Η Κουτσή κωμωδία

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διατυπώνει, εσχάτως, έναν πολιτικό λόγο που μοιάζει αρκετά με τις δοξασίες του Ν. Κουτσού. Σε ομιλία σε εκδήλωση για τα 10χρονα της «Καθημερινής» είπε μερικά από τα πιο απίστευτα της συγκυρίας- στοιχεία από το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

1. Είπε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος για όσους επισείουν κινδύνους, κίνδυνοι υπάρχουν και αν πετύχεις μία συμφωνία που θα απορριφθεί ξανά από τον κυπριακό ελληνισμό».

Σχόλιο: Δεν υπάρχει μια αόριστη συμφωνία στο τραπέζι, υπάρχει μόνο το Πλαίσιο Γκουτέρες. Αυτό οδηγεί σε κινδύνους;

2. Είπε: «Υπογραμμίζοντας τη βούλησή του για επανεκκίνηση του διαλόγου ξεκαθάρισε πως δεν κινδυνολογεί αλλά δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση».

Σχόλιο α: Η βούλησή του απεδείχθη με τον πιο ηχηρό τρόπο από το πώς χειρίστηκε την πρωτοβουλία Ακιντζί στις 30 Απριλίου για να γίνει το Πλαίσιο Γκουτέρες «στρατηγική συμφωνία».

Σχόλιο β: «δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση». Σωστά, αλλά αυτό έκανε στις για δύο χρόνια διαπραγματεύσεις με τον Μ. Ακιντζί; Έδινε; Αν ήταν έτσι, τότε γιατί απεδέχθη το Πλαίσιο Γκουτέρες, αφού στη λογική του, μόνο «έδινε;».

Είπε: «Επαναλαμβάνοντας τα εθνικά τσουνάμια, αλλά και ευχαριστώντας με νόημα όσους πιστεύουν στις κληριδικές αρχές. Κάποιοι δημιουργούν μία ψευδή εικόνα ότι τάχα τα πάντα εξαρτώνται από την ε/κ πλευρά»

Σχόλιο: Προφανώς σε αυτό το απόσπασμα σχολίασε τις αποστάσεις που τηρεί η ηγεσία του ΔΗΣΥ από τη δική του πολιτική στο κυπριακό, καθώς φαίνεται πως δεν έχει πείσει ούτε το δικό του κόμμα. Γι’ αυτό ο Α. Μαρκίδης δίνει διάλεξη για την ομοσπονδία, αντί ο ίδιος να ήταν ομιλητής και να εξηγεί τα οφέλη από την επίλυση με βάση το πλαίσο του ΓΓ του ΟΗΕ…

Είπε: «δεν αποδέχεται από κανέναν την αμφισβήτηση της ειλικρίνειας των προθέσεών του για επανέναρξη του διαλόγου για κατάληξη σε βιώσιμη λύση».

Σχόλιο: η επί μακρόν προσπάθειά του να πείσει για τους χειρισμούς του παραμένει έωλη. Kανένας άλλος από τους πρωταγωνιστές στο Κρανς Μοντάνα (ούτε η ελληνική κυβέρνηση) δεν μοιράζεται τη δική του αφήγηση! Γι’ αυτό ο ΓΓ του ΟΗΕ αμέσως μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα επαίνεσε δημόσια, στο Αμβούργο, τη στάση της Τουρκίας στις συνομιλίες!

Είπε: «Μέχρι και του σημείου ότι ανάλωσα περισσότερο κρασί από ό,τι επιτρέπεται… καθώς η μόνη προσπάθειά του ήταν η αποτροπή του ναυαγίου ή ενός αδιεξόδου».

Σχόλιο: «Και σχόλιο ουδέν», σύμφωνα με τη μουσική ρήση του Δήμου Μούτση!

Είπε: «Νιώθω την ανάγκη να απαντώ εις όσους εσκεμμένα παραγνωρίζουν γεγονότα και δημιουργούν μία ψευδή εικόνα ότι τάχα τα πάντα εξαρτώνται από την ε/κ πλευρά».

