Μάρκετινγκ,Λόμπυ και Διπλωματία

Σε μια εποχή που και ο Θεός έχει ανάγκη από διαφήμιση – απόδειξη ο ήχος της καμπάνας -,ακόμα περισσότερο την έχει ανάγκη η πολιτική. Διεθνώς το πολιτικό μάρκετινγκ έχει πάρει τους δρόμους της έρευνας, της τεκμηρίωσης, του εμπορικού ορθολογισμού. Τίποτα δεν είναι «αυτονόητο» όλα χρειάζονται σχέδια, αγώνες, πειθώ, επιδεξιότητα. Ακόμα πιο επιτακτικά, αυτά αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα, τον οικουμενικό Ελληνισμό.

Είμαστε σε μια πατρίδα με κατεχόμενο το 37% του εδάφους της, ολοφάνερα η Τουρκία βρίσκεται εν αδίκω, αλλά αυτά δεν αρκούν για να έχεις σταθερές επιτυχίες στη διπλωματική σκακιέρα. Συμφέροντα, ικανότητες ή εμπειρίες της τουρκικής διπλωματικής σχολής, απαιτούν από εμάς μια νέα αντίληψη στην οργάνωση του αδιάκοπου πολέμου με άλλα μέσα – του μάρκετινγκ, του οργανωμένου λόμπυ, της διπλωματίας που έχει αποτελέσματα.

Η Άγκυρα διαθέτει διπλωματική μηχανή με δεξαμενές γνώσης, 1000 ετών, και με σχετική αξιοκρατία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Να γιατί και εμείς, στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης, μπορούμε να σκεφθούμε ξανά τις ιεραρχήσεις μας, σε χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό. Να αποδείξουμε ότι το σύστημα, η υπομονή, και οι ειδικοί, έχουν τον πρώτο λόγο. Η παραδοσιακή μαγκιά του νεοέλληνα, η συχνή προχειρότητα ή οι ενέργειες της τελευταίες στιγμής δεν παράγουν πρόοδο ή διπλωματικές επιτυχίες. Άλλωστε, ο ταξιδιώτης του Σαββάτου, κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά ηττήθηκε επί της ουσίας, όπως εύστοχα μας πληροφορία πρέσβης Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος στο πολύ χρήσιμο βιβλίο του «Πολιτικό Μάρκετινγκ, Λόμπι και Διπλωματία».

Είναι για τον ΟΠΕΚ μεγάλη η ικανοποίηση που η σημερινή εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τον Κλάδο Προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών και τον ανάλογο Κλάδο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Είναι και οι δύο κλάδοι, άμεσα συνδεδεμένοι με το διπλωματικό εκκρεμές, επομένως η όλη εκδήλωση μπορεί να δώσει ακόμα πιο θετικά και αξιοποιήσιμα πορίσματα.

Ευχαριστώ όλους εσάς, που με την παρουσία σας, δείχνετε το ενδιαφέρον σας για αυτές τις αναζητήσεις. Είναι, η δική σας παρουσία μια ακόμα πίεση στον ΟΠΕΚ, για να συνεχίσουμε τη δράση μας με περισσότερο πάθος.

ΟΠΕΚ, 5 Οκτωβρίου, 1999, Λευκωσία