Η Μ. Ανατολή στο ρυθμό Φάμπιους…

Η Μ. Ανατολή δείχνει να κινείται. Σε ρεπορτάζ των ΑΠΕ/ΚΥΠΕ στις 31/1/16 αναφέρονται τα εξής: «Στις 29 Ιανουαρίου ο Yπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σε ξένους διπλωμάτες πως η Γαλλία θα επικεντρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων στην προετοιμασία μιας διεθνούς συνόδου (για το μεσανατολικό) με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών και των βασικών τους εταίρων, των Αμερικανών, των Ευρωπαίων, των Αράβων, που θα έχει κυρίως στόχο να προωθήσει και να υλοποιήσει τη λύση των δύο κρατών, σημειώνοντας πως αν οι προετοιμασίες για τη διεθνή σύνοδο οδηγηθούν σε αδιέξοδο «τότε…σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αναγνωρίσουμε το Παλαιστινιακό Κράτος».

Ο ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Ισραέλ Κατζ δήλωσε πως το Ισραήλ θα πρέπει να μποϊκοτάρει μια τέτοια συνάντηση- «απερίφραστα, το Ισραήλ δεν θα λάβει μέρος σε μια σύνοδο υπό το καθεστώς απειλής». Ο Φαμπιούς στο παρελθόν είχε καλέσει για τη συγκρότηση μιας διεθνούς ομάδας υποστήριξης, αποτελούμενη από αραβικά κράτη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα ασκήσει πίεση στις δύο πλευρές για συμβιβασμούς. Ο Νετανιάχου, όμως είχε χαρακτηρίσει «αντιπαραγωγικές» τις γαλλικές πρωτοβουλίες.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Γαλλίας για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς συνόδου.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στην δήλωση του Φαμπιούς τόνισε πως «η θέση των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα είναι σαφής. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση της σύγκρουσης είναι τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε μια απευθείας συμφωνία σε θέματα του τελικού καθεστώτος».

Τα δεδομένα επί του εδάφους δείχνουν πολύ ανησυχητικά. Το Reuters ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι «περίπου 550.000 εβραίοι ζουν σε 250 οικισμούς κατά μήκος της Δυτικής Όχθης και της Α. Ιερουσαλήμ…από τον Οκτώβρη του 2015 ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 152 παλαιστίνους, ενώ από επιθέσεις παλαιστινίων σκοτώθηκαν 26 ισραηλίτες και ένας αμερικανός πολίτης» (31/1/16).

Θεωρώ την πρωτοβουλία Φαμπιούς ως ιδιαιτέρως σημαντική και επίκαιρη. Κάποιος χρειάζεται να συμβάλει κατά τρόπο ουσιαστικό και να προσπαθήσει με διαφορετικά υλικά να υλοποιήσει τη λύση των δύο κρατών στο μεσανατολικό. Οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει στην προσπάθεια αυτή, καθώς οι ιδιαίτερες σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ διαθέτουν ισχυρούς κανόνες που φαίνεται να καθορίζουν το πλαίσιο της μεταξύ τους αμοιβαιότητας συμφερόντων. Εξάλλου η εκλογική μάχη στις ΗΠΑ για το χρίσμα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ελάχιστα περιθώρια αφήνει για τις ΗΠΑ να δώσουν τον τόνο. Η Γαλλία παίρνει τη σκυτάλη, θέτει έναν στόχο («προετοιμασίες για Διεθνής Διάσκεψη»), και παράλληλα θέτει την ουσιώδη κατεύθυνση: «αν οι προετοιμασίες για τη διεθνή σύνοδο οδηγηθούν σε αδιέξοδο τότε…σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αναγνωρίσουμε το Παλαιστινιακό Κράτος». Ο Λ. Φαμπιούς είναι σαφής: δεν μιλά για Διάσκεψη που πιθανόν να αποτύχει-μιλά για αδιέξοδο στις προετοιμασίες για μια Διεθνή Διάσκεψη. Η θέση των ΗΠΑ είναι αδιέξοδη. Λένε ότι «τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε μια απευθείας συμφωνία σε θέματα του τελικού καθεστώτος», αλλά αυτός είναι ένας ορισμός που οδηγεί σε διαρκή παράταση του αδιεξόδου. Τα μέρη δεν φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία, δεν συνομιλούν καν. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τι πραγματικά συμβαίνει και για ποιο λόγο απέτυχαν οι 13 επισκέψεις Κέρυ στη Μ. Ανατολή το 2013 μέχρι την κατάρρευσή τους τον Απρίλιο του 2014. Είναι για τον ίδιο λόγο που ο ίδιος ο Τ. Κέρυ αποφάσισε να τερματίσει την ενασχόλησή του με το μεσανατολικό, πρακτικά έβγαλε το μεσανατολικό από την αμερικάνικη ατζέντα-τουλάχιστον μέχρι τις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η Γαλλία. Με διαφορετική οπτική, και με την ελπίδα η πρωτοβουλία Φαμπιούς να δώσει ώθηση για επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος μέσα από μια πιο δημιουργική στρατηγική.