Η ευθύνη του Προμηθέα.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία των διακοινοτικών συνομιλιών δεν υπήρξε τόσο πάθος για να μην προχωρήσει η διαδικασία. Το σκηνικό διαθέτει απ΄ όλα: παραπολιτική, εντάσεις, διαρροές εγγράφων, κλίμα «παραχωρήσεων» κλπ. Ο στόχος είναι προφανής: ορισμένες δυνάμεις που θεωρούν την ομοσπονδιακή διευθέτηση ως απαράδεκτη λύση, επιχειρούν να θέσουν προσκόμματα στις συνομιλίες και αλλάζοντας το κλίμα στην ε/κ κοινωνία επιδιώκουν να οδηγήσουν σε ναυάγιο την συνολική προσπάθεια. Εάν κανείς παρατηρήσει τις απόψεις των δυνάμεων που δεν επιθυμούν να προχωρήσει ο διάλογος, θα διαπιστώσει κενολογία, προτάσεις εκτός τόπου και χρόνου και απέραντη συνθηματολογία. Η ουσία παραμένει. Οι δυνάμεις αυτές δεν απαντούν στα απλά ερωτήματα της πολιτικής αλφαβήτας: τι θέλω, πώς θα το καταφέρω, με ποιους συμμάχους και περίπου πότε θα το υλοποιήσω. Εάν οι απαντήσεις δεν αφορούν πιθανότητες να υλοποιήσεις ένα σχέδιο, ή δυνατότητες να αποκτήσεις ερείσματα στο διεθνή χώρο, τότε απλώς κάνεις ασκήσεις δημαγωγίας πάνω στις αγωνίες ενός λαού και τις προοπτικές αυτή η προσπάθεια να αποδώσει καρπούς.

Εκτιμώ ότι η προσπάθεια που καταβάλλει ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι σημαντική, και κάθε προοδευτική δύναμη, ή πολίτης αξίζει να την υποστηρίξει. Έχει παραχθεί σημαντικό έργο, μένουν βεβαίως να γίνουν πολλά για να δούμε πού ακριβώς βρισκόμαστε, αν δηλαδή υπάρχει ελπίδα να φθάσουμε σε θετική κατάληξη των ενδοκυπριακών συνομιλιών. Είναι σημαντικό ο διάλογος να διεξάγεται σε σχετικά ήπιο κλίμα, οι αντιπαραθέσεις να αφορούν τον αγώνα για να αποδώσει καλύτερο αποτέλεσμα η σημερινή προσπάθεια. Έτσι γινόταν και παλαιότερα: κάθε προσπάθεια είχε την υποστήριξη των περισσοτέρων δυνάμεων, υπήρχε υπομονή και στο τέλος να αξιολογηθεί η συνολική προσπάθεια. Αυτό δεν γίνεται σήμερα και αυτό το παράδοξο, δυστυχώς, συνδυάζεται με διαθέσεις ρεβανσισμού, προσωπικές ή και κομματικές πικρίες που αφορούν τις προεδρικές εκλογές του 2008. Αυτή η συνταγή γίνεται εκρηκτική γιατί σε αυτή προστίθεται η πολιτική συνθηματολογία, αντί η υπεύθυνη συμπεριφορά που με θετικές εισηγήσεις να επιχειρεί να συμβάλει σε μια εθνικής σημασίας προσπάθεια.

Επιχειρείται, μάλλον για τελευταία φορά, η προσπάθεια για λύση δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας. Αν και αυτή προσπάθεια αποτύχει, όλες οι βασικές παράμετροι της επίλυσης θα τεθούν προσεχώς σε άλλη βάση. Συνεπώς, κάθε υπεύθυνη δύναμη οφείλει να δώσει τον αναγκαίο χρόνο στην προσπάθεια που γίνεται τώρα, για να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φθάσει σε θετικό αποτέλεσμα. Η εμπειρία από προηγούμενες φάσεις διαπραγματεύσεων, είναι χαρακτηριστική: όποτε επεκράτησαν συνθήκες μικροπολιτικής, το αποτέλεσμα ήταν να κάνει βήματα πίσω η διαπραγματευτική βάση της ε/κ πλευράς με βέβαιη κατάληξη στην επόμενη φάση να ξεκινά από πιο αδύνατες θέσεις. Αυτή τη φορά τα στοιχεία λένε ότι δεν πάμε για βήματα πίσω αλλά για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών. Όσοι αισθάνονται το τι ακριβώς σημαίνει αλλαγή βάσης, έχουν κάθε ευθύνη να δώσουν την υποστήριξη ή την κριτική στήριξή τους στην σημερινή προσπάθεια. Οι πολιτικά υπεύθυνες δυνάμεις, οι Προμηθείς αφορούν μόνο το σήμερα.