Η απόπειρα των τριών.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2009 τρεις κορυφαίοι τούρκοι αξιωματικοί πέρασαν το κατώφλι του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης. Ήταν ο πρώην αρχηγός του στρατού, στρατηγό Α. Γιαλμάν, ο πρώην αρχηγός του ναυτικού ναύαρχος Ο. Ορνέκ και ο πρώην αρχηγός της αεροπορίας Ι. Φιρτίνα. Κατηγορούνται  για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερτογάν στα πλαίσια της διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης «Εργκένεκον».

Το περιοδικό «Νοκτά» αποκάλυψε σε παλαιότερη έκδοσή του το ημερολόγιο του ναυάρχου Ο. Ορνέκ ότι ομάδα από αξιωματικούς σχεδίαζε πραξικόπημα εναντίον του Τ. Ερτογάν σε συνεργασία με τον Ρ. Ντενκτάς με πρόσχημα τις εξελίξεις στο κυπριακό και τις συζητήσεις του 2004 για επίλυση του κυπριακού. Οι αξιωματικοί αυτοί πίστευαν ότι η απόφαση Ερτογάν να κάνει πέρα τον Ντενκτάς και να συζητάει τα σχέδια του ΟΗΕ στο κυπριακό, συνιστούσαν «προδοσία» κατά του τουρκικού έθνους και σχεδίαζαν την ανατροπή του με στρατιωτική παρέμβαση ή με πραξικόπημα.

Είναι επαρκές στοιχείο τα ημερολόγια Ορνέκ;  Ο ίδιος αρνείται τη γνησιότητά τους, άρα ο χρόνος θα δείξει εάν οι αστυνομικές αρχές έχουν περισσότερα τεκμήρια. Καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση έχει ο τότε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Χ. Οζκιόκ. Σύμφωνα με μια εκδοχή ο στρατηγός Οζκιόκ γνώριζε την υπόθεση, την παρεμπόδισε και έδωσε τα σχετικά στοιχεία στον Τ. Ερτογάν. Εάν ευσταθεί αυτή η υπόθεση, τότε ίσως να αποτελέσει το κλειδί στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης «Εργκένεκον». Το ερώτημα είναι εάν θα θελήσει να κάνει δημόσια παρέμβαση ή θα σιωπήσει επικαλούμενος το στρατιωτικό απόρρητο…