Νέα στρατηγική προ των πυλών!

Η Ραλλή Παπαγεωργίου έγραψε στο ΚΥΠΕ τα εξής στις 20 Απριλίου:

«Δεν υπήρξε κοινή αντίληψη και εκτίμηση γι’ αυτό και δεν υπήρξε κανένα κοινό ανακοινωθέν στη σημερινή σύσκεψη στο “προεδρικό”, γράφει η ιστοσελίδα Γκακ τβ (Gak tv) που επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες στη σύσκεψη, παρουσία και των προέδρων των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι Ε/κ δεν είναι υπέρ της ομοσπονδίας και γι’ αυτό πιο σωστό  είναι να προταθεί ένα μοντέλο συνομοσπονδίας ή δύο κρατών, ζητώντας επί αυτού τις απόψεις των παρευρισκόμενων.

Σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί ο ίδιος να το θέσει στο τραπέζι. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα», φέρεται να πρόσθεσε, ενώ τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της λύσης, το ΡΤΚ και το ΚΚΔ, φέρεται να δήλωσαν ότι τέτοια απόφαση μπορούν να πάρουν μόνο στα συλλογικά τους όργανα.

Το Γκακ τβ γράφει ότι τα κόμματα ΚΕΕ, ΚΛ και ΔΚ φέρονται να αντίκρισαν θετικά αυτή την ιδέα του Τούρκου ΥΠΕΞ θεωρώντας ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή αφού αρμόζει με την πολιτική που τα κόμματα αυτά ακολουθούν στο Κυπριακό. Ο δε πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης. Ερχάν Αρικλί φέρεται να είπε ότι «εμείς δεν θέλουμε να μας επιβληθεί κάτι τέτοιο από την Τουρκία».

Αναφέρεται επίσης ότι λόγω του ότι τελικά δεν υπήρξε κοινή θέση, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και θεωρείται ότι μια πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει μετά τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκίας στις 24 Ιουνίου» (ΚΥΠΕ,  20/4/18).

 

Το πιο πάνω ρεπορτάζ δείχνει πέντε πράγματα:

  1. Η μάχη ανάμεσα σε διαφορετικές σκέψεις γύρω από τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού είναι διαρκής και επίπονη. Διαφορετικές σκέψεις μέσα στην τ/κ κοινότητα, «νέα στρατηγική» από τον Μ. Τσαβούσογλου. Έτσι προστίθεται νέο υλικό στην καμπάνια του ΚΑΔ ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου. Πολύ σημαντική στις συζητήσεις παραμένει η θέση Ακιντζί. Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τις απόψεις του για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η «κυβερνητική» συνεργασία ΡΤΚ και ΚΚΔ ενισχύει την πολιτική επιρροή του μέσα στην τ/κ κοινότητα.

 

Συνοπτικά:

Α) «Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε «ότι οι Ε/κ δεν είναι υπέρ της ομοσπονδίας και γι’ αυτό πιο σωστό  είναι να προταθεί ένα μοντέλο συνομοσπονδίας ή δύο κρατών».

Β) «Ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί ο ίδιος να το θέσει στο τραπέζι. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα», φέρεται να πρόσθεσε, ενώ τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της λύσης, το ΡΤΚ και το ΚΚΔ, φέρεται να δήλωσαν ότι τέτοια απόφαση μπορούν να πάρουν μόνο στα συλλογικά τους όργανα».

Γ)Η μάχη αυτή δεν είναι νέα και, δυστυχώς για όλη την Κύπρο θα είναι μια από τις τελευταίες στις οποίες ένας τ/κ ηγέτης θα πει «δεν τίθεται τέτοιο θέμα». Για όσους έχουν στοιχειώδη αντίληψη του πολιτικού γίγνεσθαι ο Μ. Ακιντζί είναι ο τελευταίος τ/κ ηγέτης που μπορεί να πει αυτή τη φράση. Η συγκυρία (2018, 2019) είναι αποφασιστικής σημασίας για κάθε προσπάθεια επίλυσης με βάση τα κείμενα του ΟΗΕ, αλλιώς ο χρόνος θα τα σκουπίσει όλα.

Δ)Η ε/κ ηγεσία–κατά κανόνα- δεν είναι σε θέση να διαβάσει τους πραγματικούς συσχετισμούς, τις πολύπλοκες ισορροπίες και τις αποχρώσεις στις πολιτικές προσεγγίσεις, όπως αυτές εξελίσσονται μέσα στην τ/κ κοινότητα τόσο σε σχέση με τον εαυτό της, όσο και με την Τουρκία. Η ε/κ ελίτ βρίσκεται δέσμια στερεοτύπων που έχει κατασκευάσει για την τ/κ κοινότητα. Δεν είναι σε θέση να εξελιχθεί, ούτε μπορεί, και, κυρίως, ούτε θέλει. Την  ενοχλούν κάπως οι αντιφάσεις μέσα στις οποίες υποπίπτει, αλλά θεωρεί ότι ο χρόνος τις «επουλώνει» μέσα από την αγνόηση της σημασίας τους- διαδηλώσεις κατά Ντενκτάς, θετική ψήφος σε σχέδιο λύσης του ΟΗΕ το 2004, νίκες Ταλάτ (2005) και Ακιντζί (2015).

Ε) Για όσους θέλουν να δουν τα πράγματα όπως εξελίσσονται, ας διαβάσουμε πώς τοποθετείται ο ίδιος ο Μ.  Ακιντζί. Στις 2 Μαρτίου δήλωσε ότι «οι παράμετροι των ΗΕ δεν μπορούν να πεταχτούν στα σκουπίδια, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει η μεθοδολογία… Εάν υπάρξει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν θα είναι όπως η προηγούμενη, να πηγαίνουν στη νεκρή ζώνη και να συζητούν γύρω από το ίδιο θέμα και μετά να το συζητούν τρεις μέρες και τρεις μέρες οι διαπραγματευτές, αυτό διήρκεσε 50 χρόνια. Εάν αυτό είναι προϋπόθεση, δεν είναι του Ακιντζί, είναι του ΓΓ του ΟΗΕ. Δέστε την τελευταία του έκθεση. Λέει ότι μια διαδικασία από δω και πέρα πρέπει να είναι με την προσέγγιση ενός πακέτου για να προκύψει μια στρατηγική συμφωνία. Το Σεπτέμβριο συναντήθηκα με το ΓΓ του ΟΗΕ, ούτε ο ίδιος είναι έτοιμος να μπει σε μια διαδικασία ανοικτού τέλους» (ΚΥΠΕ 2 Μαρτίου, ρεπορτάζ, Ραλλή Παπαγεωργίου, Ασίλ Οντούλ Ουλκέρ).

Ζ)Για τη συνάντηση, όπως περιγράφεται στο ρεπορτάζ της 20ης Απριλίου, κανένα ε/κ κόμμα δεν έβγαλε κάποιαν ανακοίνωση. Ορισμένοι τι να πουν, άλλωστε; Ότι συμφωνούν με τον Τσαβούσογλου; Τι διαφορετικό πρότεινε ο τούρκος Υπεξ από αυτά που δημοσίως και συστηματικά λέει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος;  Πολιτικές δυνάμεις στην ε/κ και τ/κ κοινωνία, αν και ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, εξ αντικειμένου έχουν κοινή προσέγγιση στη νέα στρατηγική.  Ένας εκ των δύο, κύριων, διεκδικητών της ηγεσίας της τ/κ κοινότητας το 2020 ομιλεί.

Είναι ο Χ. Οζκιουργκούν, πρώην «πρωθυπουργός» και ηγέτης του ΚΕΕ. Στις 24 Ιανουαρίου 2017, αμέσως μετά τη διάσκεψη της Γενεύης, είπε:
«Ως «πρωθυπουργός» δεν γνωρίζω ποια εδάφη από τη χώρα μου, θα δοθούν. Νιώθω ανακούφιση γιατί δεν προχώρησαν τα πράγματα σε μια πιο αποφασιστική κατεύθυνση. Ευτυχώς που οι διαπραγματεύσεις (στη Γενεύη) δεν συνεχίστηκαν, διαφορετικά καήκαμε. Καταθέσαμε χάρτη. Κάναμε στρατηγικό λάθος».

Λάρκος Λάρκου