Μέτρα και μέτρα…

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλήκκας ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών κάποια μέτρα για ενίσχυση των τ/κ. Τι σημαίνει, όμως,  μέτρα για ενίσχυση των τ/κ; Είναι μέτρα για να βοηθήσουν την ανάπτυξη των τ/κ ή είναι μέτρα που σπρώχνουν και άλλους τ/κ στην αποδοχή του status quo; Θεωρώ ότι η πολιτική ορισμένων «στατικών» μέτρων που δεν διασυνδέονται με την ουσία του κυπριακού ενισχύουν τις διαχωριστικές τάσεις , ενισχύουν τον φαύλο κύκλο της πορείας στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Τα στατικά «μέτρα» σπρώχνουν ανάποδα: κινούν εξελίξεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, δημιουργούν επιπρόσθετες προϋποθέσεις για να πάμε σε νέα αδιέξοδα.

Πολιτική για το κυπριακό σημαίνει σχέδιο, διορατικότητα, κοινοτική αλληλεγγύη. Μετά τα μέτρα τι; Μετά τα μέτρα ποια είναι τα επόμενα βήματα, πότε και πώς θα προχωρήσει ο μείζον στόχος; Μαζί με τα μέτρα η ουσία του κυπριακού να είναι μέρος της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Μαζί με τα μέτρα η Κυπριακή Δημοκρατία να ελέγχει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σημαίνει, επίσης, χρονοδιαγράμματα, σημαίνει ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Άγκυρας για επίλυση του κυπριακού.

Το κυπριακό δεν είναι ούτε «στατικά» μέτρα ενίσχυσης των τ/κ, ούτε πρωτόκολλα, ούτε άμεσοι ή έμμεσοι κανονισμοί. Το κυπριακό είναι στο βασικό του πυρήνα Αττίλας, κατοχή, δέσμευση ζωτικού χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας  από τα στρατεύματα κατοχής, συνεπώς είναι αγώνας για να απαλλαγεί  η πατρίδα μας από τον τουρκικό στρατιωτικό κλοιό.

Στην πολιτική δεν αρκούν οι προθέσεις, μετρά μόνο το αποτέλεσμα. Στην πολιτική oι προθέσεις δεν έχουν καμμία πρακτική σημασία, ούτε η πολιτική είναι υπόθεση «μεγαθυμίας». Ίσως αυτά τα μέτρα  να φαίνονται στην πρώτη τους ανάγνωση ως πολιτική  «μεγαλοψυχία». Το ουσιώδες ερώτημα, ωστόσο,  είναι εάν αυτά τα «στατικά»  μέτρα σημαίνουν  κάτι που να ωφελεί την μείζονα επιδίωξη των ε/κ για συνολική λύση. Εκτιμώ ότι η ε/κ πλευρά  δεν κερδίζει  απολύτως τίποτε.  Στο τέλος της ημέρας το να δίνεις χωρίς κανένα αντάλλαγμα ή και κυρίως χωρίς καμία δέσμευση στα μείζονα δεν είναι ωφέλιμη πολιτική, δεν προωθεί μείζονος σημασίας επιδιώξεις.