Μικρή ΚΟΠ.

Η εκλογική διαδικασία στην ΚΟΠ έκλεισε στις 10 Αυγούστου με τον πιο παραδοσιακό τρόπο. Τα ποδοσφαιρικά σωματεία που ανήκουν στο «δεξιό» πολιτικό φάσμα, έλεγξαν το σκηνικό και μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, διένειμαν τίτλους στο επίπεδο της ΕΓ της ΚΟΠ. Μέτρησα: 1 πρόεδρος, 2 αν. πρόεδροι, 3 αντιπρόεδροι, 1 ΓΓ, και 1 Βοηθός ΓΓ κλπ. Ούτε ο ΟΗΕ δεν έχει τέτοια δαιδαλώδη ιεραρχία!

Ο κομματισμός στο χώρο του αθλητισμού είναι παλαιά υπόθεση. Κάθε ενέργεια που μπορεί να αποδομήσει αυτή την ανορθογραφία, είναι θετικό βήμα γιατί μπορεί να συμβάλει ώστε να κλείσει ο κύκλος των δεξιών και αριστερών σωματείων. Στην περίπτωση, όμως, της ΚΟΠ, αντί να πάμε μπροστά, πήγαμε πίσω! Εκτιμώ ότι αυτές οι πρακτικές που συνοδεύτηκαν από εκτεταμένες παρασκηνιακές μικροδιευθετήσεις, χρειάζεται να τύχουν μιας κριτικής ανάλυσης.

Στις διαδικασίες του ποδοσφαίρου, όπως έχουν για δεκαετίες δομηθεί, απαιτείται κάποιου επιπέδου σύνθεση, ένας τρόπος «μαχητικής» συνύπαρξης, τουλάχιστον των βασικών ποδοσφαιρικών ρευμάτων στο χώρο της ΚΟΠ. Κάποτε το αυτονόητο εξαφανίζεται στην ΚΟΠ : η επίδειξη ισχύος της μιας «παράταξης» εις βάρος της σύνθεσης, αποτελεί προϊόν μικροπολιτικής σε ένα χώρο που (τουλάχιστον) έδειχνε ότι κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει με αφορμή τις κοινές δράσεις των (συνετών) προέδρων της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ.

Η εξέλιξη στα διοικητικά της ΚΟΠ αποτελεί επιστροφή στο παρελθόν και μακάρι να μην είναι επιστροφή στο μέλλον. Μακάρι να μην επιστρέψουμε στην περισσότερη όξυνση, τις εντάσεις, τη συνεχή αμφισβήτηση των αποφάσεων της Δικαστικής και το χειρότερο, να μην έχουμε «απαντήσεις» άλλου τύπου μέσα στα γήπεδα. Η ηγετική ομάδα της ΚΟΠ πήρε αποφάσεις κοντόφθαλμες, επειδή πιστεύει (;) ότι το ποδόσφαιρο είναι απλά όπως η εκλογή δημάρχου. Η πλειοψηφία βγάζει δήμαρχο και ο άλλος, ο χαμένος, πάει στο σπίτι του. Δεν λειτουργεί έτσι ο χώρος του ποδοσφαίρου: για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει σύνθεση στο ελλαδικό ποδόσφαιρο χωρίς λ.χ. ο Ολυμπιακό και ο Παναθηναϊκός να τα βρίσκουν όπως συνέβηκε προσφάτως;

Μπορούμε να δούμε τα μείζονος σημασίας ζητήματα της προόδου στον αθλητισμό με κριτήριο τη σύνθεση και την αμοιβαιότητα στις ευθύνες γιατί αυτό υπηρετεί καλύτερα τα ποδοσφαιρικά μας πράγματα. Αν όχι, τότε η ΚΟΠ επέλεξε να γίνει πιο μικρή, σε κάτι που εύκολα θα μπορούσε να την κάνει μεγαλύτερη…