Ίσος μεταξύ πολλών…

Η εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα στο ΑΚΕΛ απετέλεσε μείζον πολιτικό γεγονός στην κυπριακή πολιτική ζωή. Οι προβλέψεις δικαιώθηκαν. Δύο ήταν οι υποψήφιοι στη διαδικασία διαδοχής στις 21 Ιανουαρίου 2009. Ο εκπρόσωπος τύπου Άντρος Κυπριανού και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Κατσουρίδης. Τα αποτελέσματα: Α. Κυπριανού 57 ψήφους (ποσοστό 54,29%) και Ν. Κατσουρίδης 48 ψήφους (ποσοστό 45,71%).

Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, εδώ και καιρό, εξέφρασε δημόσια την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τη θέση ότι «όποιος παπάς λειτουργεί σε δύο εκκλησιές, της μιας, γελά της». Η κίνηση αυτή ήταν πολύ σωστή και γιατί του επιτρέπει να έχει πλήρη αφοσίωση στα καθήκοντα που η Προεδρία της Δημοκρατίας επιβάλλει. Στο δρόμο προς τη διαδοχή, ο Δ. Χριστόφιας διατύπωσε σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, ορισμένα κριτήρια που θα έπρεπε να πληροί ο νέος γενικός γραμματέας. Τα κριτήρια αφορούσαν το ήθος, την ακεραιότητα και τη δυνατότητά του για συλλογική δράση. Τα κριτήρια αυτά ήταν πιο κοντά, ή κατά άλλη ερμηνεία, «φωτογράφησαν» υποστήριξη στον Α. Κυπριανού. Ο νικητής εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Ν. Κατσουρίδη «ένα στέλεχος του κόμματος… με το οποίο θα συνεργαστούμε για να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε υποσχεθεί ως κόμμα στον κυπριακό λαό», ενώ ο Ν. Κατσουρίδης δήλωσε ότι «ο ίδιος γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο ΑΚΕΛ και δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί σε άλλο δρόμο».

Στα ζητήματα της πολιτικής διαδικασίας, ο νέος ΓΓ έδωσε την υπόσχεση ότι θα λειτουργήσει συλλογικά και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί ως «ίσος μεταξύ πολλών». Ο νέος ΓΓ του ΑΚΕΛ καθόρισε με δηλώσεις του στον τύπο τους στόχους του:

Πρώτο, να επιδιώξει να διατηρήσει για το ΑΚΕΛ τον τίτλο της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της Κύπρου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Δεύτερο, να λειτουργήσει το ΑΚΕΛ υποβοηθητικά στις προσπάθειες του Δ. Χριστόφια, τόσο στο κυπριακό, όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση.

Τρίτο, να παραμείνει το ΑΚΕΛ στο δρόμο που χάραξαν οι ιδρυτές του. «Θα συνεχίσουμε με ιδεολογική συνέπεια και πάντοτε σεβόμενοι το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του δικού μας κόμματος» είπε.

Είναι γενική πεποίθηση ότι η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει τη δουλειά του Δ. Χριστόφια, ενώ θα επιταχύνει τις διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων μέσα στο ίδιο το ΑΚΕΛ. Ο Α. Κυπριανού έχει το πλεονέκτημα να εκλέγεται ΓΓ, με το ΑΚΕΛ να είναι «κυβερνών, και όχι κυβερνητικό κόμμα», διαθέτει άριστη σχέση με τον απερχόμενο Γραμματέα, επιρροή στον κομματικό μηχανισμό, αρκετές γνωριμίες στο διεθνή και ελλαδικό χώρο, ενώ ηγήθηκε για χρόνια της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στις συναντήσεις του με τα τ/κ κόμματα. Γενικά θεωρείται ως ένας μετριοπαθής, χαμηλών τόνων, πολιτικός της νέας γενιάς. Ως ο πέμπτος ΓΓ στην ιστορία του ΑΚΕΛ, καλείται να κερδίσει το δικό του προσωπικό στοίχημα μέσα σε ένα ιδιαίτερο πολύπλοκο περιβάλλον. Είναι στα δικά του χέρια να δώσει στο κόμμα του οποίου εξελέγη ΓΓ, μια διευρυμένη ανάλυση στα πράγματα και έτσι να κάνει πιο αποτελεσματική τη δράση του.