Η ελιά, ο Πέρες και ο Αμπάς!

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να κάνει δυνατή μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς για μία, όπως μεταδίδει το «Βήμα», «προσευχή υπέρ της ειρήνης στην πολύπαθη Μέση Ανατολή» στις 8 Ιουνίου 2014. Η τελετή έγινε στους Κήπους του Βατικανού, πρώτα με μία εβραϊκή, μετά με μία χριστιανική και τέλος με μία μουσουλμανική προσευχή στα εβραϊκά, τα αραβικά και τα αγγλικά.

Οι πρόεδροι Πέρες και Αμπάς τόνισαν τη σημασία του αυτονόητου -την σπουδαιότητα μιας ειρηνικής συνύπαρξης παλαιστινίων και ισραηλινών στην Μέση Ανατολή με την επίλυση του προβλήματος και φύτεψαν ένα δέντρο ελιάς, ως σύμβολο ειρήνης. Από τη δική του πλευρά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε ότι «ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης στην Ρώμη είναι η επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης στην Μέση Ανατολή. Ελπίζουμε, με την ευλογία του Θεού και με την φώτιση του Αγίου Πνεύματος, να σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την ειρήνη»- («Μεταρρύθμιση», 9 Ιουνίου).

Τι σημαίνει αυτό το γεγονός; Ασφαλώς κάτι που δεν λύνει το μεσανατολικό καθώς οι εμπνευστές του έχουν επίγνωση του το συμβαίνει επί του εδάφους! Ωστόσο, αυτά τα συμβολικά ανοίγματα, αυτές οι μικρές παρεμβάσεις δείχνουν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει μια αίσθηση των πραγμάτων που, σε σύγκριση με άλλους θρησκευτικούς, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως εντυπωσιακή. Μετέβη πριν λίγες ημέρες στην Μ. Ανατολή. Προσκάλεσε Πέρες και Αμπάς στο Βατικανό. Η συνάντηση έγινε. Αξιοποιεί το κύρος και τις δυνατότητές του για κάτι καλό. Προσθέτει μια αίσθηση εγκυρότητας με ένα συμβολικό μήνυμα ότι η ειρήνη είναι εφικτή! Κάνει κάτι πάνω σε αυτό, έστω με μια ελιά που να θυμίζει κάτι.

Βεβαίως τα πολιτικά προβλήματα χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις για να επιλυθούν, καθώς ο Β. Νετανιάαχου κρατά το κλειδί των αποφάσεων, ενώ ο Σ. Πέρες αποχωρεί από την προεδρία τον επόμενο μήνα. Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε στασιμότητα. Εκτιμώ ιδιαίτερα αυτό που επιχειρεί ο Πάπας Φραγκίσκος γιατί κάνει αυτό που πιστεύει και αυτό που του αναλογεί σε μια εποχή που πολλοί σιωπούν και ελάχιστοι πράττουν ακόμα και να δώσουν σε μια ελιά μια συμβολική αξία!.