Η Κύπρος στον ενεγειακό χάρτη

Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας στις 28 Δεκεμβρίου έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από την ερευνητική προσπάθεια της Noble Energy στο τεμάχιο 12 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δήλωση Χριστόφια ήταν σαφής: «η εταιρεία Noble Energy εντόπισε φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το βάθος της γεώτρησης έφθασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα….ο όγκος εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των πέντε με οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών με μέσο όρο τα εφτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια».

Η ποσότητα θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για 200 χρόνια με τα 7 τρις κυβικά πόδια φυσικού. Η υπουργός Εμπορίου Π. Αντωνιάδου μιλώντας στις 29 Δεκεμβρίου στο ΡΙΚ ανέφερε ότι «η ενδεικτική αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου, ξεπερνά τα εκατό δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για πολύ καλής ποιότητας φυσικό αέριο, σχεδόν καθαρό μεθάνιο. Γι’ αυτό, η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως στη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την ολοκλήρωση της οποίας θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια, ώστε να μπορεί να διοχετευτεί το φυσικό αέριο στην εγχώρια αγορά».

Ο διευθυντής της Noble Τ. Τόμιτς, μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» στις 30 Δεκεμβρίου σημείωσε ότι εκείνο που ενδιαφέρει τώρα είναι «η εκμετάλλευση του κοιτάσματος όσο το δυνατό πιο σύντομα και είναι επί τάπητος η μελέτη για αγωγό προς την Κύπρο και τερματικό υγροποίησης».

Οι εξελίξεις είναι από κάθε άποψη σπουδαίες. Σε διάφορα πεδία:

1. Εργάστηκαν πολλοί, σε διάφορα επίπεδα, με διαφορετικές κυβερνήσεις (Κληρίδης, Παπαδόπουλος, Χριστόφιας) για να έχουμε το θετικό αποτέλεσμα. Η συνέχεια και συνέπεια της προσπάθειας πρέπει να υπογραμμιστεί.

2. Η φράση του προέδρου Χριστόφια ότι η Κύπρος «μπαίνει στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης» είναι κλειδί για την επόμενη ημέρα. Η Κύπρος αποκτά θέση σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο project που αφορά και επηρεάζει την ΕΕ και την Ευρώπη γενικότερα.

3. Η βεβαιότητα πλέον του κοιτάσματος φέρνει την Κύπρο και το Ισραήλ πιο κοντά. Πρώτα γιατί υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων (ΑΟΖ, αγωγοί, τερματικό) και μετά γιατί η διένεξη Τουρκίας- Ισραήλ εξακολουθεί να είναι μέρος του παζλ.

4. Η εξέλιξη αυτή κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να συνεισφέρει στην υπόθεση της επίλυσης του κυπριακού. Χρειάζονται σοβαροί χειρισμοί. Είναι μια νέα ενότητα πολιτικής η οποία χρειάζεται να τύχει λεπτομερούς επεξεργασίας (κινήσεις, δηλώσεις).

5. Η οικονομία της Κύπρου μπαίνει σε νέα φάση γιατί το περιβάλλον αλλάζει. Οι ανακοινώσεις στις 28 Δεκεμβρίου μπορεί βοηθήσουν ώστε να γίνουν με πιο ταχείς ρυθμούς οι αναγκαίες αλλαγές για την σταθεροποίηση της οικονομίας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη σύμφωνη γνώμη της Κύπρου.