Γκάμπριελ κατά Τράμπ!!!

Να μια σημαντική είδηση σε σχέση με τις αμερικάνικες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. Διαβάζω από το «Βήμα» στις 6 Μαρτίου 2016:

«Απειλή για την ειρήνη και την ευημερία οι απόψεις του δεξιού εθνικιστή Ντόναλντ Τραμπ» ανέφερε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Welt am Sonntag. Τα σχόλια του Γκάμπριελ, υπουργού Οικονομίας και ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, είναι η σαφέστερη μέχρι τώρα ένδειξη πως οι πολιτικοί που βρίσκονται στην εξουσία στην Ευρώπη ανησυχούν όλο και περισσότερο για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

«Είτε είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, η Μαρίν Λεπέν ή ο Γκέερτ Βίλντερς – όλοι αυτοί οι δεξιοί εθνικιστές δεν είναι μόνο απειλή για την ειρήνη και την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Γκάμπριελ. Ο Γκάμπριελ ανέφερε πως ο Τραμπ και η Λεπέν της Γαλλίας υπόσχονται στους ψηφοφόρους «επιστροφή σε έναν παραμυθένιο κόσμο» στον οποίο η οικονομική δραστηριότητα διεξάγεται μόνο εντός των εθνικών συνόρων, όμως η ιστορία έχει αποδείξει πως οι απομονωμένες οικονομίες δεν έχουν καμία πιθανότητα να αναπτυχθούν.

«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση με έναν δίκαιο τρόπο», είπε ο Γκάμπριελ.

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την πολιτική καλωσορίσματος των προσφύγων που ακολουθεί η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ «παράλογη» και προέβλεψε ότι θα προκαλέσει ταραχές στη χώρα. Επίσης, ο Τραμπ έχει πλέξει το εγκώμιο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είναι σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας πριν από δύο χρόνια».

Η είδηση είναι σημαντική. Επιτέλους ένας ευρωπαίος πολιτικός μίλησε για το θέμα «Τράμπ» καθαρά, με επιχειρήματα και ουσία. Ταύτισε τον Τραμπ με την Λεπέν, έθεσε το σοβαρό πλαίσιο. Ο Γκάμπριελ ξανά: «Τραμπ και η Λεπέν υπόσχονται στους ψηφοφόρους «επιστροφή σε έναν παραμυθένιο κόσμο» στον οποίο η οικονομική δραστηριότητα διεξάγεται μόνο εντός των εθνικών συνόρων, όμως η ιστορία έχει αποδείξει πως οι απομονωμένες οικονομίες δεν έχουν καμία πιθανότητα να αναπτυχθούν». Αυτό είναι κρίσιμο σημείο γιατί πράγματι ακροδεξιοί εθνικιστές πιστεύουν ότι με διαταγές και εθνικές κορόνες μπορούν να ελέγχουν την οικονομική δραστηριότητα στα ανοικτά σύνορα και την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τείχη μπορούν να γυρίσουν στην εποχή της οικονομίας-φρούριο.

Η επισήμανση Γκάμπριελ επίσης είναι σημαντική: «Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση με έναν δίκαιο τρόπο». Ακριβώς αυτό και ως ηγέτης των γερμανών σοσιαλδημοκρατών χρειάζεται κάτι παραπάνω από επισημάνσεις. Ακριβώς πρωτοβουλίες και ηγετικότητα σε ευρωπαίκό και παγκόσμιο επίπεδο!!!