Η ΔΕΑ, ο χρόνος και οι πόροι!

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης τα μέλη της ΔΕΑ παρουσίασαν τα έως τώρα δεδομένα στις προσπάθειες για να  ταυτοποιηθούν οστά αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Κύριο στοιχείο το γεγονός ότι τα οστά 71 αγνοουμένων ταυτοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2013, ένδειξη ότι συνολικά το έτος θα είναι το καλύτερο από το 2006 που άρχισε τη λειτουργία της η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν το 2012 ταυτοποίηθηκαν συνολικά 23, το 2011, 51, το 2010, 67, το 2009, 86, το 2008, 54 και το 2007, 56.

Σύμφωνα με το πλήρες ρεπορτάζ που έκανε το ΚΥΠΕ επί του θέματος η ΔΕΑ δηλώνει με σαφήνεια ότι «η Επιτροπή χρειάζεται περισσότερους πόρους για να μπορέσει να συνεχίσει αποτελεσματικά το έργο της, γεγονός που επισήμαναν σε πρόσφατη επίσκεψή τους στις Βρυξέλες ενώπιον της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και σε συνάντηση που είχαν με αξιωματούχο της Επιτροπής».

Απαντώντας σε σχετικές  ερωτήσεις για το μέσο όρο ταυτοποίησης των προηγούμενων χρόνων, τα μέλη ανέφεραν ότι αυτός αφορούσε περίπου πενήντα έξι ανά έτος. Σε άλλη ερώτηση αν ακόμη υπάρχουν άτομα που προσέρχονται για να δώσουν πληροφορίες για την τύχη αγνοουμένων, απάντησαν θετικά, ανανεώνοντας την έκκλησή τους για περισσότερες πληροφορίες και υποσχόμενοι ταυτόχρονα πλήρη εμπιστευτικότητα.

Το νέο μέλος της ΔΕΑ Πολ – Ανρί Αρνί αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν όσον αφορά στη λειτουργία της  ΔΕΑ. Είπε ότι έχει διπλασιαστεί ο εργαστηριακός χώρος που χρησιμοποιείται, ότι προσλήφθηκαν έξι νέοι επιστήμονες, με τον συνολικό αριθμό επιστημόνων να ανέρχεται σε 60. Ο κ. Αρνί αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς όσον αφορά στις ταυτοποίησεις, εκφράζοντας την ικανοποίηση όλων των μελών με την διαδικασία δειγματοληψίας οστών που διενεργείται από την Διεθνή Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ICMP), στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να εξευρεθούν περισσότερα χρήματα για το έργο που επιτελείται. «Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται επιπρόσθετα 300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο πάνω από τα 2,5 εκ.  ευρώ που τους παρέχονται αυτή τη στιγμή. Χωρίς αυτά, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς.  Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι το θέμα ήγειραν κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες ενώπιον της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και με αξιωματούχο της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι έχουν επίσης οργανώσει επισκέψεις Πρεσβευτών σημαντικών χωρών στη ΔΕΑ σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν νέοι δωρητές.

Η Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ ανέφερε ότι από το 2006 έχουν ανευρεθεί οστά που ανήκουν σε 983 άτομα, αριθμός που αναλογεί στο 49% του συνόλου των καταγεγραμμένων αγνοουμένων, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Από αυτά, έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 409 (388 Ε/κ και 71 Τ/κ) και έχουν επιστραφεί στις οικογένειες τους, κάτι που ισοδυναμεί με 20,4% των ανευρεθέντων οστών. Από τον Ιανουάριο του 2013, έχουμε ταυτοποιήσει 71 άτομα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ρεκόρ.

Ο Άριστος Αριστοτέλους ανέφερε ότι «δύο είναι οι πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ αυτή τη στιγμή: ο χρόνος και οι πόροι. Ο χρόνος, είπε, επειδή όπως γνωρίζουμε ο καιρός περνά και πρέπει να κάνουμε όσα περισσότερα  μπορούμε σύντομα και οι πόροι, επειδή η έλλειψη πόρων, δημιουργεί περιορισμούς στο τι μπορεί να επιτευχθεί. Ο κ. Αριστοτέλους αναφέρθηκε στην αναγνώριση της οποίας τυγχάνει το έργο της ΔΕΑ παγκοσμίως, λέγοντας ότι θεωρείται μοντέλο που μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχουν διενέξεις.  Την Κύπρο για να δουν πως λειτουργεί η ΔΕΑ έχουν επισκεφθεί επιστήμονες από τη Σερβία, το Κόσοβο, το Ιράκ, ακόμη και τη Λιβύη. Η ΔΕΑ έχει καταβάλλει προσπάθειες να ευαισθητοποιήσει και άλλα τμήματα της κοινωνίας για το έργο της και κυρίως τους νέους. Προς αυτό το σκοπό ετοιμάστηκε ειδικό φυλλάδιο το οποίο διαμοιράστηκε σε 50.000 μαθητές σε ολόκληρο το νησί, είπε. Ανέφερε ακόμη ότι η ΔΕΑ προσπαθεί επίσης να διοργανώσει εκδηλώσεις με τη συμμετοχή συγγενών των αγνοουμένων, όπως συναυλίες».

Λάρκος Λάρκου