Μικρά φώτα στο Α.Π.ΚΥ.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) ελκύει τα φώτα της δημοσιότητας κατά έναν αρνητικό τρόπο. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην μια ή την άλλη τάση μέσα στη Διοικούσα Επιτροπή ή μέσα στο διδακτικό προσωπικο, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το κλίμα έχει χαλάσει και το ΑΠΚΥ ασχολείται με άλλα. Η σημερινή εικόνα δεν ταιριάζει σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει την ποιότητα της παιδείας μας και να καλύψει ένα κενό στο χώρο των «Ανοικτών Πανεπιστημίων» που έχουν μια μακρά παράδοση προσφοράς γνώσης στην Ευρώπη. Το ΑΠΚΥ, ως γνωστόν, χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό συνεπώς η πολιτεία έχει ευθύνες απέναντι στους φορολογούμενους πολίτες.

Ο αντιπρύτανης του ΑΠΚΥ Γ. Φιλοκύπρου ομιλώντας επί του θέματος έκανε αναφορά σε «κατάντια» αφού «αντί να μιλάμε στην Επιτροπή Παιδείας προστρέχουμε στα κόμματα όπου ο πρόεδρος για την προώθηση των απόψεών του, χρησιμοποιεί συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο μισθοδοτεί και, δη παρανόμως, από το ΑΠΚΥ.. .τα πρακτικά των τελευταίων συνόδων καθυστερούν να κοινοποιηθούν ενυπόγραφα, πράγμα που δημιουργεί βάσιμες υποψίες για μαγείρεμά τους….»( « εφ/δα, ο Φιλελεύθερος», 3/1/11).

Κατά την άποψή μου, είναι καιρός το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου να αποκτήσει νέο μομέντουμ, να γυρίσει σελίδα. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, άρα και η παρούσα ΔΕ, δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα γιατί η ίδια είναι ήδη σημαντικό κομμάτι του. Η ΔΕ έχει διοριστεί εδώ και οκτώ χρόνια. Σήμερα χρειάζεται μια νέα ΔΕ για να κλείσει τις πληγές και να δρομολογήσει τη διαδικασία για την αυτονόμησή του έτσι που οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να αναλάβουν τις ευθύνες για τα του οίκου τους όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια με το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ).

Η λύση του διορισμού νέας ΔΕ και της ακόλουθης αυτονόμησης του ΑΠΚΥ είναι η καλύτερη δυνατή λύση κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Όταν οι βασικοί «παίκτες» της παιδείας λειτουργούν πάνω σε σαφείς κανόνες μπορεί να παραχθεί καλύτερο αποτέλεσμα. Σήμερα τα τραύματα στο ΑΠΚΥ φαίνεται να εμποδίζουν το δρόμο της σύνεσης αλλά πάντα υπάρχει ο δρόμος για να βρεθεί η καλύτερη «απάντηση» στη σημερινή κρίση. Ο Υπουργός Παιδείας Α. Δημητρίου συμμετείχει στις δημόσιες κόντρες γύρω από το ΑΠΚΥ. Δεν ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση. Ο Υπουργός Παιδείας μπορεί να γίνει πραγματικός μοχλός για την αλλαγή των πραγμάτων με το διορισμό νέας ΔΕ.

Λάρκος Λάρκου