Νίκη Κουτσιούκ, η πλάστιγγα στον Ερτογάν!

Στις 24 Φεβρουαρίου το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αποτελεί τη δεξιά παράταξη ανάμεσα στους τουρκοκύπριους, εξέλεξε τον Ιρσέν Κουτσιούκ στην ηγεσία του, γεγονός που τον διατηρεί στην «πρωθυπουργία» του ψευδοκράτους. Η είδηση δεν είναι απλώς η νίκη Κουτσιούκ (708 ψήφους), αλλα κυρίως η ήττα του τ/κ ηγέτη Ν. Έρογλου και ιστορικού ηγέτη του ΚΕΕ, ο οποίος υποστήριξε ανοικτά τον Αχμέτ Κιασίφ, που ήρθε δεύτερος στην ψηφοφορία με 7 ψήφους διαφορά (701 ψήφους). Πίσω από την ψηφοφορία η μάχη είχε ισχυρές διαδρομές: ο Τ. Ερτογάν και το Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΚΑΔ) στήριξαν τον Ι. Κουτσιούκ στη βάση μιας «πρακτικής» συμμαχίας που οδηγεί σε αποδοχή από τον δεύτερο του πακέτου οικονομικών μεταρρθμίσεων που υλοποιεί ο Κουτσιούκ και απορρίπτει ο Έρογλου. Η εφημερία «Αφρίκα» είδε το αποτέλεσμα με τον ευρηματικό τίτλο «κέρδισε το ΚΑΔ». Η προηγούμενη ψηφοφορία οδήγησε σε δικαστικές περιπέτειες, αμφισβητήθηκε από το σύστημα Έρογλου γι’ αυτό και έγινε επαναληπτική ψηφοφορία στις 24 Φεβρουαρίου. Αυτό οδήγησε τον Ι. Κουτσιούκ να δηλώσει ότι «ο υποψήφιος του προέδρου έχασε δύο φορές και αυτό πρέπει να εξεταστεί…»

Αυτές οι δύο ειδήσεις συνδέονται μεταξύ τους καθώς ο Ερτογάν, όπως και πολλές άλλες φορές απέδειξε,  πολιτεύεται κατά τρόπο που να μην αφήνει τίποτα στην τύχη. Εννοεί ότι θέλει να αλλάξει το οικονομικό σύστημα στην τ/κ κοινότητα και βρίσκει τρόπους είτε με την πειθώ είτε με την επιθετική παρέμβαση να επιβάλλει τη δική του στρατηγική. Το 2005 ο Ταλάτ κέρδισε την πλειοψηφία στην ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου ηγέτη στις 20 Φεβρουαρίου 2005 με την ανοικτή ενθάρρυνση της Άγκυρας -αποδοκιμασία Ντενκτάς, απόσυρσή του από τις συνομιλίες για το κυπριακό, μαζικές διαδηλώσεις. Το 2010 δοκίμασε με κάθε δυνατό τρόπο να διατηρήσει τον Ταλάτ στα πράγματα αλλά δεν μπορούσε να του στείλει και ψηφοφόρους του ΚΑΔ για να τον επανεκλέξουν! Έτσι, από ένα σημείο και μετά, αφού οι δημοσκοπήσεις έδειχναν σαφή υπεροχή Έρογλου αποδέχθηκε το ροή των πραγμάτων και «συγκατοικεί» μαζί του χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ίδιο, αφού μπορεί και κάνει παιχνίδι με τον Ι. Κουτσιούκ!

Στις 3 Μαρτίου ο τέως ηγέτης των τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε στη «Χαβαντίς» ότι  ο «Νίκος Αναστασιάδης έχει θετική προσέγγιση στο Κυπριακό, ότι διαθέτει καλή εικόνα στην ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ και η τουρκική πλευρά θα πρέπει να το έχει αυτό κατά νουν». Επίσης χαρακτηρίζει ως «λανθασμένη» δήλωση του Ν.  Έρογλου ότι «η μη συμφωνία είναι επίσης συμφωνία, το έξυπνο θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία». Επέκρινε επίσης κάποιους τούρκους αξιωματούχους που έκαναν κάποια σαρκαστικά σχόλια για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ε/κ πλευρά, προσθέτοντας πως «το κυπριακό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με εμπιστοσύνη και πειθώ από την Τουρκία» (ΚΥΠΕ, 3-3-2013).

Οι εξελίξεις αυτές αποκτούν νέο ενδιαφέρον καθώς το πακέτο οικονομικών μέτρων εφαρμόζεται από τον Ι. Κουτσιούκ (π.χ. ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου, διαδικασίες ιδιωτικοποίησης μαρίνων, μικρών λιμανιών, η οικονομική βοήθεια από την Τουρκία να πηγαίνει σε έργα ανάπτυξης, και όχι σε μισθούς), ενώ τώρα προστίθεται μια νέα συζήτηση για το κυπριακό και την υπόθεση της επίλυσης. Η παρέμβαση Ταλάτ και η σύγκρουση για την ηγεσία στο ΚΕΕ δείχνουν ότι πολλοί «παίκτες» επιχειρούν να πάρουν θέση σε ένα πολύπλοκο όσο και ελκυστικό παιχνίδι με φόντο ολόκληρη την Κύπρο.