Η εξήγηση της πτώσης “στο βυθό”

Η  Σουζάν Ροζελέ ειδικός του Ιnternational Ιnstitute for Μanagement
Development (ΙΜD), το οποίο καταρτίζει την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, την Τετάρτη 26 Μαίου 2010 μίλησε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων συνεργασίας με το ΙΜD. Η Σ. Ροντελέν έδωσε μια πολύ πειστική απάντηση στο γιατί η εληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδο. Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας Το ΒΗΜΑ (28/5) για το «πώς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 φτάσαμε μέσα σε πέντε μόλις χρόνια στο «βυθό» της κατάταξης του ΙΜD το 2009»; είπε τα εξής:

«Μια από τις καλύτερες αξιολογήσεις του ΙΜD για την Ελλάδα ήταν το 2001, όταν η χώρα σας βρέθηκε στην 31η θέση ανάμεσα σε 49 κράτη, ενώ κατά μέσον όρο τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ήταν στην 36η θέση. Παρατηρήθηκε μια μικρή υποχώρηση το 2005, όπως συμβαίνει συχνά έπειτα από Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο από το 2007 άρχισε μια συνεχής καθοδική πορεία και η χώρα σας έπεσε στην 52η θέση ανάμεσα σε 59 οικονομίες το 2009».

Θεωρώ ότι αυτή η απάντηση (απώλεια ανταγωνιστικότητας) σε συνδυασμό με την επέλαση του κομματικού κράτους την ίδια περίοδο (80, 000 χιλιάδες κομματικοί διορισμοί) μπορούν να εξηγήσουν τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας. Το 2001 κατεγράφη η πιο σημαντική πρόοδος. Το 2007 και μετά, η χειρότερη. Όλα έχουν την εξήγησή τους.