Η Αμμόχωστος στο επίκεντρο

Η «Πρωτοβουλία Αμμόχωστος» πήρε την πρωτοβουλία να θέσει υπόψη του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση  Σ. Φούλε το ζήτημα της επιστροφής της Αμμοχώστους στους ε/κ κατοίκους της όπως προνοείται στο ψήφισμα 550 του ΣΑ του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου είναι ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και πρέπει να γίνουν εκεί εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης. Σημειώνει ότι «αυτό πρόκειται να ανοίξει το δρόμο για την UNESCO να θέσει την πόλη στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θα προωθήσει επίσης το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου στη διεθνή θαλάσσια αεροπλοΐα υπό την εποπτεία της ΕΕ, που θα πολλαπλασιάσει τις επιδόσεις στη μεταφορά φορτίων και θα επιτρέψει απεριόριστες επισκέψεις ξένων κρουαζιερόπλοιων και επιβατικών πλοίων στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Ονομάζουμε αυτό το σύνολο των ιδεών, πρόταση Βαρωσίων, λιμανιού της Αμμοχώστου και της εντός των τειχών πόλης».

 Η είδηση είναι ότι η «Πρωτοβουλία» αποτελείται από τ/κ που έχουν ως στόχο «να συμβάλουν στην διαδικασία ειρήνευσης στην Κύπρο και είναι μια πρωτοβουλία των πολιτών που πιστεύει έντονα ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι θεμελιώδη σε οποιαδήποτε περιεκτική λύση στην Κύπρο». Αναφέρει δε ότι «οι ιδέες και δράσεις της πρωτοβουλίας τυγχάνουν πλατιάς στήριξης στην τ/κ κοινότητα, όπως και η συγκεκριμένη πρόταση για την Αμμόχωστο».

 Η πρωτοβουλία με την ανακοίνωσή της στις 15 Ιουλίου (σχετικό ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ) παρατήρησε  ότι «σήμερα και οι δύο κοινότητες αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση και η περιοχή της Αμμοχώστου έχει τρία συγκριτικά οικονομικά πλεονεκτήματα ως προς τον τουρισμό που είναι τα Βαρώσια, το λιμάνι και η εντός των τειχών πόλη. Στην απουσία μιας συμφωνία αυτές οι τρεις ευκαιρίες είναι κλειστές για όλους τους Κύπριους και ειδικά τους τ/κ που ζουν στην περιοχή. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, με στόχο την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, η ανοικοδόμηση της περιοχής θα είναι δυνατή. Αυτό θα βοηθήσει με τη σειρά του στο να αποκατασταθεί η αμοιβαία επιχειρηματικότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για όλες τις κοινότητες του νησιού. Αυτό θα βοηθήσει τις κοινότητες να χειριστούν την οικονομική κρίση με πιο ασφαλή τρόπο και να σταματήσει η ταλαιπωρία των τ/κ που ζουν στην Αμμόχωστο. Είμαστε βέβαιοι ότι η υλοποίηση οποιασδήποτε από αυτές τις θετικές προτάσεις θα ανοίξει το δρόμο για τις κοινότητες να έχουν θετική στάση ως προς μια διευθέτηση σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα για μια ολοκληρωμένη λύση».

Η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Αμμόχωστος» δείχνει ότι μια σειρά από πράγματα μπορούν να γίνουν ώστε ορισμένα θέματα να αποκτήσουν μια διαφορετική ταχύτητα:

  1. Δεν αρκούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ηγεσιών για να αλλάξει η δυναμική των πραγμάτων. Στο κυπριακό έχει μεγάλη σημασία η τοπική πρωτοβουλία, οι απόψεις των απλών πολιτών, η δημόσια συζήτηση, η υποστήριξη μιας κατεύθυνσης, η δημιουργία κοινής γνώμης που να να είναι θετική σε κάθε ορθολογική πρόταση. Ο δήμος Αμμοχώστου και ειδικότερα ο Δήμαρχος Α. Γαλανός επίσης έδειξαν ενδιαφέρον για το θέμα και αυτό είναι θετικό καθώς πήραν και ορισμένες πρωτοβουλίες για υποβοήθηση της προσπάθειας για ουσιώδη συζήτηση της πρότασης.
  2. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «η περιοχή της Αμμοχώστου έχει τρία συγκριτικά οικονομικά πλεονεκτήματα ως προς τον τουρισμό που είναι τα Βαρώσια, το λιμάνι και η εντός των τειχών πόλη». Σε μια διευρυμένη ανάγνωση των πλεονεκτημάτων της «πρότασης Κασουλίδη» για την Αμμόχωστο μπορεί να δει κανείς περισσότερα πλεονεκτήματα, φτάνει να ρίξει μια σοβαρή ματιά στο χάρτη της περιοχής.
  3. Αν και τα πλεονεκτήματα είναι προφανή, δεν σημαίνει πως όλα θα κυλήσουν ομαλά καθώς η Άγκυρα για χρόνια τηρούσε αρνητική στάση σε παρόμοιες πρωτοβουλίες στο παρελθόν, παραπέμποντας το θέμα στη συνολική λύση. Είναι πιθανό ο Επίτροπος Σ. Φούλε να αναλάβει την ευθύνη να διερευνήσει τις πιθανότητες προώθησης αυτού του «πακέτου» για την Αμμόχωστο, ενώ φαίνεται βέβαιο πως το θέμα ήταν στην ατζέντα της συνάντησης Νταβούτογλου-Βενιζέλου στην Άγκυρα στις 18 Ιουλίου. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα διαφανεί κατά πόσο η πρόταση θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς θα ξεκαθαρίσει μέσα στο καλοκαίρι και πάντως πριν την έναρξη των συνομιλιών Αναστασιάδη-Έρογλου τον προσεχή Οκτώβριο.