Metropoll: Γκάλοπ εν κινήσει…

Πώς διαμορφώνεται το εσωτερικό σκηνικό στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τη διαρκή πίεση στις ΗΠΑ για έκδοση του Γκιουλέν;

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση «σημαντική ενίσχυση καταγράφει η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, αγγίζοντας επίπεδα ζενίθ για τα δύο χρόνια που βρίσκεται στην προεδρία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metropoll που διενεγήθηκε μεταξύ 28ης Ιουλίου και 1ης Αυγούστου (εφημερίδα, Το Βήμα, 12 Αυγούστου 2016), η αποδοχή του τούρκου προέδρου έχει σκαρφαλώσει στο 68%. Αυτό συνιστά αύξηση 21 μονάδων σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα της εταιρείας, πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, η αποδοχή του οποίου εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 18 μονάδες στο 58%.

Ενισχυμένη εμφανίζεται η αποδοχή και του αρχηγού του εθνικιστικού MHP, μικρή αύξηση στα ποσοστά των αρχηγών του κεμαλικού CHP και του φιλοκουρδικού HDP. Όσον αφορά τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, περισσότερο κερδισμένος βγαίνει ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί του εθνικιστικού MHP, η δημοτικότητα του οποίου εμφανίζεται στο 40% -διπλάσια δηλαδή από ό,τι προηγουμένως, με ενίσχυση 23 μονάδων. Αντιθέτως, συγκριτικά ανεπαίσθητη είναι η ενίσχυση του αρχηγού του δεύτερου κόμματος, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του κεμαλικού CHP, ο οποίος εμφανίζεται κατά μόλις δύο μονάδες υψηλότερα στο 26%.

Τέτοια είναι η εικόνα και για τον αρχηγό του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχετίν Ντεμιρτάς, που βρίσκεται στο 15%, ενισχυμένος επίσης κατά δύο μονάδες.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.275 ερωτηθέντων, όπως ανέφερε σε σειρά αναρτήσεών της στο Twitter η εταιρεία, χωρίς να δίνεται περιθώριο σφάλματος» (εφημερίδα, «το Βήμα», 12/8).

Οι αριθμοί δείχνουν κυριαρχία του ΚΑΔ και του ηγετη του Τ. Ερτογάν. Ειδικότερα:

Α. Η μεγάλη άνοδος της δημοτικότητας του Ερτογάν και του κυβερνώντος κόμματος προκύπτει ως αποτέλεσμα της κατάστασης που δημιούργησε η απόπειρα πραξικοπήματος, ο (επιτυχημένος) τρόπος διαχείρισης της κρίσης στις πρώτες ημέρες που ακολούθησαν, και το κλίμα που αυτή η απόπειρα επέφερε στους τούρκους πολίτες.

Β. Το κλίμα σχετικής συνεννόησης ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα αντανακλά βεβαίως σε όλους, αλλά τη μερίδα του λέοντος κερδίζει το ΚΑΔ, καθώς αυτό έχει την κύρια ευθύνη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τις αποφάσεις. Οργάνωσε κοινό συλλαλητήριο, κατέβασε τον πήχυ για την πλήρη αναθεώρηση του συντάγματος και κάνε συνεννοήσεις για μερική και συναινετική αλλαγή του μαζί με το ΡΛΚ και το ΚΕΔ.

Γ. Η μαζική απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, οι συλλήψεις χωρίς στοιχεία, η σύγχυση ανάμεσα στην αναγκαία δικαστική έρευνα για όσους συμμετείχαν στην απόπειρα και την ιδιωτική υποστήριξη ενός, έως την 15η Ιουλίου, νόμιμου θρησκευτικού ρεύματος, οδηγεί σε λάθη, υπερβολές, σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορεί λ.χ. να απομακρύνονται καθηγητές επειδή υπέγραψαν μια δημόσια ανακοίνωση, ούτε να τίθενται σε διαθεσιμότητα, χωρίς την αναγκαία δικαστική δράση, 10 χιλιάδες δάσκαλοι στην Α. Τουρκία κάτω από την κατηγορία της συμμετοχής ή της υποστήριξης στην τρομοκρατία. Αυτή η πρακτική έως τώρα δεν προσπορίζει οφέλη στο αντιπολιτευόμενο ΡΛΚ, και τον ηγέτη του Κ. Κιλινστάρογλου, παρά το ότι λέει σωστές απόψεις σχετικές με την ερευνητική διαδικασία. Αυτό δείχνει ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο η υπεροχή του ΚΑΔ και του Τ. Ερτογάν είναι μεγάλη και ότι η αντιπολίτευση δύσκολα μπορεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, να επιτύχει σημαντικές αλλαγές.

Δ. Η τουρκική οικονομία δέχεται πιέσεις και οι Moody s΄έστειλαν ισχυρή προειδοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς προχώρησε σε «υποβάθμιση του αξιόχρεου στην κατηγορία «junk». Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, επικαλούμενη ανησυχίες για τα δημοκρατικά δικαιώματα στη χώρα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και λόγω επιβράδυνσης της τουρκικής οικονομίας. Η τουρκική οικονομία επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο με το ΑΕΠ να σημειώνει αύξηση 3,1% έναντι αύξησης 4,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους», (εφημερίδα το Βήμα, 26/9).

Ε. Αν αυτή η εξέλιξη βοηθά στην αλλαγή των συσχετικών θα το δείξει το επόμενο γκάλοπ στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ωστόσο, η πίεση της συγκυρίας οδήγησε σε γρήγορες αποφάσεις με αποκατάσταση σχέσεων με την Ρωσία και το Ισραήλ, ενώ το Κρεμλίνο ανακοινώνει στις 28 Σεπτεμβρίου την πρώτη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία «τον Οκτώβριο»…