Νεποτισμός και Πατριδοκαπηλεία

Οι αποκαλύψεις του δικηγόρου Ν. Κληρίδη καθώς και η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα Κ. Κληρίδη έφεραν στο φως πολλά νέα στοιχεία για τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης στο νησί. Συγγενικές υποθέσεις, νεποτισμός, διαπλοκή με συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο που εργοδοτεί παιδιά δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας δίνει τα στοιχεία για το πώς δικαστικές υποθέσεις γύρω από την κατάρρευση της Τράπεζας Κύπρου, οδηγηθήκαν σε μηδενικό αποτέλεσμα -όλοι οι κατηγορούμενοι, αθώοι!

Λοιπόν, η κοινή γνώμη παρακολουθεί αμήχανη τις συγκλονιστικές καταγγελίες. Τό σλόγκαν είναι σωστό («η γυναίκα του Καίσαρα, όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται τιμία»), αλλά ατελές, καθώς από μόνο του δεν μάς εξηγεί απολύτως τίποτε. Θα προσπαθήσω στη συνέχεια να δώσω τη δική μου ερμηνεία στα πράγματα:

Α. Στην ε/κ κοινότητα εδώ και δεκαετίες έχει σχηματιστεί μια πολύ ισχυρή συμμαχία των δυνάμεων που εκμεταλλεύονται το υπάρχον σύστημα με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο. Παράγοντες της βιομηχανικής κοινότητας (λ.χ φαρμακέμποροι). Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας (λ.χ ξενοδόχοι στην Αγία Νάπα). Παράγοντες που πλούτισαν από την υπερανάπτυξη της γης στην Λάρνακα, την Λεμεσό και την Πάφο (λ.χ. επενδύσεις, αναπτύξεις, κατασκευές ακινήτων). Παράγοντες που έκτισαν παιχνίδι πάνω στις τ/κ περιουσίες στις τρεις ίδιες πόλεις και επαρχίες, ( λ.χ. Μακένζι, Ακτή του Κυβερνήτη). Αυτή η τριπλή συμμαχία ευνοεί μια κατάσταση πραγμάτων που παρεμποδίζει κάθε μεταρρύθμιση, επιδιώκει να διατηρήσει τα κεκτημένα της.

Β. Τα πιο πάνω στοιχεία ήταν λίγο πολύ γνωστά. Έρχεται τώρα ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας και μάς πληροφορεί ότι και στην ανώτατη βαθμίδα της δικαστικής εξουσίας, μια παραδικαστική διαδικασία έκτιζε αθωώσεις πελατών συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου στο οποίο εργοδοτούνταν παιδιά τους! Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ προφανώς γνώριζαν το παιχνίδι, εδώ και καιρό. Τώρα το γνωρίζει όλη η κοινωνία! Να γιατί το δικαστικό κατεστημένο ουδέποτε τόλμησε μεταρρυθμίσεις, ουδέποτε έθεσε μια διαδικασία για να βελτιωθούν παραδόσεις δεκαετιών. «Αγωνίστηκε» όμως για να μην αποκοπούν οι μισθοί των δικαστών στα χρόνια της τρόικας! «Αγωνίστηκε» όμως για να μην περάσει καμμιά πρόβλεψη για «ξένο» δικαστή στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού!

Γ. Αυτό το οικονομικό κατεστημένο είναι ασφαλώς μια μικρή, αριθμητικά και κοινωνικά μειοψηφία. Πώς καταφέρνει και γίνεται πλειοψηφία; Πώς είναι σε θέση να επιβάλλει την ατζέντας της; Μα, εν ονόματι της πατρίδας!

Εδώ και δεκαετίες αυτή η μικρή αριθμητικά μειοψηφία έχει δημιουργήσει ένα αφήγημα που θέλει την Κύπρο μικρή και αδυναμη, περικυκλωμένη από εχθρούς που θέλουν να την φάνε. Έτσι, για να επιβιώσουμε σε αυτή τη μικρή γη, έχουμε ένα «καθήκον»: να συσπειρωθούμε γύρω από το υπάρχον σύστημα διοίκησης για να αντέξουμε τους κραδασμούς της μοναδικότητάς μας. Αυτό ως συνεκτική ύλη δεν είναι αρκετή. Γι’ αυτό εφευρέθηκε η συνεκτική ύλη, άλλως η uhu της υπόθεσης: η πατριδοκαπηλεία!

Δ. Με τη συμβολή ιδιοκτητών ΜΜΕ. Με τη συμβολή της ηγετικής ομάδας της εκκλησίας. Με τη επιβολή συγκεκριμένης ατζέντας στο σχολικό πρόγραμμα. Με την καθιερωμένη έγκριση κάθε νέου υπουργού παιδείας από την εκκλησιαστική ιεραρχία. Με την ροπή ηγετών της ε/κ κοινότητας στα καθιερωμένα. Η παραδοσιακή αυτή «πεντάδα», έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει επένδυση στην αμυντική τακτική! Γνωρίζει τι σημαίνει μέθοδος ελέγχου της κοινής γνώμης με επίκκληση σε «εθνικούς» κινδύνους. Μια μεγάλη μερίδα ε/κ έχει εγκολπωθεί αυτή τη στρεβλή θεώρηση των πραγμάτων. Πιστεύει σε ψεκασμένες θεωρίες, ενώ την ίδια στιγμή τα μεγάλα ψάρια κάνουν άνετα τη δουλειά τους και αυτή τη φορά μάς το λέει ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας με πολύ δυνατά στοιχεία. Όταν ένας οπαδός της μη λύσης, φωνάζει «ας μείνουμε όπως είμαστε», κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Κάποιοι γλεντούν, «εσείς θα μείνετε όπως είσαστε»- εμείς θα μεγαλώνουμε τον έλεγχο της εξουσίας στο 60% του κυπριακού κράτους, θα κάνουμε ότι θέλουμε, χωρίς κανένας να μπαίνει στα πόδια μας! Κάποιοι μπορεί να λένε «συνεχίστε κορόιδα, εμείς θα σας μαθαίνουμε τι σημαίνει να μισάτε την επίλυση, να «αγωνίζεστε» για την ακινησία»!

Ε. Οι αποκαλύψεις των αδελφών Κληρίδη δίνουν μιαν πολύ καλή ευκαιρία για να αναδειχθούν οι πραγματικές προθέσεις ενός κύκλου συμφερόντων που ταλαιπωρεί το νησί εδώ και δεκαετίες. Είναι εξαιρετικής σημασίας υπόθεση να αποκαλυφθεί αυτή η απίθανη συμπαιγνία η οποία «αγωνίζεται» να αφήσει την Κύπρο καθηλωμένη στο χθες για να ενισχύει την επιρροή της στα πράγματα αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα του νησιού. Το ζήτημα δεν είναι αυτοί. Το ζήτημα είναι όλοι εκείνοι που καταπίνουν το παραμύθι. Ως γνωστόν, τα παραμύθια αρέσουν. Μέχρι να κοιτάξουμε την πραγματικότητα- το χρόνο και τις γενιές που χάνονται.

Λάρκος Λάρκου