Με Ακιντζί στο τιμόνι

Οι ζυμώσεις στην τ/κ κοινότητα αποκτούν νέο ενδιαφέρον, καθώς πλησιάζει η εκλογική αναμέτρηση- Απρίλης, 2020. Η τελετευταία δημοσκόπηση της CMIRS, (ΚΥΠΕ, 12/8) δείχνει «πρώτος ο Ακιντζί, δεύτερος ο Ερχιουρμάν, τρίτος ο Οζερσάι». Στην έρευνα μπήκαν τα ονόματα των Μουσταφά Ακιντζί (σοσιαλδημοκράτης) , Τουφάν Ετχιουρμάν, (ηγέτης του αριστερού ΡΤΚ), Ερσίν Τατάρ, (ηγέτης του δεξιού ΚΕΕ), Κουντρέτ Οζερσάι, (ηγέτης του κεντροδεξιού Κόμματος του Λαού), Σερντάρ Ντενκτάς (ηγέτης του δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος), και, Ερχάν Αρικλί (ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης- έποικοι). Ο κ. Ακιντζί τον Μάρτιο ήταν στο 37,2%, ενώ τον Ιούνιο στο 33%. Ο κ. Τατάρ από 14,2% που ήταν το Μάρτιο, έπεσε στο 10,6%. Το ποσοστό του Τουφάν Ερχιουρμάν από 12,4% τον Μάρτιο ανήλθε στο 16% τον Ιούνιο. Ο Κουντρέτ Οζερσάι από 9% έφτασε στι 11,4% τον Ιούνιο. Ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέβηκε από το 5% στο 6,8%, ενώ ο Ερχάν Αρικλί από 1,2% έφτασε το 2,2%».

Εις πείσμαν της κυρίαρχης ε/κ ελαφρότητας, ότι οι τ/κ είναι δεν ειναι τίποτε άλλο, παρά «εξάρτημα» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η κομματική τους ζωή διαθέτει ιδεολογικό ενδιαφέρον και πολιτικές αναζητήσεις.

Στις 26 Απριλίου 2015, ο Μ. Ακιντζί εξελέγη ηγέτης των τ/κ με το 60% των ψήφων. Την επομένη, Τ. Ερτογάν λέει ότι «η Τουρκία βλέπει τη βόρεια Κύπρο ως μικρή πατρίδα. Όποια είναι σχέση που έχει μια μάνα με το παιδί της. Υπάρχει και το τίμημα ως μικρή πατρίδα και μητέρα πατρίδα. Μήπως ο κ. Ακκιντζί νομίζει ότι αυτή τη διαμάχη μπορεί να την κάνει από μόνος του; Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Δεν μπορούμε εμείς να κοιτάξουμε την Κύπρο με τον ίδιο τρόπο που την κοιτάνε εκείνοι».

Ο Μ. Ακιντζί στο CNNTurk απάντησε: «Πρέπει να είναι σχέση όπως αυτή ανάμεσα σε αδελφούς, όχι όπως αυτή ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί. Εμείς δηλαδή να μείνουμε πάντοτε μικρή πατρίδα; Να μην μεγαλώσουμε; Να μην σταθούμε στα πόδια μας; Ας μην μας βάλουν να καθίσουμε σε λάθος μέρος από τις πρώτες κιόλας μέρες. Υπάρχει κάποιος που θέλει την ευημερία της Τουρκίας, μια ισχυρή Τουρκία, μια δημοκρατική Τουρκία. Η ευκαιρία με το σχέδιο Ανάν χάθηκε. Αλλά ξεκίνησε μια νέα εποχή, δεν θα καταλήξουμε πουθενά αν κατηγορούμε ο ένας τον άλλο».

Ένα άλλο παράδειγμα δείχνει ακόμα περισσότερα. Η Εισαγγελεία της Άγκυρας ζήτησε την έκδοσή των δημοσιογράφων Σ. Λεβέντ και Αλι Οσμάν για να δικαστούν στην τουρκική επικράτεια εξ αφορμής της επικριτικής στάσης της εφημερίδας «Αφρίκα» στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν -τίτλος της εφημερίδας «μία ακόμα εισβολή από την Τουρκίας»-21 Ιανουαρίου 2018. Ο Μ. Μπουρτζιού, εκπρόσωπος του Μ. Ακιντζί, με δήλωσή του στις 3 Αυγούστου 2018 είπε ότι «δεν μπορούν να εκδοθούν πολίτες της «τδβκ» σε άλλες χώρες, ούτε και να εκτελεστούν αποφάσεις δικαστηρίων άλλων χωρών στην «τδβκ». Ο Μουσταφά Ακιντζί τάσσεται πάντοτε υπέρ του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου και κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία επ’ αυτού, καθώς το έχει αποδείξει αυτό με τη στάση του στο παρελθόν», (εφ/δα, «Πολίτης», 3/8/2018).

