Κάλπες στο Ισραήλ, Ψηφοφορία στη Νέα Υόρκη!

Οι εξελίξεις στην Μ. Ανατολή τρέχουν. Συνάντηση Κέρι-Νετανιάχου στη Ρώμη, συνάντηση Κέρι με άραβες αξιωματούχους στο Λονδίνο, συζητήσεις για σχέδιο ψηφίσματος για το μεσανατολικό στον ΟΗΕ. Το τελευταίο σημείο έχει περισσότερο ενδιαφέρον καθώς προβλέπεται «τερματισμός της ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών μέχρι το 2017 και ειρηνευτική συμφωνία μέσα σε έναν χρόνο».

Το προσχέδιο, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στο «Βήμα» υποβλήθηκε από την Ιορδανία, για λογαριασμό των Παλαιστίνιων. Το κείμενο αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ως μία από τις παραμέτρους μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων «την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, που θα τερματίζει την κατοχή που άρχισε το 1967 (…) μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει χρονικά το τέλος του 2017 ». Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ, (εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ δύσκολα θα δεχθούν τέτοιο κείμενο), «ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πρόθυμοι να τροποποιήσουν το κείμενο και δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να υποβληθεί σε ψηφοφορία». Υπό την πίεση από τις ευρωπαϊκές και τις αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίτευξη ενός συναινετικού κειμένου που θα μπορούσε να εγκριθεί από το Συμβούλιο».

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Ισραήλ οδηγείται σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφοροποίηση του εκλογικού σώματος στο Ισραήλ. Πρώτο κόμμα έρχεται η Κεντροαριστερή Λίστα που σχηματίζουν το Εργατικό Κόμμα του Ι. Χέρζοκ μαζί με το κόμμα της Τ. Λίβνι. Σύμφωνα με την Jerusalem Post (12 Δεκεμβρίου 2014) η κεντροαριστερή λίστα κερδίζει 24 έδρες, το Λικούντ 20, το Bayit Yehudi 17, το Yisrael Beytenu 10, το Kulanu 10, το Yesh Atid 9, το United Torah Judaism 8, το Shas 6, το Meretz 6, το Hadash 5 και η United Arab List 5.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της εφημερίδας, η Λίστα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους αναγκαίους 61 ψήφους, εκτός και εάν συνεργαστεί είτε με το Yisrael Beytenu and Meretz ή το Yesh Atid ως «υπερορθόδοξους». Αντίθετα, ο Νετανιάχου μπορεί εύκολα να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό από 71 βουλευτές από τα δεξιά σχήματα ή να προσπαθήσει να σχηματίσει ένα συνασπισμό ευρύτερης (εθνικής) ενότητας με την κεντροαριστερή λίστα».

Σε κάθε περίπτωση η προώθηση ενός σχεδίου απόφασης στο ΣΑ του ΟΗΕ που να προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη, βοηθά επί της ουσίας την εκλογική διαδικασία στο Ισραήλ. Η πολυδιάσπαση του εκλογικού σώματος στη χώρα αυτή και η εξάρτηση κυβερνήσεων από υπερορθόδοξες ομάδες με ακραία στάση δυσκολεύει πολύ την πορεία απέναντι σε μια συμβιβαστική λύση. Η δυνατότητα να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός που θα διαπραγματευτεί σοβαρά με τον Α. Αμπάς περνά μέσα από την ψήφο και την σοφία του εκλογικού σώματος των ισραηλινών. Γνωρίζουν τα δεδομένα και μπορούν να συμβάλουν στη διάνοιξη ενός δρόμου που να οδηγεί στο μεγάλο συμβιβασμό στην Μ. Ανατολή.