Η οικονομία πρώτη, ο Ερτογάν σε πτώση…

Η τ/κ εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης «Καντέμ» ενεργώντας για λογαριασμό του «Δημοκρατικού Κόμματος» (27 Μαίου, στοιχεία από το ΚΥΠΕ) καταγράφει νέες τάσεις στην τ/κ κοινότητα. Ένα σημαντικό τμήμα ψηφίζει «πρόωρη» ψηφοφορία (43%), στην οποία θα ψήφιζε 37,2% ΚΕΕ, 26,9% Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, 13,9% Δημοκρατικό Κόμμα, 11,3% Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και 3,4% το Κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης. Ως κυριότερα προβλήματα οι τ/κ θεωρούν το οικονομικό με 51,9%, την ανεργία με 30,1%, και το κυπριακό στο 9,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «Καντέμ» το εντυπωσιακό 62% απορρίπτει ή δεν συμφωνεί με την πολιτική του Τ. Ερντογάν απέναντι τους τ/κ και το 60,4% κρίνει ως αρνητική την πολιτική του στο κυπριακό. Την ίδια περίοδο ο Τ. Ερτογάν σαρώνει δημοσκοπικά στην Τουρκία και θεωρείται ο βέβαιος νικητής στις εκλογές της 12ης Ιουνίου στη χώρα του. Οι τ/κ ενεργώντας κάτω από το πρίσμα των προσβλητικών για τους ίδιους δηλώσεων Ερτογάν, φαίνεται να προχωρούν -σύμφωνα με την Καντέμ- σε αρνητική κρίση για την ευρύτερη πολιτική του και ειδικότερα σε εκείνη που συνδέεται με το κυπριακό. Μερικά βασικά σχόλια επί των ευρημάτων:

1. Το κόμμα της Εθνικής Ενότητας του Ν. Έρογλου κρατά δυνάμεις. Έχει υποστεί φθορά αλλά αυτή δεν προστίθεται στη δεξαμενή του ΡΤΚ. Η απόσταση ανάμεσα στο ΚΕΕ και το ΡΤΚ είναι της τάξης του 10%. Αυτό απομακρύνει ή περιπλέκει το σενάριο για πρόωρες εκλογές.

2. Οι τ/ υφίστανται πραγματική πίεση από την παγκόσμια οικονομική κρίση και το ενδιαφέρον τους για τα οικονομικά ζητήματα είναι στην κορυφή.

3. Σε σχέση με τον Τ. Ερτογάν οι αριθμοί δείχνουν ότι οι τ/κ δεν δείχνουν κάποια προτίμηση σε κάτι άλλο ή κάποιον άλλο αλλά στέλλουν μια αρνητική κρίση με αφορμή τους επιθετικούς χειρισμούς Ερτογάν στην πρόσφατη κρίση γύρω από τις διαδηλώσεις των τ/κ.

4. Η συνεργασία ΡΤΚ και ΚΚΔ δείχνει να αποτελεί μια μακροπρόθεσμη λύση στο ζήτημα των κομματικών συσχετισμών ανάμεσα στους τ/κ. Αυτή η συμμαχία μπορεί να αποτελέσει βατήρα για αλλαγές με καινούριες αριθμητικές αναλογίες αφού πρώτα το ΡΤΚ εκλέξει το νέο ηγέτη του.