Η “διπλή” συνάντηση Ταλάτ.

Η συνάντηση της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χ. Κλίντον με τον τ/κ ηγέτη Μ. Α. Ταλάτ στην Ουάσιγκτον αποτελεί μια μάλλον απρόσμενη είδηση, ειδικά σε αυτή τη μεταβατική περίοδο αφού είναι εν εξελίξει οι συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ. Τι είναι εκείνο που οδήγησε στην απόφαση της Ουάσιγκτον να δεχθεί την προτροπή της Άγκυρας για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση; Εκτιμώ ότι είναι επιλογή των ΗΠΑ να ικανοποιήσουν την προσπάθεια Ερτογάν να βρει τρόπους για να τονώσει το προφίλ του τ/κ ηγέτη παραμονές της δύσκολης ψηφοφορίας για εκλογή «βουλευτών» στα κατεχόμενα (19 Απριλίου).

Οι πληροφορίες από τα κατεχόμενα κάνουν λόγο για μεγάλο προβάδισμα του ΚΕΕ (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) απέναντι στο ΡΤΚ (Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα). Αυτό το σενάριο ανάγκασε τον Μ.Α. Ταλάτ να αλλάξει απόφαση και να γίνει μέρος του εκλογικού αγώνα, να αποτελέσει δηλαδή το βαρύ χαρτί του ΡΤΚ θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τον νυν πρόεδρο Φ. Σογιέρ. Δεύτερη κίνηση Ταλάτ η μετάβασή του το Σαββάτο 14 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Τ. Ερτογάν με τον οποίο συζήτησε την ψηφοφορία στα κατεχόμενα και πιθανά μετεκλογικά σενάρια. Από εκείνη τη συνάντηση προέκυψε η απόφαση Ερτογάν να προσπαθήσει να προσθέσει εκλογικούς «πόντους» στο υπό δοκιμασία κόμμα του Ταλάτ προωθώντας συναντήσεις του με την Χ. Κλίντον στην Ουάσιγκτον και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπα-κι Μουν στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο της συνάντησης «της Συμμαχίας των Πολιτισμών» και λίγες ημέρες πριν την ψηφοφορία ανάμεσα στους τ/κ .

Η συνάντηση Χ. Κλίντον-Ταλάτ προκαλεί αντιδράσεις στην Κύπρο και ήδη κάποια διαβήματα έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης. Το ελλαδικό και κυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ αντιδρούν. Τα στοιχεία λένε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχουν ακύρωση της συνάντησης. Η απόφαση της Ουάσιγκτον φαίνεται ότι ξεπερνά τα στενά όρια της ε/τ αντιπαράθεσης και ενδιαφέρει ως κίνηση που συντελεί στην κλιμάκωση της επικοινωνίας των ΗΠΑ με τον Τ. Ερτογάν παραμονές της επίσκεψης Μ. Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη…