Νέα σελίδα χωρίς πυρηνικό Ιράν

Τι έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2016; Η πληροφόρηση έρχεται από το «Βήμα» της επόμενης ημέρας:

«Ιράν και διεθνής κοινότητα χαιρετίζουν ένα «νέο κεφάλαιο» στη σχέση τους, μετά την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη. Έκθεση της ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Είναι μία σημαντική ημέρα για τη διεθνή κοινότητα. Συγχαίρω όλους όσους βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα» είπε ο διευθυντής της ΙΑΕΑ, Γιουκίγιο Αμάνο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρέλαβε έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), που επιβεβαιώνει ότι το Ιράν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις του, βάσει της πυρηνικής συμφωνίας, τερματίζοντας έτσι την ισχύ επτά προηγούμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «το Ιράν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις του σε χρόνο-ρεκόρ. Διέλυσε 14.000 μηχανές φυγοκέντρησης -τα δύο τρίτα των υπαρχόντων- και τις αποθήκευσε με την σφραγίδα της ΙΑΕΑ. Επίσης, έστειλε στο εξωτερικό ή προχώρησε σε αραίωση του 98% των αποθεμάτων του σε χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο, που ήταν πηγή ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα, η οποία θεωρούσε ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε υψηλού εμπλουτισμού ουράνιο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Τις τελευταίες ημέρες απενεργοποιήθηκε και ο πυρήνας του αντιδραστήρα βαρέως ύδατος του Αράκ (πιθανής πηγής πλουτωνίου). Τεχνικοί τον γέμισαν με τσιμέντο, έτσι ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά».

Το δηλώνουν οι ηγέτες κρατών και οργανισμών; Μας ενημερώνει «Το Βήμα» στο ίδιο ρεπορτάζ:

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίν: «οι οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν ήρθησαν. Η χώρα εντάχθηκε μαζί με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα, τη Ρωσία και την ΕΕ στους ειρηνικούς χρήστες της πυρηνικής ενέργειας».

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί: «Η ιστορική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του κόσμου, είναι μια χρυσή σελίδα. Εμείς οι Ιρανοί, τείνουμε το χέρι στον κόσμο σε ένδειξη ειρήνης και αφήνοντας πίσω μας όλες τις εχθρότητες, τις υποψίες, τις συνωμοσίες, ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις του Ιράν με τον κόσμο. Το Ιράν δεν αποτελεί απειλή για καμιά χώρα αλλά κομίζει μήνυμα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και στον κόσμο. Τώρα που οι ήρθησαν οι κυρώσεις, ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε τη χώρα».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν: «Είναι ένα μεγάλο βήμα που αντανακλά την προσπάθεια η οποία επιτεύχθηκε με καλή πίστη από όλες τις πλευρές ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν».

Ο αμερικανός πρόεδρος Μ. Ομπάμα σημείωσε: «Αυτή είναι μια καλή μέρα, γιατί για μια ακόμα φορά βλέπουμε τι είναι εφικτό μέσα από την ισχυρή διπλωματία. Ότι έτσι ο πλανήτης είναι πιο ασφαλής. Το Ιράν πήρε τα χέρια του πίσω από την πυρηνική ενέργεια. Αυτό δείχνει πόσο οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν όταν ηγούνται με ισχύ και σοφία» («Ρόιτερς», 18/1/16).

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ: «Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, στην επίτευξη της οποίας η Βρετανία διαδραμάτισε καίριο ρόλο, κάνει την Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο πιο ασφαλή. Ελπίζω ο επιχειρηματικός κόσμος της Βρετανίας να αδράξει τις ευκαιρίες που του προσφέρονται από την σταδιακή άρση των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν».

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς: «Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα παρακολουθεί στενά για να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των όρων της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε πέρσι η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις. Η εφαρμογή της είναι ένα σημαντικό βήμα για τις διεθνείς προσπάθειες ελέγχου διάδοσης των πυρηνικών όπλων».

Η παραφωνία συναντά την πολιτική της γκρίνιας -επίσης από το ίδιο ρεπορτάζ στο «Βήμα».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν λέει: «σήμερα, η κυβέρνηση Ομπάμα θα αρχίσει να αίρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του κύριου κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο. Η Τεχεράνη πιθανότατα θα επωφεληθεί από το νέο οικονομικό μάννα ώστε να συνεχίσει να «χρηματοδοτεί την τρομοκρατία».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Β. Νετανιάχου: «Η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, και συνεχίζει με τις ενέργειες του να προκαλεί την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, σκορπίζοντας τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, παραβιάζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει».

Δύο δηλώσεις από τους Ράιαν και Νετανιάχου χωρίς καμμιά πρόταση. Κινδυνολογία, αγνόηση της τεράστιας προσπάθειας από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τις έξι μεγάλες χώρες.

Η εξέλιξη της 16ης Ιανουαρίου είναι μια καλή είδηση για τη διεθνή κοινότητα και την προσπάθεια για αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις. Η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κάθε πλευρά με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, συνιστά ένα ουσιαστικό μήνυμα αισιοδοξίας, που μπορεί να επηρεάζει θετικά τον τρόπο επίλυσης και άλλων διενέξεων. Όπως απεδείχθη με τη μεγάλη χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων, περίπου τρία χρόνια, τίποτα δεν γίνεται έτσι αυτόματα. Οι δυσκολίες πάντοτε υπάρχουν, αλλά τελικά υπερισχύει η πολιτική θέληση για αμοιβαία επωφελείς λύσεις.