Νέο τοπίο με τις ευρωεκλογές…

Οι ευρωεκλογές έκρυβαν τη μεγάλη τους έκπληξη. Η χώρα μας με την παραδοσιακά μεγάλη συμμετοχή πολιτών στις κάθε φορά εκλογές άλλαξε κατεύθυνση. Η αποχή έφθασε στο απίστευτο 40,60%. Ιδιαίτερα οι μικρότερες ηλικίες «ψήφισαν» ξαπλώστρα και έτσι τα περίφημα μπάνια του λαού ήρθαν πρώτη δύναμη στις εκλογές της 6ης Ιουνίου 2009. Τα άλλα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ο ΔΗΣΥ συγκέντρωσε ποσοστό του 35,65% άνοδος (7%), το ΑΚΕΛ πολύ κοντά με 34,9%, (άνοδος σχεδόν 6%), το ΔΗΚΟ στο 12,28%, (πτώση σχεδόν 5%), το ΚΣ ΕΔΕΚ σε 9,85%, (πτώση 1%) το ΕΥΡΩΚΟ 4,12% (πτώση 8% ως Ευρωπαϊκό Κόμμα) και οι Οικολόγοι 1,12%. Οι αριθμοί στις παρενθέσεις αφορούν τα αντίστοιχα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές του 2004.

Οι αριθμοί αυτοί βεβαιώνουν ότι οι πολίτες έστειλαν έναν καθαρό μήνυμα αποδοκιμασίας για όσα δεν τους αρέσουν στην πολιτική μας αρένα. Το ηχηρό μήνυμα της μεγάλης αποχής δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, αντίθετα κάθε ενεργός πολίτης, κάθε κόμμα ή και σχηματισμός μπορεί και πρέπει να ερμηνεύσει με ανοικτό πνεύμα τα αποτελέσματα, εάν θέλουμε να βελτιώσουμε αδυναμίες ή και παραλείψεις του συστήματος.

Στο επίπεδο της αριθμητικής των κομμάτων οι εξής πρώτες παρατηρήσεις:

Το πρώτο μήνυμα αφορά την ενίσχυση της συνολικής λαϊκής υποστήριξης στον Δ. Χριστόφια να συνεχίσει την πολιτική της εξεύρεσης λύσης στις συνομιλίες με τον Μ. Α. Ταλάτ. Το δύο μεγάλα κόμματα (ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ) τα οποία στηρίζουν τον βασικό προσανατολισμό για εξεύρεση λύσης διζωνικής- δικοινοτικής ομοσπονδίας ανέβασαν θεαματικά τα ποσοστά τους. Αυτό το στοιχείο διαλύει κάποιες παραπλανητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα και δημιουργεί τη βάση μιας νέας κινητικότητας στο κυπριακό.

Το δεύτερο μήνυμα συνδέεται με την περαιτέρω ισχυροποίηση του ηγετικού ρόλου του Ν. Αναστασιάδη στο χώρο της κεντροδεξιάς. Οι αριθμοί του ΔΗΣΥ δίνουν σαφές πλεονέκτημα στο Ν. Αναστασιάδη για κάθε μελλοντική εξέλιξη ή εκλογικό σενάριο. Το τρίτο μήνυμα συνδέεται με την πρώτη δοκιμασία του νέου ηγέτη του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού σε εκλογική μάχη. Η επιτυχία του ΑΚΕΛ αντανακλά προφανώς και στο πρόσωπο του Α. Κυπριανού γι’ αυτό και ήταν εμφανής η ικανοποίησή του με το τελικό αποτέλεσμα που πήρε το κόμμα του οποίου ηγείται.

Το τέταρτο μήνυμα είναι διαφορετικό και αφορά το ΔΗΚΟ. Το κόμμα αυτό αντιμετωπίζει σαφή κρίση προσανατολισμού και προτεραιοτήτων γι’ αυτό και ο εσωτερικός διάλογος στο κόμμα αυτό θα πάρει διαστάσεις αντιπαράθεσης ανάμεσα στις διαφορετικές εσωκομματικές του τάσεις.

Οι ευρωεκλογές πέρασαν στην ιστορία ως εκλογές μιας μεγάλης έκπληξης (αποχή), τριών θετικών μηνυμάτων (Χριστόφιας, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ) και μιας οπισθοχώρησης (ΔΗΚΟ). Το επόμενο διάστημα πολλά θα κριθούν υπό το βάρος της εσωτερικής κριτικής ενδοσκόπησης. Ασφαλώς το μείζον, το πώς δηλαδή οι πολίτες θα παραμένουν παρόντες και συμμέτοχοι στην πολιτική διαδικασία, αφορά όλο το πολιτικό μας σύστημα, την ποιότητα και την ωριμότητά του να ξεπερνά δυσκολίες και να θέτει καινούριους στόχους.