Ο Μ. Ακιντζί διαθέτει ισχυρή αίσθηση της τριγωνικής σχέσης κυπριακού, Τουρκίας και ΕΕ. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κ/πολη σε συνέδριο που οργάνωσαν η Ένωση των Επιμελητηρίων της Τουρκίας και το Ίδρυμα για την Οικονομική Ανάπτυξη, είπε:

«Πιστεύω ότι ο στόχος της ΕΕ αποτελεί ένα από τους πολλούς και σημαντικούς προσανατολισμούς που έχουμε ως επιχειρηματίες και πολιτικοί που συγκεντρωθήκαμε εδώ. Θέλουμε την υλοποίηση αυτού του στόχου για μια υψηλότερης ποιότητας ζωή, τόσο για εμάς τους τ/κ όσο και για σας στην Τουρκία και να είναι βασισμένη στο κράτος δικαίου το οποίο να υπερισχύει του αυταρχισμού. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτούς τους στόχους. Νομίζω ότι η Τουρκία μη εγκαταλείποντας τον στόχο της ένταξης στην ΕΕ, είναι σημαντικό για εμάς τους τ/κ, και ότι οι τ/κ, μη εγκαταλείποντας το στόχο της επίλυσης του κυπριακού, είναι σημαντικό για εσάς, την Τουρκία».

Παρά την προβληματική συγκατοίκησή του με τον «πρωθυπουργό» Τ. Τατάρ και τον «υπεξ» Κ. Όζερσάυ, ο τ/κ ηγέτης διατηρεί την πλειοψηφία της τ/κ κοινότητας σε τροχιά λύσης, απορρίπτοντας σενάρια, ή ιδέες για «νέα στρατηγική», είτε αυτά προήλθαν από τον Μ. Τσαβούσογλου, είτε προέρχονται από τ/κ πολιτικούς.

Γι’ αυτό το λόγο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες στις 10 Αυγούστου 2019 σε απαντητική επιστολή του στον Μ. Ακιντζί σημείωσε ότι «εκτιμά τη δέσμευση του κ. Ακιντζί σε μια βιώσιμη λύση και την ετοιμότητά του να πάρει περισσότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Η τ/κ κοινότητα είχε διαφορετική ιστορική εξέλιξη από την ε/κ. Με αντιφατικές επιλογές, με εμφανείς ανακατατάξεις, με ιδεολογικές αντιπαλότητες. Σε αυτό το ιστορικό στάδιο, ο Μ. Ακιντζί εκφράζει το προοδευτικό τμήμα της τ/κ κοινότητας, αυτό που υπερασπίζεται την ιδεολογία του «τ/κ κυπριωτισμού», την επίλυση, την κοσμική παιδεία. Θυμίζω: επινίκιο τραγούδι τη νύχτα της 26ης Απριλίου 2015 «η Τηλλυρκώτισσα». Η σθεναρή υποστήριξη της λύσης με βάση τη δδο από αυτό το προοδευτικό τμήμα, ισούται με άρνηση της μετατροπής τους σε επαρχία της Τουρκίας, αλλά και απόρριψη της ιδέας να γυρίσουν στα πέτρινα χρόνια της επικυριαρχίας και των εκτελέσεων που τους επέβαλαν ε/κ «καπετάνιοι», κυρίως το 1964. Το προοδευτικό τμήμα των τ/κ στηρίζει την ένταξη στην ΕΕ, καθώς επίλυση του κυπριακού ισούται με ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης του 2003- άμεση επέκτασή της σε όλη την επικράτεια της νήσου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ένταξη των τ/κ στην ΕΕ, χωρίς αυτή να εξαρτάται από την, απροσδιόριστου περιεχομένου, εξέλιξη της ευρωτουρκικής σχέσης.

Λάρκος Λάρκου