Ν. Μαντέλα, ο κορυφαίος του 20ου αιώνα

Η ΕΙΔΗΣΗ

Ο Νέλσον Μαντέλα στις 5 Δεκεμβρίου σε ηλικία 95 ετών πέρασε στην αθανασία. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα δήλωσε ότι «το έθνος έχασε το σημαντικότερο τέκνο του, ο λαός έχασε τον πατέρα του. Ο Μαντέλα διακρινόταν, πέρα από τους πολιτικούς αγώνες του, για την ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια που έδειχνε σε όλους».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής. Δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του ANC το 1944. Επικεφαλής του αγώνα κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο. Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος του αφρικάνικου λαού το 1994. Κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

Η ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ: «Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, επειδή πιστεύω ότι είναι κάτι βάρβαρο, είτε προέρχεται από μαύρο είτε από λευκό»: Νέλσον Μαντέλα.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον χαρακτήρισε ως «έναν από τους πιο σημαντικούς, θαρραλέους και αληθινά καλούς ανθρώπους που έζησε ποτέ. Κατάφερε περισσότερα από ότι θα μπορούσε να κάνει ένας και μόνο άνθρωπος. Δεν ανήκει πλέον σε εμάς. Ανήκει στην ιστορία». Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για τη δική του πολιτική πορεία. «Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το παράδειγμα που έθεσε ο Μαντέλα και όσο ζω θα κάνω ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μαθαίνω από αυτόν. Σήμερα πήγε σπίτι του αλλά εμάς χάσαμε έναν από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που είχε την τιμή να γνωρίσει ο κόσμος».

ΜΠΑ- ΚΙ ΜΟΥΝ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπα Κι-Μουν, χαρακτήρισε τον Μαντέλα ως «ένα γίγαντα της δικαιοσύνης και έναν άνθρωπο τόσο προσγειωμένο που αποτελούσε πρότυπο για τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον ανιδιοτελή του αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την ελευθερία. Άγγιξε τόσες πολλές ζωές σε προσωπικό επίπεδο». Ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε επίσης ότι ο Μαντέλα αγωνίστηκε για τις αξίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. «Ας συνεχίσουμε να αντλούμε έμπνευση καθημερινά από το παράδειγμα του βίου του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος αγωνίστηκε σκληρά για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο».

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η εικόνα κατά των φυλετικών διακρίσεων «έχει γράψει ιστορία – όχι μόνο στη Νότια Αφρική αλλά και σε όλο τον κόσμο. Έδειξε ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να σπάσει όχι μόνο τις αλυσίδες της δουλείας αλλά να και να απελευθερώσει την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κοινό πεπρωμένο. Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ».

ΣΧΟΛΙΟ

Ο Μαντέλα θεωρώ ότι αποτελεί την σημαντικότερη πολιτική φυσιογνωμία του 20ου αιώνα. Θαρραλέος, εμπνευσμένος, σοφός, συμφιλιωτικός, ανθρώπινος, μεγάλος. Έθεσε την σφραγίδα του βαθειά στην ιστορία της Ν. Αφρικής, της Αφρικής και του κόσμου. Τα 27 χρόνια στη φυλακή δεν τα «αντάλλαξε» με μια νίκη των μαύρων επί των λευκών στα χρόνια της μετάβασης. Με τη σοφία του έδωσε σε όλους τους νοτιοαφρικανούς ανεξάρτητα από το χρώμα και την προέλευσή τους όραμα για το μέλλον, κοινό βηματισμό, ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη των κοινωνιών.