚΥΠΕ, 31 Μαίου),

Πέντε σχόλια επί των ευρημάτων της δημοσκόπησης:

  1. Το κομματικά ποσοστά δείχνουν ισχυροποίηση του κόμματος Όζερσαϋ, όχι για πρώτη φορά. Με το «Κόμμα του Λαού» στο 30,8% δείχνει δυνατότητες να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στο χώρο της κεντροδεξιάς. Η πτώση του δεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας στο 23,4% αυτό δείχνει. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένο με το 18,1% (Ταλάτ, Σιογέρ, Σιμπέρ, Ερχουρμάν) σε αντίθεση με το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας που με πρόεδρο τον μετριοπαθή σοσιαλδημοκράτη Οζιγίλ, στο 10,2% δείχνει την αντοχή του ηγέτη του, Μ. Ακιντζί. Το Δημοκρατικό Κόμμα στο 7,8%, με ηγέτη τον Σ. Ντενκτάς χάνει σημαντικό έδαφος. Το κόμμα των εποίκων με την «Αναγέννηση» στο 4,8%, το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας στο 2,2%, το κόμμα Νέα Κύπρος στο 1,5%, και το κόμμα Ενωμένη Κύπρος 1,2%.
  1. Θεωρώ ως πολύ σημαντικό το ποσοστό των τ/κ που υποστηρίζει τον τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί. Σύμφωνα με το γκάλοπ, «η πλειοψηφία των Τ/κ βρίσκει πετυχημένη την πολιτική του Τ/κ ηγέτη στο Κυπριακό. Στην ερώτηση «πώς αξιολογείτε την απόδοση του Μ. Ακιντζί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», ποσοστό 18,1% απάντησε πολύ πετυχημένη, 40,5% πετυχημένη, ενώ ποσοστό 15,5% αποτυχημένη». Το 58.6%, μετά από τρία χρόνια Ακιντζί στην εξουσία, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής ότι (κυρίως) οι θέσεις και οι χειρισμοί του στις προσπάθειες για λύση στο κυπριακό έχουν ισχυρή λαϊκή υποστήριξη.
  1. Σε αντίθεση με τον Ακιντζί, η «κυβέρνηση» Χ. Οζκιουργκούν- μια συνέχεια της αναχρονιστικής πολιτικής Ν. Έρογλου-, δεν πάει καλά, καθώς ποσοστό 60,2% δίδει στην «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ 1-4 πόντους, ποσοστό 25% 5-7 πόντους και 14,8% 8-10 πόντους». Το 60% των τ/κ ψηφοφόρων την κρίνει αρνητικά (σκάνδαλα, ανεργία, νεποτισμός), την ίδια στιγμή που σχεδόν το 60% αξιολογεί θετικά τον Μ. Ακιντζί. Πάνω σε αυτήν την αποτυχία, κτίζει τη δική μου μελλοντική σταδιοδρομία ο προερχόμενος από τη νέα γενιά των τ/κ πολιτικών, Κ. Όρερζαϋ. Ως νέος πολιτικός επενδύει στη φθορά των παλαιών πολιτικών, προβάλλοντας, ωστόσο, «φθαρμένες» ιδέες στο κυπριακό…
  1. Σύμφωνα με τους αριθμούς της δημοσκόπησης, «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Κυπριακό με 33,11% και ακολουθούν η διαφθορά με 26,59%, η υγεία με 26%, η παιδεία με 22,7% και η έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού με 21,88». Σημαντικό στοιχείο συνιστά η ανάδειξη του κυπριακού στην πρώτη θέση, γεγονός που συνδέεται με την πολιτική δραστηριότητα του Μ. Ακιντζί αλλά και τη δράση δυνάμεων που ενδιαφέρονται για τη λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, όπως το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα,  με 18.1%, ή το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας με το 10,2% ή και μερικά κόμματα με μικρό εκτόπισμα.

5. Η δημοσκόπηση διαθέτει μεγάλη πολιτική βαρύτητα, καθώς οι διεργασίες για επίλυση του κυπριακού βρίσκονται στο τελικό τους μίλι. Οι αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, πρακτικά οι μη συνομιλίες, το αρνητικό κλίμα που διαπερνά δηλώσεις και εκτιμήσεις και στις δύο κοινότητες, δεν οδήγησαν την τ/κ κοινότητα στην ανάποδη κατεύθυνση, να γυρίσει δηλαδή την πλάτη σε μια συμβιβαστική λύση. Αυτό θεωρώ πως είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης. Η ισχύς του μπλοκ που ενδιαφέρεται για επίλυση παραμένει εν κινήσει…

Λάρκος Λάρκου