Σχόλιο: τα πάντα δεν εξαρτώνται από την ε/κ πλευρά. Κατά συνέπεια, το κρίσιμο θέμα είναι αν η ε/κ πλευρά κατέβαλε τις αναγκαίες προσπάθειες για να πάμε μπροστά. Ποιος εγκατέλειψε το Μοντ Πελεράν μόλις έλαβε χάρτη για το εδαφικό; Ποιος μπλόκαρε τη σύνοδο των τριών πρωθυπουργών στο Κρανς Μοντάνα για να μηδενίσει τις πιθανότητες επίλυσης;

Είπε: « είτε το θέλουμε είτε όχι… θεωρεί πως το κράτος ανήκει στην ε/κ κοινότητα και συνεπώς η όποια παρέμβαση τρίτων ενδεχομένως να δημιουργήσει δυσλειτουργία ή κατάρρευση της όποιας συμφωνίας».

Σχόλιο: αυτό δεν αφορά την ε/κ κοινότητα, αφορά ορισμένες δυνάμεις μέσα στην ε/κ κοινότητα που τρέφουν και τρέφονται από το παρόν status quo και οι οποίες κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να μείνουμε όπως είμαστε. Ποιος εκπαίδευσε την ε/κ κοινότητα «να θεωρεί πως της ανήκει το κράτος»; Ποιος υποδαυλίζει τις φοβίες του 1963 όταν η Κύπρος πέτυχε μια εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική αλλαγή με την ένταξη στην ΕΕ το 2004;

Είπε: «Τι θα γίνει την επομένη, αν με τις διατάξεις δεν λειτουργήσει το κράτος; Τι θα γίνει η ε/κ κοινότητα αν καταρρεύσει ένα ευρωπαϊκό κράτος που ευημερεί βάσει κανόνων και νόμων;»

Σχόλιο: Κάθε ένας που ενδιαφέρεται γι’ αυτό «το ένα ευρωπαϊκό κράτος που ευημερεί βάσει κανόνων και νόμων» θα μπορούσε να μάθει λεπτομέρειες από τον Γενικό Ελεγκτή, τις ανακριτικές επιτροπές, τους δείκτες φτώχειας, τις πωλήσεις διαβατηρίων και πολλά άλλα. Δεν καταρρέει κανένα ευρωπαϊκό κράτος. Κατέρρευσε κάποιο το 1963 επειδή ορισμένοι ηγέτες και ορισμένοι οπλαρχηγοί έκαναν αυτό που λέει ο Ν. Αναστασιάδης τώρα: «θεωρούσαν πως το κράτος ανήκει στην ε/κ κοινότητα», ενώ τρία χρόνια πιο πίσω είχαν υπογράψει στη Ζυρίχη κάτι διαφορετικό.

Είπε: «ο λόγος που έθεσε την αποκεντρωμένη ομοσπονδία είναι γιατί όσο ελάχιστη παρέμβαση θα έχει η μία κοινότητα έναντι της άλλης, οι πολίτες θα αισθάνονται πιο ασφαλείς και ότι για όσα τους αφορούν δεν θα παρεμβαίνει ούτε το κεντρικό κράτος ούτε και η άλλη κοινότητα».

Σχόλιο: Γιατί ο πρόεδρος λέει αυτό σε εμάς; Είναι οι δύο ηγέτες που αύξησαν τον αριθμό των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβερνησης-από 20 σε 28. Θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και στις λιγότερες. Όταν τις είχαν αυξήσει, μάς ρώτησαν; Έτσι και τώρα. Θα μπορούσαν να τις μειώσουν χωρίς να μας ρωτήσουν και βεβαίως χωρίς καμμιά δημόσια αναφορά.

Είπε: «Το πιο σημαντικό είναι να διερευνήσουμε αν εκείνα που θεωρούσαμε συγκλίσεις παραμένουν συγκλίσεις ή αν υπάρχει υπαναχώρηση».

Σχόλιο: ασφαλώς υπάρχει «υπαναχώρηση» και όλοι γνωρίζουν ποιος την έχει κάνει γι’ αυτό και το ενδεχόμενο αποχώρησης της ειρηνευτικής δύναμης αποτελεί το «βραβείο» που προκύπτει από την συστηματική παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας.

Συνολικό σχόλιο: ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες στην προ μηνός έκθεσή του για το κυπριακό απάντησε πλήρως σε κάθε είδους παραπλανητικές δηλώσεις. Έγραψε ότι «οι δημόσιες προσδοκίες σε σχέση με τις διαβουλεύσεις εμφανίστηκαν συγκρατημένες και στις δύο κοινότητες, καθώς η κοινή γνώμη στην Κύπρο μετά το Κρανς Μοντανά γενικά αντικατοπτρίζει, είτε απάθεια, ή αποθάρρυνση σε σχέση με την επιστροφή στις συνομιλίες».

Λάρκος Λάρκου