ΜΟΕ με μπαταρίες!

Καθώς γίνεται ακόμα μια φορά λόγος για πότε θα ολοκληρωθεί η εργασία για τη διάνοιξη σημείου διέλευσης στη Δερύνεια, (βλέπε σχετικές δηλώσεις του τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί και του ε/κ επικεφαλής σχετικής Επιτροπής, Σ. Ζακχαίου), τίθεται ακόμα μια φορά το ερώτημα: άξιζε τον κόπο όλη αυτή η συζήτηση για μεγάλης έκτασης και προσδοκίας Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ); Αναφέρω αυτά για την μια παγκύπρια χρήση της κινητής τηλεφωνίας και τα σημεία διέλευσης στη Δερύνεια και τη Λεύκα. Η εμπειρία λέι κάτι άλλο: τα μεγάλα ΜΟΕ οδηγούν σε αδιέξοδα, ή σε βραδείες κινήσεις. Και τα δύο είναι μη παραγωγικά, κουράζουν, δεν βοηθούν την κοινή γνώμη να κατανοήσει μια αλλαγή.

Στη δική μου γνώμη, χωρίς να αποκλείω κάτι που να θέλει το χρόνο του, η εμπειρία ετών λέει «κάντε απλά, μετρήσιμα, αποτελεσματικά ΜΟΕ»! Όπως λ.χ. η συνάντηση των δύο ηγετών στο Σπίτι της Συνεργασίας στην νεκρή ζώνη με 100 μαθητές, 50 από κάθε κοινότητα στις 2 Ιουνίου. Όπως η θεατρική παράσταση στον Πύργο του Οθέλλου στην Αμμόχωστο με έργο Μπρεχτ στις 3 Ιουνίου. Όπως η συνεχής δράση της πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η Πόλη μας» στον Αγιο Γεώργιο τον Εξορινό. Όπως ήταν το 2015 η παρουσία των δύο ηγετών σε μια θεατρική και μια μουσική παράσταση στη Λεμεσό και την Αμμόχωστο αντιστοίχως. Όπως η κοινή παρουσία και οι ομιλίες των δύο ηγετών σε κοινή εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας που οργάνωσαν τα βιομηχανικά επιμελητήρια.

Ειδική αναφορά χρειάζεται για την πολιτική διάσταση που επιβάλλεται να έχουν αυτές οι δραστηριότητες, εάν και εφόσο μς ενδιαφέρουν. Οι κοινές, δημόσιες εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο είτε με πρωτοβουλία κομμάτων, είτε συνδικάτων, είτε οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, θέτουν στο δημόσιο διάλογο, μπροστά σε ε/κ και τ/κ, τα μείζονα όπως λ.χ. η οικονομία, η ασφάλεια, η αξιοποίηση της εμπειρίας άλλων χωρών όπως η Γερμανία ή η Ν. Αφρική. Ερώτηση: πόσα κόμματα ή συνδικάτα οργάνωσαν μιαν τέτοιας εμβέλειας εκδήλωση στην Αμμόχωστο ή στην Κερύνεια, στη Λάρνακα ή την Πάφο; Πώς αξιοποιήσαμε την φιλοευρωπαϊκή στάση που τηρεί το τ/κ εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο; Πόσες εκδηλώσεις έχουν οργανωθεί ώστε να λάβουν το λόγο ε/κ, τ/κ ειδικοί καθώς και αξιωματούχοι της ΕΕ;

Δεν φτάνει, λοιπόν, να ανοίξει ένα σημείο διέλευσης, δεν αρκεί μια συνάντηση στο Σπίτι της Συνεργασίας, χρειαζόμαστε περισσότερα, και κυρίως, διαφορετικά ΜΟΕ. Δηλαδή όλα εκείνα που γεμίζουν το μυαλό των κυπρίων με γνώσεις γύρω από την προσπάθεια για την μία Κύπρο, όλα εκείνα που γεμίζουν τις μπαταρίες των ανθρώπων, ότι έτσι όπως είμαστε δεν πάμε πουθενά, και ότι με τη δική μας προσπάθεια να αποδείξουμε ότι αξίζουμε μια διαφορετική, ενωμένη, ελεύθερη Κύπρο!