Η “παγωμένη” αλληλεγγύη

Δύο γεγονότα βάζουν σε βαθιά μελαγχολία τις έννοιες της αλληλεγγύης και της συναδελφικότητας στη νήσο των αγίων.

Πρώτα απ όλα η συμπεριφορά του ΠΙΣ ( Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου) πάνω στο θέμα του χαμού τριών νεογνών από τη νόσο της λεγεωνέλλας στο Ιπποκράτειο. Δεν κατάλαβα εάν ο ΠΙΣ ήταν «μέτοχος», ως όφειλε, σε αυτή την υπόθεση. Τρία παιδάκια χάθηκαν, άλλα πέρασαν από τρομερή περιπέτεια, η Κύπρος συγκλονίστηκε και ο ΠΙΣ ουσιαστικά καθάρισε με μια χλιαρή ανακοίνωση. Πιθανή εξήγηση για την απουσία του η «συνδικαλιστική» ή συναδελφική αλληλεγγύη απέναντι στους ιατρούς του Ιπποκράτειου.

Στο δεύτερο επεισόδιο όλα έγιναν πιο φωναχτά. Με εντολή της Γενικής Εισαγγελίας συνελήφθη ένας λοχίας της ΙΚΑΝ (Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών) σε σχέση με την υπόθεση Αλ Καπόνε. Παρουσιάστηκε στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος κράτησης. Εκεί μαζεύτηκαν δεκάδες άνδρες της ΙΚΑΝ επιλέγοντας την «σιωπηλή» αλληλεγγύη τους στο λοχία-συνάδελφο.

Αυτά τα δύο περιστατικά βεβαιώνουν ότι μάλλον χρειάζεται να ερμηνεύσουμε ξανά έννοιες και να δώσουμε σε αυτές το πραγματικό τους νόημα. Δεν είναι αλληλεγγύη η πρακτική του τύπου «είναι μέλος μου, άρα όλα καλά». Άλλωστε, πιθανόν όλα τα μέλη να μην είναι ίδια. Δεν είναι αλληλεγγύη να σιωπάς στα μείζονα και να εκδηλώνεις την «αλληλεγγύη» σε κάποιο συνάδελφό σου πριν καν η δικαιοσύνη πάρει τις αποφάσεις της και πριν γίνει η σχετική διερεύνηση σε σχέση με τις καταγγελίες και τα γεγονότα της υπόθεσης Αλ Καπόνε. Είναι μια κακώς νοούμενη αλληλεγγύη, μια συντεχνιακή αντίληψη η οποία στερείται κάθε λογικής βάσης. Μήπως οι συντεχνίες θα αποφασίζουν εφ’ όλης της ύλης για τα μέλη τους;

Στην ουσία, όμως, υπάρχει ανεξάρτητη διαδικασία που το σύνταγμα έχει θεσπίσει και η οποία μάλλον δεν αρέσει ορισμένες «κλειστές συντεχνίες». Τα συνδικάτα, ωστόσο, λειτουργούν για να υπηρετήσουν μια διαφορετική αποστολή, συνεπώς αυτά τα δύο δείγματα γραφής που περιέγραψα, είναι, στο είδος τους, δείγματα προς αποφυγήν. Φανερώνουν μια «κλειστή» πρακτική η οποία δεν βοηθά στην επίλυση μεγάλων προβλημάτων, αυτών που συνδέονται με την υγεία των πολιτών και τη διερεύνηση υποθέσεων με σκοτεινό υλικό.