Η Εισαγγελιά και η αργοπορία

Στις 4 Ιουνίου ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης χαρακτήρισε ως «άστοχες» δηλώσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού ως προς τις συνεχιζόμενες ανακρίσεις για την οικονομία, λέγοντας ότι «οι δηλώσεις δείχνουν πλήρη άγνοια των ακολουθουμένων διαδικασιών. Καλεί ο κ. Γαλανός τον Γενικό Εισαγγελέα να κινηθεί με ταχύτητες ανακριτή και όχι δικαστή, ώστε να μην υπάρχει αργοπορία. Προφανώς δεν γνωρίζει καν ότι είναι ακριβώς με αστυνομικές ανακρίσεις που διεξάγονται οι έρευνες, όχι από την Εισαγγελία, και αυτές είναι που αργοπορούν λόγω του ευρέως φάσματος των εμπλεκομένων θεμάτων και των εγγενών δυσκολιών που υπάρχουν σε τέτοιου είδους διερευνήσεις. Η Γενική Εισαγγελία κάνει το πάν για να επισπεύσει όσο είναι δυνατό τις αστυνομικές ανακρίσεις».

Δεν καταλαμβαίνω τι ακριβώς ζητούμε με αυτή τη συζήτηση. Είναι εύλογο πρόσωπα και οργανωμένες δυνάμεις να ζητούν πιο γρήγορη ολοκλήρωση διαδικασιών που να οδηγούν σε τιμωρία των ενόχων της οικονομικής τραγωδίας που έπληξε την νήσο. Είναι επίσης εύλογο αυτό που λέει ο Γενικός Εισαγγελέας «ότι οι ανακρίσεις διεξάγονται, όχι από την Εισαγγελία, αλλά από με αστυνομικές ανακρίσεις και αυτές είναι που αργοπορούν λόγω του ευρέως φάσματος των εμπλεκομένων θεμάτων και των εγγενών δυσκολιών που υπάρχουν σε τέτοιου είδους διερευνήσεις». Με βάση τον συλλογισμό του Γενικού Εισαγγελέα, τις «ευρέως φάσματος αστυνομικές ανακρίσεις, των εμπλεκομένων θεμάτων και των εγγενών δυσκολιών» έχει ήδη φτάσει στη δικαστική οδό η υπόθεση του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χ. Χριστοδούλου. Είναι αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα; Δεν νομίζω. Σε ένα χρόνο μέσα αυτός είναι ένας φτωχός απολογισμός, κάτι που έπρεπε εδώ και καιρό να απασχολήσει την Γενική Εισαγγελεία, την ηγεσία της Αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία που προίσταται της Αστυνομίας!.

Θεωρώ ότι οι δημόσιες απαντήσεις ή σχολιασμοί του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι χρήσιμα στοιχεία στο δημόσιο διάλογο. Ενδεχομένως μια φορά αρκεί. Τι ωφελεί να απαντά σε δηλώσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου; Ανάλογη δήλωση έκανε παλαιότερα σε απάντηση παρέμβασης από την κοινοβουλευτική Επιτροπή των Θεσμών. Το να σχολιάζει ο Γενικός Εισαγγελέας δηλώσεις εδώ και εκεί δεν είναι η πιο φρόνιμη οδός. Η κοινή γνώμη, οι οργανωμένοι φορείς, τα ΜΜΕ, έχουν κάθε δικαίωμα να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να παρεμβαίνουν με στόχο τη δημόσια άσκηση ελέγχου ή και άσκησης πίεσης σε μια διαδικασία που ενδιαφέρει όλη την κοινή γνώμη. Συνεπώς ο καθένας έχει κάποιο ρόλο και η Γενική Εισαγγελία τις ευθύνες της για να φτάσει η διαδικασία στην ολοκλήρωσή της.