Η ελιά; ούτε τορπίλη, ούτε σωσίβιο!

Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της νέας προσπάθειας για την «Ελληνική Ελιά» πέτυχε! Στις 8 Δεκεμβρίου 2.500 άτομα «ψήφισαν» στο θέατρο Ακροπόλ, ένα εγχείρημα που υπόσχεται την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα. Στοιχεία από το αθηναϊκό «Βήμα» (9 Δεκεμβρίου 2013) σχετικά με την εκδήλωση:

Ο Π. Αυγερινός δήλωσε: «Η πρωτοβουλία των 58 δεν είναι ούτε τορπίλη ούτε σωσίβιο. Είναι μια καθαρή πρόταση ενότητας και αναγέννησης του χώρου. Αναγέννηση δεν σημαίνει παρθενογένεση ούτε επιπόλαια άλματα στο κενό».

O Ι. Τούντας εκ μέρους των Κινήσεων της Κεντροαριστεράς δήλωσε: «Δεν χρειάζονται 3οι και 4οι πόλοι. Μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί, αν όχι σήμερα αύριο στη βάση ενός διευρυμμένου πλαισίου συνεργασίας».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Ψαριανός είπε: «Η πρωτοβουλία των 58 δεν αφορά όλες τις φυλές του ΠαΣοΚ, αφορά όλον τον ελληνικό λαό. Αυτό πρέπει να το λέμε κάθε μέρα καθαρά. Δεν πρόκειται για γάμο ούτε για σύμφωνο συμβίωσης αλλά για κοινή πορεία για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟ Κ. Ρήγας επισήμανε «ότι η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης αποτελεί στρατηγική επιλογή για το ΠαΣοΚ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την παράταξη να συνθλίβει ανάμεσα στη συντηρητική δεξιά και στη λαϊκίστικη Αριστερά. Ππολιτικά πρωτόπλαστοι δεν υπάρχουν. Όλοι δαγκώσαμε το μήλο. Εμείς προσερχόμαστε στον διάλογο με το κεφάλι ψηλά γιατί έχουμε σημαντική προσφορά στη χώρα αλλά και με αυτοσυνειδησία των λαθών μας που δεν θα επαναλάβουμε».

Ο κεντρικός ομιλητής Γ. Βούλγαρης επισήμανε ότι «η κοινωνία, μας δείχνει με κάθε τρόπο ότι αναζητά κάτι, ότι μπορεί να γίνει τώρα, δεν θέλει την πόλωση, θέλει να επουλωθεί το χάσμα που δημιούργησε η κρίση, δεν θέλει τον μικρό δικομματισμό που μπορεί να εξελιχθεί σε φυτώριο διαφθοράς και οπορτουνισμού, δεν θέλει συγκολλήσεις, δεν θέλει αδιαφανείς διαδικασίες και προσωπικές στρατηγικές. Θεωρούμε χρέος μας την ανασυγκρότηση της παράταξης. Προτιμάμε να βρούμε συναινετικά, το σχήμα της κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές, το οποίο θα επικροτηθεί από μαζικές διαδικασίες. Αυτά που μας ενώνουν στην κρίση είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν. Πρέπει να είσαι ο Νελσον Μαντέλα για να πουν ότι ήταν συμβιβαστικός χωρίς να κάνει συμβιβασμούς αλλά και εμείς δεν μπορεί να είμαστε τόσο μικροί ώστε να μην βλέπουμε έξω από το εγώ μας και το μαγαζί μας. Ανάμεσα στα κόμματα και στους πελάτες υπάρχουν οι πολιτες. Μονο η κοινωνική δυναμική από τα κάτω θα αλλάξει τα πράγματα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλς σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τόνισε: «σας συγχαίρω θερμά για την πρωτοβουλία σας να καλέσετε σε ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο για την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Οπως γνωρίζετε, έχω στρατευθεί προσωπικά σε αυτόν τον αγώνα με όλες μου τις δυνάμεις. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να δώσουμε από κοινού όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις. Στον αγώνα αυτόν θέλουμε την ελληνική Κεντροαριστερά, η οποία ανέλαβε την ευθύνη σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα με τεράστιο πολιτικό κόστος, να είναι στην πρώτη γραμμή, να έχει ηγετικό ρόλο στις κοινές μας προσπάθειες. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, πιστέψτε με, μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Ο Χ. Σβόμποντα, πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έστειλε το δικό του μήνυμα: «Χρειαζόμαστε στην Ελλάδα μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Δεξιά, μια εναλλακτική απέναντι στην Ακροδεξιά, αλλά και μια εναλλακτική απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό. Την περιμένουμε γιατί θα είναι και ο δικός μας αξιόπιστος συνομιλητής».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος προσερχόμενος στην εκδήλωση δήλωσε ότι «θέλουμε να συσπειρωθούν όλοι, κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα, όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτές τις αρχές, που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζουν οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες και Σοσιαλιστές, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Στην εκδήλωση παρευρεθήκαν οι Κ. Σημίτης, Ε. Βενιζέλος, Τ. Γιαννίτσης, Ν. Αλιβιζάτος, Ν. Ροζάκης, Ι. Καλογήρου, Π. Κάψης, Γ. Παγουλάτος, Στ. Μπένος, Ν. Μπίστης, Π. Παναγιωτόπουλος, Γ. Βερνίκος, Σώτη Τριανταφύλλου, Απ. Δοξιάδης, Ν. Χριστοδουλάκης, Γ. Γραμματικάκης, Ν. Ανδρουλάκης, Χρ. Δερβένης, Κ. Σκανδαλίδης, Ι. Ιωαννίδης, Κ. Σπηλιόπουλος, Κ. Καρτάλης, Σούλα Μερεντίτη, Δημ. Λιτζέρης, Αντ. Λιάρος, Π. Ρήγας, Σ. Κεδίκογλου, Ανδρ. Μακρυπίδης, Ατζελα Γκερέκου, Γ. Δρυς, Β. Κοντογιαννόπουλος, Δ. Παπούλιας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Στ. Λιβαδάς, Γ. Γεωργάτος, Τ. Σιαμαντάς, Α. Παπαδόπουλος, ο Π. Κουκουλόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Απ. Κακλαμάνης, Χρ. Πρωτόπαππας, Ι. Μανιάτης.

Η εκδήλωσε πέτυχε να δώσει ένα σαφές μήνυμα: η ελληνική πολιτική ζωή χρειάζεται μια ενωμένη, πολυφωνική, προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική παράταξη, ικανή να δώσει τη δική της πολιτική σφραγίδα για να βγει η Ελλάδα από τη βαθειά πολιτική και οικονομική κρίση. Η κοινή γνώμη προσέχει την πρωτοβουλία και σύμφωνα με την εφημερίδα το «Βήμα» «οι δημοσκοπήσεις τόσο της Κάπα Research όσο και της GPO δείχνουν ότι υψηλό ποσοστό των ψηφοφόρων (46,6% και 68,2% αντιστοίχως) να αντιμετωπίζει θετικά τη σύμπραξη ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων του χώρου στις ευρωεκλογές. Στη δημοσκόπηση της GPO (για την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega) σχεδόν το 40% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν αυτόν τον ενιαίο φορέα και στις εθνικές εκλογές».

Την ουσία περιγράφει με λίγα λόγια ο Ξ. Γιαταγάνας: «χρειάζεται αποφασιστικότητα και υπέρβαση από όλους. Το εγχείρημα μπορεί και πρέπει να πετύχει».