Η σημαδεμένη τράπουλα του Κοσσόβου…

Το ζήτημα του τελικού καθεστώτος του Κοσσόβου αποκτά μια καινούρια παγκόσμια δημοσιότητα. Οι διεθνείς μεσολαβητές (ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ), καταθέτουν το «πόρισμά» τους στον ΓΓ του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ μετά από εννέα μέρες, στις 19 Δεκεμβρίου, το Σ.Α. του ΟΗΕ θα συζητήσει σε μια κρίσιμη σύνοδο το όλο ζήτημα. Όλες οι έως τώρα απόπειρες για αμοιβαία αποδεκτή λύση ανάμεσα σε σέρβους και κοσσοβάρους δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ο διαπραγματευτής της ΕΕ Β. Ίσσιγκερ δήλωσε ότι συζητήθηκαν «πολλά μοντέλα», αλλά κανένα δεν έγινε δεκτό από τις δύο πλευρές. Προηγήθηκε η αποτυχία της μεσολάβησης Αχτισάρι που έδινε στο Κόσσοβο «ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση».

Σήμερα η συζήτηση διεξάγεται με άλλους όρους: οι κοσσοβάροι δεν αποδέχονται καμμία άλλη λύση πλην εκείνης της ανεξαρτησίας, ενώ οι σέρβοι προτείνουν τη διατήρηση του Κοσσόβου στην ενιαία Σερβία με καθεστώς πλήρους αυτονομίας. Πρότειναν ως εναλλακτικά «μοντέλα» το καθεστώς των νήσων Άαλαντ, ή εκείνο του Χογκόγκ. Το πλήρες αδιέξοδο οφείλεται στο γεγονός ότι οι κοσσοβάροι αισθάνονται ότι έχουν διεθνή υποστήριξη για να επιτύχουν το μεγάλο τους στόχο, άρα δεν αιθάνονται πίεση για έναν «ενδιάμεσο» συμβιβασμό ή για επιστροφή στη μέθοδο Αχτισάρι. Η αλαζονία των κοσσοβάρων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα κεντρικά Βαλκάνια. Πώς θα αντιδράσει το Βελιγράδι εάν η Πρίστινα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας; Ποια θα είναι-εάν θα είναι- τα σύνορα μιας απόσχισης; Θα παραμείνει στο Κόσσοβο η σερβική μειονότητα; Αυτά τα τρία ερωτήματα δημιουργούν το πλαίσιο της ρήξης με απρόβλεπτες διαστάσεις στην περιοχή. Ήδη, η Δημοκρατία των Σκοπίων-μια άλλη πηγή αστάθειας στην περιοχή- φαίνεται να ευνοεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ρωσία θα ασκήσει βέτο στο Σ.Α. του ΟΗΕ σε κάθε σενάριο που θα προβλέπει αφαίρεση εδάφους από τη σημερινή Σεβία και ταυτόχρονη πρόσθεση ισχύος στους οπαδούς της «Μεγάλης Αλβανίας», ή έστω της «Δίδυμης Αλβανίας» με Αλβανία- Κόσσοβο δίπλα δίπλα.

Το σκηνικό είναι θερμό και προβλέπεται ακόμα πιο θερμό μετά τις 19 Δεκεμβρίου. Όλα κρέμονται από μία κλωστή. Και αυτή, μάλλον σημαδεμένη…