Η Γενεύη κατα πρόσωπο

Πώς ήταν η παρουσία μερικών από τους βασικούς, «εξωτερικούς» παίκτες στο Συνέδριο για την Κύπρο από τις 9 στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη;

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος Επιτροπής: Μακράν  ο καλύτερος «εξωτερικός» παίκτης. Με λόγο άμεσο, ζωντανό, μίλησε με τη λογική αλλά και την καρδιά του, δεν έμεινε στις εντυπώσεις, εργάστηκε για την ουσία.

Είπε στις 11 Ιανουαρίου σε ερώτηση του ΚΥΠΕ:

«Πάω στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών». Έχω προσωπικό ενδιαφέρον στην επανένωση της νήσου και πιστεύω ότι δεν δραματοποιούμε υπέρμετρα την κατάσταση λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στη Γενεύη είναι η τελευταία ευκαιρία να δούμε το νησί σε κατάσταση κανονικότητας. Αυτός είναι ο λόγος που επισκέφθηκα την Κύπρο στο παρελθόν, ο λόγος για τον οποίο είμαι σε μόνιμη επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τ/Κ κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί: Είναι για την ειρήνη. Όταν πρόκειται για την ειρήνη παίρνεις το αεροπλάνο. Γι’ αυτό θα πάω ο ίδιος στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών. Είναι ένα ρίσκο, αλλά όταν μιλάμε για την ειρήνη, αυτοί που δεν  παίρνουν κανένα ρίσκο, παίρνουν το μεγαλύτερο ρίσκο. Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε: «Πάω αύριο στη Γενεύη γιατί πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επανενώσουμε το νησί. Οι δύο ηγέτες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Μίλησα στο τηλέφωνο σήμερα με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και θα μιλήσω και με το Γάλλο Πρόεδρο για το θέμα.  Ελπίζω να κλείσουμε αυτόν τον φάκελο τις επόμενες ώρες και μέρες» (ΚΥΠΕ, 11/1/17).

Αντόνιο Γκουτιέρες, ΓΓ του ΟΗΕ: πρώτη εμπειρία σε αυτό το επίπεδο, θεωρώ ότι ήταν κατώτερος του αναμενομένου καθώς έχει μακράν εμπειρία στα θέματα του ΟΗΕ. Δεν έδειξε ηγετικότητα, δεν έπεισε ότι μπορεί να διαχειριστεί μεγάλα θέματα όπως το κυπριακό. Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με απόλυτο τρόπο. Ο χρόνος θα δείξει αν η κρίση αυτή είναι σωστή ή λανθασμένη και ως νέος ΓΓ ως πού μπορεί να φτάσει.

Είπε στις 12 Ιανουαρίου:

«Δεν επιδιώκουμε μια γρήγορη λύση, αλλά μια λύση βιώσιμη και σταθερή. Ο κ. Γκουτέρες εξήρε το θάρρος και την αποφασιστικότητα των δύο ηγετών, λέγοντας ότι για 20 μήνες εργάζονταν με μοναδικό στόχο τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανένωση της Κύπρου. Είπε ακόμη ότι χάρη στη δουλειά των ηγετών έγινε εφικτή η σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο και σημείωσε την ιστορική στιγμή της παρουσίας των εγγυητριών δυνάμεων στο ίδιο τραπέζι» (ΚΥΠΕ, 12/1).

Στο πρακτορείο Reuters δήλωσε ότι «νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».

Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίαςαπό τους μετριοπαθείς της κυβέρνησης Γιλντιρίμ, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στηρίζει σε συνέπεια την προσπάθεια Ακιντζί, την ίδια στιγμή που η τουρκική και η τ/κ αντιπολίτευση συμπλέουν στη μάχη για την υπονόμευση της διαπραγμάτευσης και στην προσπάθεια για αποτυχία της διαδικασίας. Μέσα στο αντιφατικό πλέγμα εξουσίας της κυβέρνησης του ΚΑΔ, ο Τσαβούσογλου είναι χρήσιμος σύμμαχος του Μ. Ακιντζί, στο βαθμό, βεβαίως, που εξακολουθεί να υπάρχει δυναμική στις συνομιλίες.

Είπε στις 13 Ιανουαρίου:

«Τεχνική εργασία θα ξεκινήσουν στις 18 Ιανουαρίου οι αντιπροσωπείες των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο πλευρών και μέσα σε μία – δύο μέρες θα ξεκαθαρίσει αν υπάρχει διέξοδος ή αδιέξοδος, στη συνέχεια θα συνέλθουν αμέσως οι Υπουργοί Εξωτερικών και θα ολοκληρωθεί η νέα σύνοδος με συμμετοχή των Πρωθυπουργών. Η νέα διαδικασία δεν είναι ανοιχτού τέλους. Η Τουρκία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει ακόμη και αύριο τις εργασίες μεταξύ των αντιπροσώπων, ωστόσο η Ελλάδα, και όχι η ε/κ πλευρά, είπε ότι δεν ήταν έτοιμοι γι αυτό και αποφάσισαν να της δώσουν χρόνο».

Μπόρις Τζόνσον, βρετανός Υπουργός Εξωτερικών: φανερά εκτός κλίματος, σε ρόλο που δεν ταιριάζει στην προσωπικότητά και το ταμπεραμέντο του. Η πρωθυπουργός Μεϊ, ίσως να τον θεωρεί ως μια προσωρινή λύση, γι’ αυτό ο ρόλος του παραμένει μη ουσιαστικός.

Είπε στις 12 Ιανουαρίου:

 «Χαιρετίζω το συνεχιζόμενο θάρρος και τη δέσμευση που έχουν επιδείξει και οι δύο πλευρές. Οι συνομιλίες στη Γενεύη επί της λύσης του Κυπριακού προσφέρουν σε αμφότερες τις πλευρές μία μοναδική ευκαιρία  να βρουν μία λύση. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία λύσης και είναι έτοιμο και πρόθυμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Ελπίζω ότι όλοι εκείνοι που εμπλέκονται θα προσεγγίσουν τις συνομιλίες με μία αίσθηση ανοικτού μυαλού και ευελιξίας. Πιστεύω ότι αν προσεγγιστεί υπ’ αυτό το φως, μία λύση είναι εφικτή για να φέρει διαρκή ειρήνη στην Κύπρο».

Λάρκος Λάρκου