Κυρίαρχο το κράτος δικαίου

Σωστή λύση, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Η παρέμβαση της ελληνικής δικαισύνης για τη δράση της Χρυσής Αυγής ήρθε να δώσει μια απάντηση του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι σε ότι γέμισε με τη δράση της η ΧΑ. Ο δικαστικός χαρακτηρισμός της ως «εγκληματική οργάνωση» ανοίγει το δρόμο για δικαστική διερεύνηση των έργων και των ημερών της. Οι εξελίξεις στις 28 Σεπτεμβρίου είναι σημαντικές αλλά μια βόλτα στο χρόνο πίσω βοηθά να κατανοήσουμε πληρέστερα την ουσία του θέματος.

Τρία κόμματα στην Ελλάδα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για ένα νέο νόμο που θα αντιμετώπιζε τη δράση της Χρυσής Αυγής. Στις 30 Μαίου 2013 τα τρία κόμματα έγιναν δύο και έτσι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν από κοινού πρόταση νόμου για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού.  Η ΝΔ διαφοροποίησε την άποψή της και υποστήριξε ότι το  υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσιστικής βίας. Έτσι δεν προχώρησε κάτι καθώς κανένα κόμμα δεν μπορούσε να περάσει από μόνο του κάποιο νόμο σχετικά με την ΧΑ. Η πίεση για λήψη μέτρων ήταν μεγάλη και, πλέον, εξωτερική. Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κάλεσε την Ελλάδα «να κινηθεί γρήγορα στην υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση εγκλημάτων μίσους και την προστασία θυμάτων». Η είδηση προήλθε από τον Χανς Σβόμποντα καθώς ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ε/Κ μίλησε στα μέσα Σεπτεμβρίου 2013 πολύ καθαρά: η ΧΑ είναι μια απειλή κατά της δημοκρατίας και έτσι, σύμφωνα με την εκτίμηση Σβόμποντα, η δράση της  θέτει σε αμφιβολία τη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει την προεδρία της ΕΕ το 2014! Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με τη δολοφονία στο Κερατσίνι του Π. Φύσσα, συνιστούν τα δύο γεγονότα που απετέλεσαν τον καταλύτη για να δράσουν οι αρχές και να συμβούν καταλυτικές εξελίξεις.

Ο σημαντικός δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης δήλωσε στις 28 Σεπτεμβρίου ότι «αυτό που άρχισε πρέπει να το πάμε μέχρι το τέλος. Δεν πρέπει τώρα, σε καμία περίπτωση, να παραμείνει ημιτελής αυτή η προσπάθεια. Είναι δικαίωση το να τους ταράξουμε στη νομιμότητα, γιατί αν κάναμε οτιδήποτε άλλο θα δείχναμε ότι το κράτος δικαίου δεν έχει την ηθική υπεροχή να επιβληθεί». Δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 28/9 δείχνει ραγδαία πτώση των ποσοστών της ΧΑ: στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 21,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,3%, η Χρυσή Αυγή με 6,7%, το ΠΑΣΟΚ με 5,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,7%, και η ΔΗΜΑΡ με 3,5%.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι πολλά πράγματα θα μπουν σε νέα βάση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Εξελίξεις προς την θετική κατεύθυνση, που εκτός άλλων, δείχνουν ότι χρειάζεται ένας πιο αποφασιστικός δρόμος για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, ώστε οι μαύρες δυνάμεις να μην ψαρεύουν σε θολά νερά. Αυτό είναι σήμερα το στοίχημα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Να βγει έξω από τον φαύλο κύκλο της υφεσης και να γυρίσει στην αναπτυξιακή τροχιά θωρακίζοντας την σταθερότητα του συστήματος και την ισχύ του κράτους δικαίου.