Η σοσιαλιστική διεθνής στην Τυνησία…

Σημεία των καιρών. Τα Σοσιαλιστικά Κόμματα έχασαν μέρος από την παλιά τους αίγλη. Μια ακόμα απόδειξη: Το σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας δήλωσε στις 27 Ιανουαρίου ότι θα εξετάσει τη λίστα με τα κόμματα που είναι μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ) μετά την «ανακάλυψη» πως ανάμεσά τους ήταν και το κόμμα του Μπεν Άλι, του ανατραπέντος  δικτάτορα της Τυνησίας- ονομασία κόμματος «Συνταγματικός Δημοκρατικός Συναγερμός» (ΣΔΣ). Μόλις έγινε η ανατροπή του Μπεν Αλί το  ΣΔΣ διεγράφη από μέλος της ΣΔ (17/1). Η ΓΓ του Γαλλικού ΣΚ Μ.  Ομπρί δήλωσε ότι «θα ζητήσουμε να γίνει ένας έλεγχος του συνόλου αυτών των κομμάτων, η πλειοψηφία των οποίων δεν έρχεται πια στη Σοσιαλιστική Διεθνή, όμως παραμένουν εγγεγραμμένα».

Στη Σοσιαλιστική Διεθνή παίρνουν μέρος 170 εργατικά, σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Ασφαλώς η ιστορία με το ΣΔΣ του Μπεν Άλι είναι ενδεικτική της κατάστασης πραγμάτων στη ΣΔ: ιδεολογική χαλαρότητα, ανυπαρξία μηχανισμού παρακολούθησης της πολιτικής πρακτικής κομμάτων με  αυταρχική κατεύθυνση, απουσίες που δεν κοστίζουν τίποτα. Συχνά μόνο ταμπέλες.

Το παράδειγμα με το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας είναι χαρακτηριστικό: κεμαλικό, κόμμα – οπαδός ενός αυταρχικού προτύπου, εργάστηκε εναντίον της συνταγματικής αναθεώρησης στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 2010, αναθεώρηση που ζητούμε η ΕΕ με τις Εκθέσεις Προόδου για την τουρκική υποψηφιότητα.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι πλήρες για τη ΣΔ: να ευημερούν οι αριθμοί ή τα κόμματα που γίνονται μέλη θα τηρούν τις αρχές της σοσιαλιστικής ιδεολογίας; Η περίπτωση Μπεν Άλι δεν είναι η μοναδική. Τα σοσιαλιστικά που δεν σέβονται τους βασικούς κανόνες της δημοκρατικής διαδικασίας, ή τοποθετούνται με βάση αντιδημοκρατικά πρότυπα δεν έχουν θέση σε μια αξιόπιστη Σοσιαλιστική Διεθνή. Το ξεκαθάρισμα της κατάστασης είναι ζωτικής σημασίας υπόθεση σε μια εποχή που αρκετοί θέλουν να έχουν σοσιαλιστική ταυτότητα του τύπου «είσαι ότι δηλώσεις». Η ΣΔ έχασε εδώ και χρόνια τιη διεθνή ακτινοβολία της. Ας κρατήσει τουλάχιστον μια συμβολική αξιοπρέπεια των ιδεών της…