Η ΕΤΥΚ και οι “300”

Η Ένωση Τραπεζοϋπαλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) απορρίπτει την πρόταση της ηγεσίας του Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για μερική μείωση των μισθών των υπαλλήλων-μελών της, σε αντίθεση με την ΣΕΚ και την ΠΕΟ που έχουν αποδεχθεί ανάλογο αίτημα για τα Συνεργατικά Ιδρύματα. Η ηγεσία της Συνεργατικής Τράπεζας, σε απάντηση προς τη στάση της ΕΤΥΚ, έκανε λόγο για προώθηση του μέτρου του πλεονασμού ώστε να μπουν σε αυτό 100 από τους 300 υπαλλήλους. Η ΕΤΥΚ απέρριψε κάθε τέτοιο σενάριο και το κλίμα προκαλεί ενδιαφέρουσες διαδρομές.

Το ερώτημα είναι πολύ απλό: ο Συνεργατισμός βρίσκεται μέσα στην καρδιά του δανειακού προγράμματος, ζει με τα χρήματα των δανειστών της κυπριακής οικονομίας. Μόλις και μετά βίας απέφυγε κάποιας μορφής «κούρεμα» πριν ένα χρόνο. Σήμερα, σχεδόν στα πρώτα ετήσια γενέθλια της επίσημης είδησης ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό κατάρρευση, η ΕΤΥΚ συμπεριφέρεται ως να μην συμβαίνει τίποτα. Αντί η ίδια να πάρει την πρωτοβουλία και να εισηγηθεί στα μέλη της την μερική μείωση των μισθών με αντάλλαγμα τη διάσωση των θέσεων εργασίας τους, έρχεται να καλλιεργεί την μακρά παράδοση ενός συντεχνιακού αυτισμού ο οποίος, στο δικό του επίπεδο και μέγεθος, συνέβαλε στο να φτάσουμε στο ναδίρ. Μια τράπεζα που ζει με δανεικά, αντί να αναλάβει ένα μέρος της ευθύνης που της αναλογεί, πετάει την μπάλα στην εξέδρα, επιδεικνύωντας, έτσι, μια παγερή αδιαφορία για το γενικό συμφέρον της οικονομίας!

Είναι όντως εκπληκτικό, μια τράπεζα, που έχει τεράστια ελλείμματα, που ζει με δανεικά, οι υπάλληλοι και η συντεχνία της ΕΤΥΚ να συμπεριφέρονται ως να μην τρέχει τίποτα και να «διεκδικούν» να παραμείνουν τα πράγματα όπως ήταν στα προηγούμενα χρόνια! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, πρώτο, ότι αυτή η συντεχνιακή πρακτική έχει απήχηση στα μέλη της και, δεύτερο, ότι η ηγεσία της ΕΤΥΚ δεν μπορεί να διαβάσει τις εξελίξεις και να ηγηθεί μιας πρότασης που να είναι ρεαλιστική και πραγματικά θετική για τα μέλη της!

Είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα το ότι τα άλλα συνδικάτα σιώπησαν και τα κόμματα απέφυγαν να πάρουν το λόγο με κάποια δημόσια ανακοίνωσή τους. Τα άλλα συνδικάτα πιθανώς να θεωρούν ότι αυτά δεν ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους «αφού εκεί είναι ΕΤΥΚ»- και αυτό μάλλον είναι η πηγή του λάθους. Έχουν, όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και καθήκον να μιλήσουν καθώς σε μια αλληλοεξαρτώμενη κατάσταση πραγμάτων, η μια εξέλιξη επηρεάζει την άλλη και όλα έχουν ειδική βαρύτητα! Η πολιτική της αλληλεγγύης συνδέεται με όσα συνδικάτα διαθέτουν υψηλό αίσθημα αντίληψης για το πού βρίσκεται η κατάσταση και πώς και με ποιες πρακτικές βήμα βήμα θα γυρίσουμε σελίδα!.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η απόφαση της κυβέρνησης έδωσε τη λύση αλλά αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από τα προηγούμενα. Έτσι στις 29 Ιανουαρίου ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης, με εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, εξέδωσε διάταγμα για ενιαία μείωση των αποδοχών και ωφελημάτων του προσωπικού της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) κατά 3% και κλιμακωτή μείωση επί των ακαθάριστων ετήσιων αποδοχών, κατά 8-25%, ξεκινώντας από τις 13.001 ευρώ και άνω. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτο, απόδειξη του αδιέξοδου δρόμου του εσωστρεφούς συντεχνιασμού, δεύτερο, αποφυγή από τις ίδιες τις συντεχνίες του κοινωνικού τους ρόλου, και, τρίτο, ανάληψη από την κυβέρνηση της ευθύνης που αρνήθηκε να αναλάβει η ηγεσία της ΕΤΥΚ!.