Η Αμμόχωστος στην πρώτη γραμμή!

Οι πρωτοβουλίες που έρχονται από τους Αμμοχωστιανούς δείχνουν θέληση, ζωντάνια, ρεαλιστική ανάγνωση της συγκυρίας. Οι εκδηλώσεις με επίκεντρο την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, οι πρωτοβουλίες για διάνοιξη «σημείου διέλευσης» στη Δερύνεια, οι επαφές γύρω από κίνηση «Famagusta Initiative», η επικοινωνία με τους τ/κ και τις οργανώσεις τους, αποτελούν ένα πλέγμα κινήσεων που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ουσία είναι απολύτως συγκεκριμένη: η κοινωνία των πολιτών, οι ενεργοί πολίτες χρειάζεται να δίνουν το παρόν τους σε δράσεις που τους αφορούν, να έχουν λόγο και ρόλο, να ανοίγουν ρωγμές στο τείχος της διαίρεσης, να κινούνται ένα βήμα πιο μπροστά από την πολιτική ηγεσία θέτοντας νέα θέματα στην ατζέντα.

Η αντίληψη ότι οι πρόσφυγες έχουν ως μόνο καθήκον να σιωπούν και να περιμένουν είναι μια βαθειά συντηρητική στάση, προϊόν της αντίληψης ότι τα κόμματα «ιστορικά» οφείλουν να ποδηγετούν τα κινήματα, τις πρωτοβουλίες, την κοινωνία των πολιτών. Αυτή η αντίληψη ζημίωσε τα μέγιστα τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει η κοινωνία των πολιτών να κινήσει εξελίξεις και να προβάλει ειδικά ή κεντρικά ζητήματα και αυτό να βοηθά μια ευρύτερη στρατηγική στις διεκδικήσεις για την ελεύθερη Κύπρο χωρίς κατοχικά στρατεύματα.

Η Αμμόχωστος, με τις πρωτοβουλίες των πολιτών της σε αυτό το διάστημα μπήκε στην πρωτοπορία μιας διαφορετικής ανάγνωσης των πραγμάτων, κινητοποιεί δυνάμεις για την επίτευξη στόχων και έτσι ανοίγει δρόμους με βλέμμα μπροστά. Αυτό αποκτά δυναμική με τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και έτσι τη δυνατότητα για ανταλλαγή σκέψων και καταγραφής του αναγκαίου δικτύου ισχύος ώστε να επιτευχθεί μια κοινή βάση για ορισμένα βήματα.

Πολλοί απορούν αν αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν κάποιο αποτέλεσμα, αν είναι αναγκαίες. Η απάντηση βρίσκεται στις δεκαετίες της σιωπής μέσα στις οποίες σταδιακά εξατμίστηκε το προσφυγικό κίνημα ή μετατράπηκε σε βραχίονα του κράτους. Οι καχύποπτοι θέτουν ερωτήματα, ενώ οι ρεαλιστές κινητοποιούν όσες δυνατότητες διαθέτουν για να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Αυτό είναι σύγχρονη άσκηση πολιτικής: να αξιοποιείς μικρές ή μεγάλες δυνατότητες, να αξιοποιείς ρωγμές, να κτίζεις γέφυρες, να δίνεις μια προοπτική στην πατρίδα σου, να ενισχύεις στο τραπέζι των συνομιλιών τους ηγέτες για να σκεφτούν κάθε δυνατότητα για τις μικρές αλλαγές που ενισχύουν βήμα βήμα τις μεγάλες. Σήμερα η συγκυρία επιβάλλει την ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλίών όπως είναι αυτές που εισηγούνται οι Αμμοχωστιανοί. Το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες έχει αλλάξει. Αυτό επιτρέπει περισσότερες πρωτοβουλίες, επαφές, εισηγήσεις. Η επίλυση του κυπριακού ποτέ δεν ήταν μια απλή ή εύκολη υπόθεση. Όμως και τα δύσκολα έχουν μια αρχή. Έτσι η ελπίδα αποκτά περισσότερους παίκτες.