Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι μια σημαντική εξέλιξη που ενδιαφέρει όλους. Μια σειρά από παράγοντες έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Θα επιχειρήσω να καταγράψω τους σημαντικότερους, αυτούς που εκτιμώ ότι έπαιξαν τον πιο βασικό ρόλο:

Α Άνοδος της πολιτικής εμβέλειας και επιρροής του Γ. Παπανδρέου γεγονός που βελτίωσε τη συνολική απόδοση του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική του πρόταση ήταν πολύ ισοζυγισμένη, έπεισε. Η επικοινωνιακή του πολιτική απεδείχθη η καλύτερη δυνατή.

Β Η ΝΔ δεν παρουσίασε καμία πρόταση, παρά μόνο περιέγραφε τις δυσκολίες ή τα ελλείμματα που προκάλεσε η ίδια με την πολιτική της. Παλαιότερα έλεγε ότι όλη η ευθύνη ανήκε στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα έδειξε ότι απλώς δημαγωγούσε. Τελικά, δεν κατάφερε να λύσει κανένα σοβαρό πρόβλημα.

Γ Ο Κ. Καραμανλής αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού που «χάθηκε» την επομένη των εκλογών. Πίστεψε ότι η πολιτική είναι ένα παιχνίδι σκιών, εντυπώσεων και θεατρικών κινήσεων. Σήμερα μπορεί να διερωτηθεί: τι έμεινε από την πενταετία του; Τι θα κρατήσουν οι πολίτες ως θετική μνήμη για την πρωθυπουργική του θητεία;

Δ Οι επιλογές του Κ. Καραμανλή ήταν πολύ γνωστές: νίκησε το 2004 βασισμένος στην παραπλάνηση των πολιτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αρνήθηκε στη συνέχεια να αναλάβει ευθύνες, παρέκαμπτε κάθε πρόβλημα που εκτιμούσε ότι είχε πολιτικό «κόστος», μεγάλωσε τα οικονομικά ελλείμματα, έθεσε την οικονομία υπό διαρκή επιτήρηση και παραμονές των εκλογών εμφανίστηκε σαν «υπεύθυνος ηγέτης», που μιλούσε στο λαό μόνο τη γλώσσα της αλήθειας. Οι πολίτες δεν πείστηκαν, επέδειξαν ωριμότητα και ψήφισαν αλλαγή πορείας.

Ε Οι πρώτες κινήσεις του νέου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου γεννούν ελπίδες για μια νέα πορεία. Η αλλαγή στη δομή του Υπουργικού Συμβουλίου, η σύνθεσή του, η δημιουργία θέσης αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο και οι πρώτες ενέργειές του (επίσκεψη στην Κύπρο, συνάντηση με Ερτογάν στην Κωνσταντινούπολη, ομιλία στο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Σουηδία), η πρώτη συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου με τον επίτροπο Αλμούνια στις Βρυξέλλες, δείχνουν μια κατεύθυνση για ενεργητική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την επίλυση βασικών προβλημάτων της Ελλάδας. Οι πολίτες έδωσαν την εντολή στο ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τα πράγματα και με αυτή την οπτική περιμένουν την υλοποίηση του προγράμματός του. Τα προβλήματα είναι εκεί, είναι γνωστά και ο χρόνος για την επίλυσή τους αρχίζει τώρα…