Κρίση και διπλωματία

Στο παρελθόν σημαντικές πρωτοβουλίες που άλλαξαν τη μοίρα της Κύπρου όπως η ένταξη στην ΕΕ είχαν ως κύριο «πρωταγωνιστή» τη διπλωματία των διασυνδέσεων και τις εφικτές πρωτοβουλίες που οδήγησαν  στην αλλαγή των συσχετισμών. Σήμερα πολλοί υποστηρίζουν ότι η οικονομικη κρίση και τα προβλήματα που προκαλεί αποτρέπουν κάθε πρωτοβουλία στο εξωτερικό πεδίο. Δεν συμμερίζομαι τέτοιες αναλύσες αν και, εκ των πραγμάτων, πολλές δυνάμεις είνα αφοσιωμένες σε άλλους τομείς. Καμία κρίση δεν εμποδίζει τη λειτουργκή αξιοποίηση της ΕΕ στο κυπριακό: τη συμετοχή αντιπροσώπου της ΕΕ  ή και την αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων της ΕΕ  στις διακοινοτικές συνομιλίες.

Καθώς οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού βρίσκονται σε αδιέξοδο, χρειάζεται να ανανεωθεί  η προσπάθεια επίλυσης με την ΕΕ να αξιοποιείται σε βασικό παράγοντα αλλαγής των συσχετισμών. Η πορεία στις σχέσεις ΕΕ-Κύπρου και ΕΕ-Τουρκίας κινήθηκε πάνω σε επάλληλους κύκλους. Η ΕΕ ρύθμιζε το σκηνικό και καθόριζε τα παράλληλα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Μόνο αν εμείς δημιουργήσουμε ευκαιρίες, κίνητρα που να ικανοποιούν ευρύτερα συμφέροντα υπάρχουν ελπίδες για αλλαγή. Χρειάζεται ηγεσία που να το πιστεύει και να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία. Αυτό που μετρά είναι η θέληση, το σχέδιο, η δημιουργική διπλωματία, η στρατηγική σκέψη.

Οι συγκυρίες στην πολιτική, ο χρόνος, οι συσχετισμοί δύναμης, τα συμφέροντα αλλάζουν. Τίποτα δεν είναι στατικό. Η ΕΕ περνά μια δύσκολη περίοδο. Τα προβλήματα είναι εμφανή -πρόβλημα ηγεσίας, κατεύθυνσης, η οικονομική κρίση πιέζει, η ευρωτουρκική σχέση βρίσκεται σε στασιμότητα. Το περιβάλλον έχει αλλάξει. Ωστόσο, η ΕΕ διαθέτει ακόμα τα εργαλεία που το «μέγεθος» του κυπριακού ζητήματος χρειάζεται για να αλλάξει κατεύθυνση.

Κάθε κράτος συναινεί ή παρεμποδίζει εξελίξεις στην ΕΕ όταν αυτές συνδέονται με κορυφαία εθνικά του συμφέροντα. Συχνά μέσα στην ΕΕ δημιουργούνται ευκαιρίες. Τις ευκαιρίες τις σχεδιάζεις, τις δημιουργείς, τις αξιοποιείς μόνο αν έχεις καθαρή στρατηγική. Στην πολιτική δεν υπάρχει ούριος άνεμος για πλοία που δεν γνωρίζουν τον προορισμό τους…