Η UEFA κατά του ρατσισμού στα γήπεδα

Η UEFA και οι Ομοσπονδίες μέλη της σε συνέδριο στο Λονδίνο υιοθέτησαν ψήφισμα με τη φιλοδοξία να καταπολεμήσει το ρατσισμό στο ποδόσφαιρο. Το ψήφισμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΠ «καλεί τους παίκτες και τους προπονητές να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια και αναγκάζει τους διαιτητές να διακόπτουν αγώνες, σε περιπτώσεις ρατσιστικών συμπεριφορών. Με σύνθημα μηδενική ανοχή στο ρατσισμό στο ψήφισμα προνοούνται πολύ αυστηρές ποινές σε οποιοδήποτε επιδείξει ρατσιστική συμπεριφορά εντός ή εκτός αγωνιστικού χώρου». Τα μέτρα έχουν ως εξής:

«Η UEFA και οι Ομοσπονδίες μέλη της αποφάσισαν να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για εξάλειψη του ρατσισμού από το ποδόσφαιρο. Οι ποινές πρέπει να γίνουν πολύ πιο αυστηρές για οποιαδήποτε ρατσιστική ενέργεια ή συμπεριφορά που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.

Οι διαιτητές πρέπει να σταματούν ή να διακόπτουν οριστικά ένα αγώνα στον οποίο υπάρχει επεισόδιο ρατσιστικής συμπεριφοράς. Ως πρώτο μέτρο, ο διαιτητής θα διακόπτει τον αγώνα και θα γίνεται προειδοποιητική ανακοίνωση. Ως δεύτερο μέτρο, ο αγώνας θα διακόπτεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ως τρίτο μέτρο και αν τα φαινόμενα συνεχιστούν, τότε ο αγώνας θα πρέπει να διακόπτεται οριστικά, με όλες τις συνέπειες να βαραίνουν την ομάδα.

Εάν ποδοσφαιριστής, προπονητής ή παράγοντας βρεθεί ένοχος για ρατσιστική συμπεριφορά, θα υπόκειται σε ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον δέκα αγωνιστικών.

Αν οι οπαδοί μιας ομάδας συμπεριφερθούν ρατσιστικά, τότε η ποινή που θα επιβάλλεται σε πρώτη φάση, θα είναι το κλείσιμο της κερκίδας στην οποία σημειώθηκε η ρατσιστική συμπεριφορά. Αν τέτοια φαινόμενα επαναληφθούν, θα επιβάλλεται ποινή κεκλεισμένων των θυρών και χρηματικό πρόστιμο. Επίσης, οι αρχές της κάθε χώρας, οφείλουν να εντοπίσουν τους παραβάτες και να μην τους επιτρέπουν την είσοδο στα Στάδια. Η UEFA δεσμεύεται πλήρως να εφαρμόσει αυτές τις αυστηρές ποινές και όλες οι Ομοσπονδίες στηρίζουν την εφαρμογή παρόμοιων πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη η κάθε μια τα δικά της δεδομένα. Το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι ενωμένο κατά του ρατσισμού. Ας βάλουμε ένα τέλος στο ρατσισμό τώρα».

Πολύ σωστή απόφαση, συνεπώς η ποδοσφαιρική Ευρώπη παίζει στο σωστό γήπεδο του αγώνα κατά του ρατρισμού στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Ως μέτρα είναι σωστά. Εξίσου μεγάλη σημασία έχουν και τα προληπτικά, παιδευτικά μέτρα-παιδεία, σχολείο, ΜΜΕ, αθλητική αγωγή, αθλητισμός γενικότερα. Αυτός ο συνδυασμός ανάμεσα σε προληπτικά και τιμωρητικά μέτρα μπορεί να αποδώσει ακόμα περισσότερο γιατί η μάχη κατά του ρατσισμού στα γήπεδα είναι μια αναγκαία μάχη του πολιτισμού κατά της βαρβαρότητας.

Λάρκος Λάρκου