Η επωφελής επίσκεψη

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην επίσκεψή του στη Λευκωσία (31/-1/2/10) συναντήθηκε με τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια και τον τ/κ ηγέτη Μ. Α. Ταλάτ (1/2/10). Σε εναρκτήρια δήλωση είπε ότι «τώρα είναι η ώρα για λύση στο Κυπριακό», ζητώντας ταυτόχρονα τη δέσμευση Χριστόφια – Ταλάτ για εξεύρεση συνολικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν. Οι δηλώσεις του είναι αξιόλογες:

«Αυτό είναι που διαισθάνθηκα σήμερα εδώ – δυο ηγέτες που αγωνίζονται για να εδραιώσουν ένα καλύτερο μέλλον για το λαό. Είμαι ενθαρρυμένος που οι δύο ηγέτες με έχουν προσωπικά διαβεβαιώσει για την κοινή δέσμευσή τους για μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατό» (ΚΥΠΕ, 1/2/10) . Επαίνεσε τους δύο ηγέτες τόσο για την ισχυρή τους δέσμευση όσο και για την ισχυρή τους αποφασιστικότητα, για μια διαδικασία από τους Κύπριους και για τους Κύπριους με στόχο την επανένωση του νησιού. «Και ήθελα να είμαι εδώ τώρα γιατί αναγνωρίζω πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να κτίζουμε το μομέντουμ πάνω σε αυτό που έχουν πετύχει μέχρι τώρα οι ηγέτες…Έχω πει πως ο κόσμος παρακολουθεί. Σήμερα ο κόσμος βλέπει δυο ηγέτες να ορθώνονται έναντι της πρόκλησης…Αλλά έχει ωριμάσει ο χρόνος για να δώσουμε ώθηση προς τα μπροστά. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί οι δυο ηγέτες μπορούν να πετύχουν μια κοινά επωφελή λύση… για δεκαετίες ο κόσμος έχει ακούσει για το κυπριακό πρόβλημα. Τώρα είναι η ώρα για λύση του Κυπριακού. Μεταφέρω την υποστήριξη του κόσμου για την Κύπρο στην καρδιά μου. Αλλά το μέλλον της Κύπρου είναι στα χέρια σας».

Οι Δ. Χριστόφιας και Μ. Ταλάτ του ζήτησαν να διαβάσει μια δήλωση εκ μέρους τους. Στη δήλωση αναφέρονται τα εξής:

«Εμείς, ως οι δυο ηγέτες, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την επίσκεψη του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, που επιδεικνύει το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος υπό την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ. Λαμβάνοντας αυτή την ευκαιρία, εκφράζουμε την εκτίμησή μας προς τον Γενικό Γραμματέα για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών όπως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας και για τις προσπάθειες που στοχεύουν στην εξεύρεση μιας κοινά συμφωνημένης λύσης».

Μετά από αυτή την συμβολική κίνηση ο ίδιος ο ΓΓ ανακοίνωσε τη απόφαση των δύο ηγετών για «συνέχιση των απευθείας συνομιλιών κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου» και αυτό ανεξάρτητα από την προεκλογική εκστρατεία για την ψηφοφορία του Απριλίου στα κατεχόμενα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπα-κι- Μουν έκανε σαφές ότι κυπριακή ιδιοκτησία της λύσης είναι κλειδωμένη και το ότι ο ίδιος αποδέχεται τη βασική αρχή πως «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα».

Τα πιο πάνω αποτελούν το βασικά σημεία της σύντομης επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στη Λευκωσία. Μένει ως βασική επιδίωξη του ΓΓ η διατήρηση του μομέντουμ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Θα προστεθούν ακόμα ορισμένες συναντήσεις Χριστόφια-Ταλάτ με ισχυρή την πιθανότητα για επιπλέον συγκλίσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης…